ANTALYA’DA 377 BEYAZ KOD DOSYASI VAR

Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
ANTALYA’DA 377 BEYAZ KOD DOSYASI VAR






Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, sağlıkta şiddet olaylarına karşı 113 numaralı Beyaz Kod Uygulaması başlatıldığını hatırlatarak,
“Antalya ili kamu hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezlerinden iletilen 377 adet beyaz kod dosyası bulunuyor. Bu dosyaların yaklaşık 40’ında şiddet uygulayan şahıslar hakkında mahkumiyet kararı çıkmıştır” dedi.
Dr. Taş yaptığı yazılı açıklamada, sağlıkta şiddet olaylarının sağlık sistemi için önemli bir sorun olarak gündeme gelmesi ile birlikte çalışanların hak ve sorumlulukları konusundaki farkındalık düzeyinin artırılması ve bu konuda bilgilendirilmelerinin gerekliliğinin ortaya çıktığını bildirdi. Dr. Taş, problem çözme yöntemi olarak şiddetin kullanılmasının oldukça medeniyet dışı ve çözüm sürecine hiçbir katkısı olmayan, kabul edilemez bir durum olduğunu kaydederek, “Kaldı ki vatandaşlarımızın sağlığını korumayı ilke edinmiş, zaman ve mekan farkı gözetmeksizin 7/24 saat çalışan, kutsal bir hizmeti ifa eden sağlık çalışanlarımızın şiddetin gerek sözlü, gerek fiziksel herhangi bir şekli ile muhatap olması asla kabul edilemez” dedi.
Sağlık Bakanlığı tarafından sağlık çalışanlarının güvenliğinin sağlanmasına yönelik Çalışan Hakları ve Güvenliği Birimleri’nin kurulması ve 113 numaralı Beyaz Kod Uygulaması’nın başlatılması gibi ciddi tedbirler alındığını ifade eden Dr. Taş, açıklamasında şunları kaydetti:
“Bu doğrultuda Bakanlığımızın çalışmaları sonuç vermiş olup, gerek sözel yolla, gerek de fiziksel yolla sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişi veya kişiler adalet karşısında gerekli cezalara çarptırılmışlardır. 113 Beyaz Kod Uygulaması’nın başlatıldığı 28 Nisan 2012 tarihinden bugüne Antalya İli Kamu Hastaneleri, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’nden iletilen 377 adet Beyaz Kod dosyası bulunmakta olup, bu dosyaların yaklaşık 40’ında şiddet uygulayan şahıslar hakkında mahkumiyet kararı çıkmıştır. Geriye kalan dosyaların davalarının görülmesine de devam edilmektedir. Son olarak görevi başındaki bir sağlık personelimizi tehdit nedeniyle B.T.’ye 2 yıl hapis cezası, başka bir sağlık çalışanımıza hakaret nedeniyle H.A.’ya 10 ay hapis cezası ve A.T.’ye 7 bin TL adli para cezası verilmiştir.”
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği olarak çalışanların gerek sözel, gerekse de fiziksel hiçbir şiddet olayı ile karşılaşmamaları için her türlü tedbiri alacaklarını bildiren Dr. Taş, hizmetlerin güven ortamında verilebilmesi hususundaki desteklerinin ve azami hassasiyetlerinin devam edeceğini belirtti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.