Üniversite adaylarının sağlık dramı

            Her yıl ülke genelinde kimi yıl, 1 milyon 800 bin, kimi yıl 2 milyonu aşkın bu yıl ise 1 milyon 650 bin civarında öğrenci birinci basamak sınavı olan YGS’ye harıl harıl hazırlanıyor. Nasıl bir hazırlama müthiş bir stresle adeta yarış atına döndürülmüşler. Geçmiş yıllarda çıkarılan 8 yıllık kesintisiz eğitim ardından 12 yıllık zorunlu eğitim sitemi devreye girdi. Son zamanlarda gündemde olan değişiklikler ise dershanelerin kapatılması ve üniversite sınavlarının kaldırılması olarak görülüyor.  23 Mart 2014 tarihinde YSG sınavına girecek olan öğrenciler yaşadıkları stresin yanı sıra birde sağlıkta güvencesinde sıkıntı yaşıyorlar. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasının ardından öğrencilerin lise eğitimini tamamla yaşı da 18 değil 19 oluyor. Yani üniversiteye hazırlanma stresinin yanında sağlık güvencesinden yoksun kalıyorlar. Çünkü SGK hiçbir belge istemden 18 yaşına kadar çocuklarımıza sağlık hizmeti veriyor. 18 yaşın üzerindeki gençlere acilen sağlık hizmeti verilmesine ilişkin yasa mutlaka düzenlenmeli. Şuan ki uygulama eğitim hayatları sürüyorsa okuldan alacakları öğrenci belgesi ile 30 Haziran’a kadar sağlık güvencesinden faydalanabiliyorlar. Mezun olunca da mezuniyet belgesini ilgili SGK İl Müdürlüğüne verdikleri takdirde o yılın sonuna kadar sağlık güvencesine sahip oluyorlar.  

          Son zamanda Milli Savunma Bakanlığı bu konuda yaşadığı bazı sıkıntılardan dolayı olacak ki askere alma yaşını 20’den 21’e çekiyor. Bu çalışmanın başlamış olduğu bu dönemde, TBMM’de halen görüşülmekte olan Torba kanuna bir ekleme yapılarak genç kız ve erkek öğrencilerin sosyal güvenlik yaşı 18’den 19’a çıkarılabilir. Yani liseyi bitirene kadar hiçbir kişiden sosyal güvence aranmasın. Çünkü gençlerin şuan yaşadıkları anlamsız stresten dolayı baskı altındalar. Bu gençlere birde sağlık güvencesi için ikinci bir stres yaşatılmamalı. Lise eğitimi 4, toplam eğitim yılı 12 yıla çıkıyorsa sosyal güvenlik haklarından faydalanma yaşı da 19 yaş bitimi olmadır.

            YASA TBMM’DE ÇIKTI SIRA YETKİ DEVRİNDE

Hepinizin yakından takip ettiği gibi geçen hafta TBMM Genel kurulunda görüşülmekte olan Torba Yasa diye bilinen524 sıra sayılı Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı’nın esnaf ve sanatkârları yakından ilgilendiren 61’inci maddesi kabul edildi. İşte bu kabul ile yaşanan haksızlık ortadan kaldırıldı. Hatırlarsınız sürekli olarak eleştiri konusu oluyordu. Bazı oda ve birlikler kendi üyelerinin ticari faaliyetlerini yürütmesi için gerekli belgeleri kendileri değil de rakip kuruluşlar tarafından veriliyordu. İşte TBMM’de görüşülerek kabul edilen kanunla artık bu sıkıntı ortadan kalkıyor. TBMM Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığına ait yetkiyi TESK ve TOBB arasında her iki kurumada devredebilecek. Yani anlayacağınız kanun çıktı çıkmasına da acaba bakanlık bu yetki devrini ne zaman yapacak? Çünkü bugün birçok bölgede başta kamyoncu esnafı olmak üzere nakliyeci ve şoför esnafının yaşadığı birçok sorun bu yetki devri ile çözülecek. İnsanlar bir belge aylarca beklemeyecekler. Bunun içinde acilen bakanlığın yeni bir düzenlemeye giderek yetki devrinin yapılmamı bekleniyor. Kaliteli, hızlı ve güvenli hizmet için bu devir artık şart olmuş durumda.

            Öte yandan yine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının şuan sadece Ankara Gazi Üniversitesi aracılığı ile ülke genelinde verdiği SRC belgesi hizmetine ilişkin yetki devrinin ’de bu kanunla birlikte yapılmalı. Bu belgelerin ülke genelinde tüm illerimizde verilecek olması hizmeti halkın ayağına götüreceği için bunu çok önemsiyorum. Bu konuyu Başbakan recep Tayyip Erdoğan’ın bizzat inceleyip ve zaman kaybedilmeden hayata geçirtmesi gerekir diye düşünüyorum.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.