BUDAKT EYLÜL AYI ENFLASYONUNU DEĞERLENDİRDİ

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TUİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
BUDAKT EYLÜL AYI ENFLASYONUNU DEĞERLENDİRDİ






Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, TUİK tarafından açıklanan Eylül ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
2013 Eylül ayı enflasyonu bir önceki aya göre TÜFE’de yüzde 0,77 ve ÜFE’de yüzde 0,88 olarak açıklandığını belirten ATSO Başkanı Budak, yaptığı yazılı açıklamada yıllık enflasyonun tüketici fiyatlarında yüzde 7,88, üretici fiyatlarında yüzde 6,23 olarak gerçekleştiğini bildirdi. Budak açıklamasında şunları kaydetti:
“Aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddeler TÜFE’de yüzde 32,91 ile çarliston biber, yüzde 31,64 ile patlıcan ve yüzde 23,25 ile salatalık olmuştur.Ana harcama grupları itibariyle Eylül ayında en yüksek artış yüzde 2,52 ile eğitim grubunda gerçekleşmiştir. Bu harcama grubunu yüzde 1,99 ile ulaştırma, yüzde 1,48 ile lokanta ve oteller, yüzde 0,94 ile çeşitli mal ve hizmetler, yüzde 0,77 ile ev eşyası harcama grupları takip etmiştir.Eylül ayında endekste yer alan gruplardan sadece giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 2,28 oranında düşüş meydana gelmiştir. Dokuz aylık ve yıllık olarak en yüksek artış ise sırasıyla alkollü içecekler ve tütün, eğitim ve ulaştırma gruplarında olmuştur.”
AYLIK ÜFE TARIMDA DÜŞTÜ, SANAYİDE ARTTI
ÜFE’de aylık değişimin tarımda yüzde -2,78, sanayide yüzde 1,58 olarak gerçekleştiğini bildiren Budak, tarım sektörü endeksinde, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 0,36, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,66 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 2,17 düşüş gerçekleştiğini ifade etti. Budak açıklamasında, “Sanayi sektörü endeksinde ise bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,26 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 4,77 artış gerçekleşmiştir. Sanayide ise en yüksek aylık artış kok kömürü ve rafine petrol ürünlerinde olmuştur. Sanayinin üç sektörünün bir önceki aya göre değişimleri; madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,78, imalat sanayi sektöründe yüzde 1,48, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 2,58 artış olarak gerçekleşmiştir. Bölgemizde TÜFE artış oranlarının aylık yüzde 0,90, dokuz aylık yüzde 5,49 ve yıllık yüzde 7,58 olduğu görülmektedir. Batı Akdeniz Bölgesi enflasyonunun aylık ve dokuz aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında olduğu görülmektedir” sözlerine yer verdi.
BATI AKDENİZ’DE EN BÜYÜK AYLIK ARTIŞ ULAŞTIRMADA
Bölgede aylık enflasyonda en büyük artış yüzde 2,22 ile ulaştırma, yüzde 1,15 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 0,93 ile eğitim gruplarında olduğunu, en büyük azalışın yüzde -0,49 ile sağlık harcama grubunda gerçekleştiğini bildiren Budak açıklamasında şunları kaydetti:
”Dokuz aylık ve yıllık enflasyonda ise alkollü içecekler-tütün ve eğitim, harcama kalemlerinde dikkat çekici artışlar olmuştur. Yıllık en büyük artış yüzde 15,81 ile alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda olmuştur. Türkiye genelinde 26 bölge arasında Batı Akdeniz Bölgesi, aylık enflasyonda yedinci, dokuz aylık enflasyonda yedinci, yıllık enflasyonda ise onaltıncı sırada yer almıştır. Aylık enflasyonda yüzde 1,09 ile TR10(İstanbul), dokuz aylık enflasyonda yüzde 6,16 ile TR71 (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir) ve yıllık enflasyonda yüzde 10,0 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgeleri ilk sırada yer alan bölgeler olmuştur.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.