Üst düzey Filistinli yetkili, Uluslararası Ceza Mahkemesi ile İsrail'i savaş suçlarıyla karalamaya çalışan Filistinliler arasındaki gizli anlaşmayı ortaya koyuyor.


 
İsrailli bir gözlemci grubu Çarşamba günü, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrail'i Yahudi Devletine karşı Filistin propaganda savaşında soruşturmak için gizlice Filistin Yönetimi ile işbirliği yaptığını açıkladı.
Geçtiğimiz hafta, ICC İsrail aleyhine bir soruşturma başlattığını duyurdu, ancak Filistin Yönetimi'nin karara tepkisi "ikisi arasındaki gizli anlaşmanın düzeyini ortaya çıkardı," dedi Filistin Medya İzleme Örgütü Hukuk Stratejileri direktörü Maurice Hirsch. Filistinlilerin Arapça söylediklerini, insanların İngilizce duymasını istemediklerini izliyor.

Hirsch, PMW web sitesinde, "Bir dizi şüpheliyle açık gizli anlaşma gibi tercihli muamele, yalnızca mahkemenin sağlamayı amaçladığı adaletin gerekliliklerini temelden baltalamakta değil, aynı zamanda adaletin yerine getirildiği görüntüsünü de baltalıyor" dedi. Filistinli yetkililerin mahkeme üzerindeki etkilerini gösteren ifadelerinin çevirilerini sağladı.
Hirsch, ICC'nin uluslararası hukuk uzmanlarını reddettiğini ve aslında bir "Filistin Devleti" nin var olduğuna karar verdiğini kaydetti. Savcı, “o bölgede ve tüm taraflarca işlenmiş olabilecek tüm suçları dikkate almak” için işini yapmıyor dedi.

Mahkeme, Filistinlilerin peşinden gitmiyor, sadece İsrail ve muhtemelen Hamas'ın bazı eylemlerini değerlendiriyor, böylece Filistin Kurtuluş Örgütü'nün dünya çapında onlarca yıldır süren terör saldırılarını açıkça kabul eden ana grup olan El Fetih'in yönettiği Filistin Yönetimi'ni tamamen dışarıda bırakıyor.

Hirsch, "Potansiyel şüphelilere, bu şüphelilere - yani Filistinlilere - cezasızlık duygusu verdiği noktaya kadar tercih göstermek ve gizlice işbirliği yapmak, temelde hem adaleti hem de adalet algısını baltalıyor" dedi.

"Filistin Yönetimi yetkilileri tarafından işlenen suçlar, potansiyel olarak İsraillileri öldürme teşviki ve Filistin Yönetimi'nin teröristlere ve ailelerine maddi ödüller ödeme politikasını içerecektir. Hamas ve Filistin Kurtuluşu Halk Cephesi gibi diğer Filistinli terörist grupların potansiyel suçları, İsrail sivil halkına yönelik cinayet dahil sistematik saldırıları kışkırtmayı ve yürütmeyi ve İsrail'in sivil nüfusuna ayrım gözetmeksizin roket atmayı, diye" ekledi.
Hirsch, mahkeme ve organlarının bağımsız olması ve tüm olası şüphelilerle eşit şekilde ilgilenmesi gerektiğini söyledi, ancak ICC eşitlik yerine PA'ya neredeyse bir mahkeme danışmanı olarak davrandığını söyledi.

Ancak Filistin Yönetimi'nin resmi televizyon kanalında PA Dışişleri Bakanı Riyad Al-Malki ile yapılan bir röportaj, FY ve ICC Savcısı Fatou Bensouda'nın sürekli temas halinde olduğunu ve hatta Bensouda'nın Filistin Yönetimi'ne önceden haber verdiğini ortaya çıkardı. İsrail aleyhine resmi olarak soruşturma açma kararı, Filistin Yönetimi'nden "bunu gizli tutmasını" istedi.

Hukuk uzmanı ve IDF'nin eski başsavcısı Hirsch, Al-Malki’nin ifşasının ICC’nin önyargısını soruşturma başlamadan önce bile gösterdiğini söyledi.

Hirsch, "Filistin Yönetimi ile savcı arasındaki gizli anlaşma, Filistin Yönetimi içindeki personelinin ve diğer Filistinli teröristlerin soruşturmadan muaf olduğu ve bundan muaf kalacağı yönündeki genel mantığı açıklıyor gibi görünecektir" dedi.
"UCM savcısı ile Filistin Yönetimi arasındaki gizli anlaşma düzeyine ilişkin son açıklamalar, Filistin Medya İzleme Örgütü'nün savcı ile Filistin Yönetimi Başbakanı Mahmud Shtayyeh arasında yapılan görüşmeleri vurgulayan önceki raporlarını doğruluyor. Ayrıca, savcı ile temas halinde olan PA tarafından organize edilen komiteye üye olan diğer Filistinli terör gruplarının KA himayesini yansıtıyor gibi görünüyorlar. "
Al-Malki, "Evet, onunla ve ofisi ile sürekli iletişim halindeyiz, 2014'te ICC'ye adım attığımız ilk andan itibaren ... doğrudan veya dolaylı olarak [temas halindeyiz]," dedi. "ICC soruşturmasının duyurulmasından önce iletişime geçtik ve duyuru yapılacağına dair duyurudan birkaç saat önce haber aldık. Bunu biliyorduk ama bizden bunu gizli tutmamızı istediler."

Paul Shindman, World Israel News
Çeviri: Rafael Sadi 
Kaynak: https://unitedwithisrael.org/pa-icc-prosecutor-gave-us.../

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.