VELİLER İÇİN

“”YETENEKLERİNE GÖRE EĞİTİLMEYEN ÇOCUKLAR HAYALLERİNE KANAT ÇIRPAMAZLAR””
Çocuğunuzun spor yapmasını ya da sporcu olmasını istiyorsanız o zaman size bazı önerilerimiz var..

Aslında takım ve bireysel sporların tamamı daha henüz 0-5 yaş grubundan itibaren jimnastik ve atletizme dayanmakta. Eğer bu temeli göz ardı etmiş iseniz; o zaman öncelikle çocuğunuzun yetenek testini planlamalısınız.

Başlangıçta..

Ne yazık ki spor seçimlerinde kabul gören baskın bir yönelim var: Tribün sporları.. Başta FUTBOL, BASKETBOL ve VOLEYBOL gibi. Bireysel veya takım sporları sonra geliyor.

Çocuğunuzu;
1. Aerobik, yani akciğer kapasitesine dayalı koşu, atletizm ve
2. Anaerobik, yani kas dayanıklılığı, performans, kuvvet, güç gibi testlerden geçirmelisiniz.

Dikkat!

Bu testleri kesinlikle branş öğretmenlerine yaptırmayın! Çünkü objektif olmayacaklardır. Çünkü; ülkemizde spor ekonomisi, yeteneğe göre değil özellikle okullarda, beden eğitimi ve branş karar vericilerin ekonomik beklentilerine göre biçimlenmektedir.

Bu kararların alınmasında, özellikle tribün sporları, veliler açısından daha duygusal seçimleri içermektedir. Örneğin futbolda, erkek çocuğunun, MESSi, RONALDO, NEYMAR olacağını düşünen baba,amca,dayı,dede, vs. vs.... Kendi tatmin olmamış hayallerini, çocuğun üzerine yıkmaktadırlar. Buna bir de eğiticiden de destek gelince; Yetenek ikinci planda kalır.


Konumuzu dağıtmadan, eğer yukarıda belirttiğim yolu izlemişseniz; o zaman başlayalım.


İlk olarak şunu unutmayalım!

1. Siz değil, çocuğunuz spor yapacak!

Onun hedefleri ile sizinkiler örtüşmeyecektir.
Beklentilerinizde; hobi, yarışmacı, lisanslı sporcu aşamalarının, zaman ve devamlılık içerdiğini hem siz, hem de çocuğunuz kabul ederek aynı düşüncede olmalısınız.


2. Çocuğunuzun yaptığı sporun, ona ait bir eylem olduğunu ve bunun aile dışında bir farkındalık olmasını öne çıkarmayın.

3. Seçilen branş ile ilgili beslenme ve diğer disiplinlerde ona yardımcı olun.

4. Antrenman öncesinde her zaman, onun kendisini ve ekipmanını hazırlamasını hatırlatın! Ancak siz yardım etmeyin. Bu disiplin onun için çok önemli olacaktır.

5. Sporda başarının, uzun soluklu olduğunu ve özellikle bireysel branşlarda, çalışma ve tekrarın ne denli önemli olduğunu sohbetlerinizde belirtin.

Yaptıkları spor da ekipmanın önemini ve doğru korunmasını hatırlatın.

6.  Antrenmanlarını izleme konusunda, eğiticinin izin verdiği sürelerde kalın!

Şunu unutmayın; çocuklarda, kabul görme beklentisi çok yüksektir. Her hareketlerinde, sizden onay beklerler. Bundan kesinlikle sakının!

7. Maçlarında, mümkün olduğu kadar sakin, rahat ve değer verici olun.

8. Çalışma planında, ne dersten zaman çalmak, ne de spordan vazgeçip, ödevlerini yapma ikilemini yaşatmayın! Sporda gösterilen arzu ve kendini vermeyi, okul ve derslerde de göstermeyi özendirin.


9.  Hedef odaklı çalışmalarında, başarının adım adım olacağına dair desteğinizi verin.

Erken başarı beklentilerinin tersi durumda, spordan kopmalara yol açabileceğini unutmayın. Kazanmayı vurgulamak yerine, çaba, sıkı deneme, yeni beceriye teşebbüs, yeni beceriyi yarışmada yapma gibi değerleri öne çıkarın.


10. Başarısızlık duygusunu asla pişmanlık ile beslemeyin..

Bu durum, sizin “zamanımı daha iyi şeyler için geçirebilirim" gibi cümleler kurmanızı engeller ve “senin spor yapman için ne kadar çok fedakarlık yaptığımın farkında mısın" gibi kurulan cümlelerde kaybeden herkes olur.

11. Bunun yerine; KAYBETTİĞİNİZ DE DEĞİL VAZGEÇTİĞİNİZDE YENİLİRSİNİZ algısını oluşturmaya çalışın.

12. Takımdaki diğer çocukların aileleriyle tanışın.

Çocuklarınızın, diğer güvendiğiniz velilerle bir şeyler yapması, onların daha bağımsız olmalarına yardımcı olacaktır. "Biz de spor yaptık. Bizim zamanımız da.." cümleleri, onlar için bir anlam ifade etmez.

13. Eğiticilere güvenmelerini sağlayın. Aslında ROL MODEL; EĞİTEN olmalıdır.

Ancak, bu yeterli değil ise seçtiğiniz aile veya dışında güçlü bir karakteri empoze edebilirsiniz. Ancak bunu yaparken, sadece sportif becerilere dayanan karar olmamasına özen gösterin. Rol modelde; doğa, insan ve ülke sevgisi, paylaşımcı nezaket ve disiplin özelliklerini içermesine özen gösterin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.