Türk Dünyasında Görsel Medyanın Önemi

KAZAN BULUŞMASI NOTLARI -2

26 - 29 Mayıs 2015 tarihlerinde RF Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirilen “2. Türk Dünyası Gazeteciler Şurası”nda kabul edilen Kazan Deklarasyonu’nun görüşülmesi esnasında TRT AVAZ Televizyonu’nun önemi ortaya çıktı. Şüra’da TRT’den, TRT Avaz’dan yetkili kişilerin katılmış olmaları ve bu şahısların hem istişarelerde hem de deklarasyonun hazırlık aşamalarında katkı sunmaları bir başka sevindirici gelişme olarak kaydedilmiştir.
Nitekim deklarasyonun dördüncü ve beşinci maddeleri bu sevincimizi doğrulamaktadır. Buna göre;

Deklarasyonun 4ncü md.nde; “TRT kanallarından TRT AVAZ öncelikli olmak üzere TRT1, TRT COCUK, TRT MUZIK kanallarının Tataristan’da kablo yayın ağına dahil edilmesi için Tat Medya ve TNV Televizyonu ile görüşmeler yapması tavsiye edilmiş”tir.

Deklarasyonun 5nci md.nde; “Tat Media ve TNV Televizyonu ile daha önce yapılmış olan karşılıklı protokollerin yenilenerek işbirliği çalışmalarının artırılması, ülkelerarası dizi, çizgi film, film, belgesel, müzik programlarının değişimi ve bunların başta TRT AVAZ kanalı olmak üzere diğer TRT kanallarında yayınlanması ve ayni şekilde TRT’den verilen programların da basta R.F. Tataristan Cumhuriyeti olmak üzere Rusya Federasyonu kanallarında yayınlanması noktasında yapılacak tüm girişimler izlenecek ve desteklenecektir.” Denmiştir.

Deklarasyonun 6ncı md.nde ise; “Başta Moskova olmak üzere R.F. Tataristan Cumhuriyeti başkenti Kazan’da TRT temsilcilik bürolarının açılması talebinin yetkililere iletilmesi kararlaştırılmıştır.
Kazan’da alınan bu kararların uygulanması için “Şüra Sekreteryası” yetkilendirilmeli veya özellikle görsel medya ile ilgili alınan tavsiye kararlarının takibi ve somut adımlar atılması için ilgili kişilerden, konuya vakıf kişilerden oluşan bir “komite” teşkil edilmelidir.

Türk Dünyası coğrafyasında kültürel birlik tesis edilmek isteniyorsa, kültürel kaynaşmanın oluşması arzu ediliyorsa mutlaka “görsel programlara” ağırlık verilmelidir. Görsel programların gösterileceği tek yer ise televizyonlar olduğuna göre TRT AVAZ’a önemli görevler düşmektedir.

Öncelikle TRT AVAZ’ın program içeriği Türk dünyasının şartlarına göre oluşturulmalıdır. Programların oluşturulmasında kardeş devlet ve topluluklarının hassasiyetleri, beklentileri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu önemli bir noktadır...

İkincisi mutlaka TRT AVAZ’ın bütün Türk Devlet ve topluluklarında izlenmeleri sağlanmalıdır...


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.