CANLI HAYVAN PAZARINDA DENETİM KRİZİ

Kastamonu Canlı Hayvan Pazarında Kurban Bayramı öncesi yaşanan denetim eksikliği vatandaşları endişelendiriyor.

05 Ekim 2013 Cumartesi 00:00
CANLI HAYVAN PAZARINDA DENETİM KRİZİ






Kastamonu Canlı Hayvan Pazarında Kurban Bayramı öncesi yaşanan denetim eksikliği vatandaşları endişelendiriyor.
Türkiye'nin önde gelen hayvan pazarları arasında gösterilen Kastamonu Canlı Hayvan Pazarında son günlerde denetim eksikliğinden kaynaklanan sorunlar vatandaşları endişelendiriyor. Pazara getirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların herhangi bir kontrolden geçmeden pazara sokulması beraberinde birçok hastalık ve sağlık sorununa neden oluyor.
Canlı Hayvan Pazarına isteyen herkes hiçbir sağlık kontrolünden geçirmeden kolaylıkla hayvanlarını satabiliyor. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle hastalıklı hayvanlar, diğer sağlıklı hayvanları olumsuz etkilerken, kurbanlık bakan vatandaşları da korkutuyor.
'PAZARDA KİMİN NE YAPTIĞI BELLİ DEĞİL'
Ankara'dan Kastamonu'ya kurbanlık hayvan almak için gelen Seyit Ali Çalışkan, pazardan 2 tane kurbanlık aldığını belirterek, ucuz fiyata kurbanlık hayvan aldığını söyledi. Pazarın sağlıklı olmadığını ve denetimin yetersiz olduğunu ifade eden Çalışkan, 'Pazarın kapalı ortam olması gerekiyor. Denetimler de çok yetersiz. Kimin ne yaptığı belli olmuyor. Yetkililerden yeni hayvan pazarının yapılmasını istiyoruz' dedi.
'PAZARDA HUZURLU BİR ORTAM BULUNMUYOR'
Hayvan piyasasının her yıl ileri gitmesi gerekirken daha çok geriye doğru gittiğini ifade eden Hayvan Taciri Erol Topaçoğlu ise, 'Gelir gittikçe azalıyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Çiftçilerimizin çoğu kooperatiflere, Ziraat Bankası'na borçlu bulunuyor. Tarım çöktü ve büyük işletmelerin eline geçti. Bizim bu büyük işletmelerle yarışma imkanımız yok. Şuan küçük işletmelere destek yok. Bankaya gittiğimizde bize 150-200 hayvanın varsa destek veririz diyorlar. O kadar hayvanı olanın zaten desteğe ihtiyacı olmaz' diye konuştu.
Hayvan Pazarında sağlık konusunun yetersiz olduğunu ifade eden Topaçoğlu, hastalıklı hayvanlar için yeterli denetimin olmadığını söyleyerek, 'Burada girişte bizden hayvan başına 4 TL para alınıyor ancak yeterli hizmet verilmiyor. 200 kişi için 2 tane tuvalet var. Çiftçimiz hakkını fazla arayamıyor. Bu yüzden dolayı çiftçilerimiz iflasın eşiğinde. Burada verilen hizmetler zayıf ve burada şuan için huzurlu bir ortam yok' şeklinde konuştu.
'PAZAR HEM SAĞLIKSIZ HEM DE SATIŞA ELVERİŞLİ DEĞİL'
Canlı Hayvan Pazarının hem sağlıksız hem de satışa elverişli olmadığını ifade eden Mustafa Kızılkaya da, 'Kastamonu pazarının piyasası için üretici bitmiş vaziyette. 3 bin TL'ye damızlık hayvan satılıyor. İthal hayvanın girmesi bizim için çok kötü oldu. Dışarıdan hayvan ve buğday girince yerli üreticinin ürettikleri para etmiyor. Buğdayın kilosu 50 kuruş, mazotun litresi de 4.50 TL'ye çıktı. Köylünün hali acınacak halde' ifadelerini kullandı.
YENİ PAZAR BİR AN ÖNCE AÇILMALI

Kastamonu hayvan pazarının hem sağlıksız hem de satışa elverişli olmadığını anlatan Kızılkaya, şöyle devam etti: 'Biran önce yeni pazar açılmalı. Sağlık açısından da alıcı açısından da bu gereklidir. Hastalık taşıyan hayvanlarda buraya geliyor. Bunun için gerekli veterinerlerin burayı takip etmesi gerekiyor. Şu anda sahip olduğumuz pazar sağlıklı değil görünümünden de belli oluyor. Ama yeni pazarımız açılırsa bu sorunlar çözüme kavuşacaktır'
DANA FİYATINA KEÇİ SATILIYOR
Türkiye'nin önde gelen hayvan pazarlarının başında yer alan Kastamonu Canlı Hayvan Pazarında 1 tonluk hayvan bulmak mümkün iken dana fiyatına keçide var.
Hayvan pazarına satmak üzere getirdiği keçisine 12 bin 500 TL istediğini aktaran Tacir Ahmet Isırgan ise, 'Bu hayvanımın özelliği güzelliğidir. Hayvanım 100 kilodur. Pazardaki fiyatlar az ve satışlar çok düşük' dedi.
Öte yandan pazarın en dikkat çeken hayvanı da 1 tonluk dana oldu. Kurbanlık fiyatlarının normal olduğunu belirten Yücel Polat da, şunları kaydetti: 'Bir tonluk hayvanım var. Bunun fiyatı 10 bin TL'dir. Bu fiyatın altına kesinlikle satmam'
'TARAFIMIZA YANSIYAN BİR OLUMSUZLUK YOKTUR'
Kurban Bayramı dolayısıyla hayvan pazarında da hareketliliğin arttığını açıklayan Kastamonu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri, konu hakkında yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: 'Pazarın kurulduğu Çarşamba günleri İl Müdürlüğümüzde görevli veteriner hekim, veteriner sağlık teknisyeni ve işçiden oluşan 5 kişilik ekip ve hayvan pazarının işletilmesinden yükümlü olan Ticaret Borsasının veteriner hekimi pazar yerinde görev yapmaktadır. Pazaryerinde görevli arkadaşlarımız gerekli sağlık kontrollerini yapmakta ve İl dışına götürülecek hayvanlarla ilgili sevk işlemlerini gerçekleştirmektedirler. Şu ana kadar tarafımıza yansıyan bir olumsuzluk yaşanmamış olup kurbanlık satışları da devam etmektedir. Ayrıca Kurban Bayramına kadar İl Müdürlüğümüzde görevli veteriner hekimler nöbet usulü çalışmakta olup İl dışına kurbanlık götürecek yetiştiricilerimize her konuda yardımcı olunmaktadır'
YENİ HAYVAN PAZARININ YÜZDE 40'I TAMAMLANDI
Ayrıca Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından Tosya yolu üzerinden 65 dönümlük alanda yapımı devam eden yeni Canlı Hayvan Pazarının fiziki gerçekleşmesinin ise yüzde 40 civarında olduğu belirtildi.
Yaklaşık 2,5 yıl önce temeli atılan Canlı Hayvan Pazarı, 12 bin metrekaresi büyükbaş ve 3 bin metrekaresi kapalı küçükbaş olarak toplam 15 bin metrekare kapalı alan ve 20 bin metrekare otopark alanı ile Türkiye'nin en büyük ve modern büyükbaş hayvan pazarı olarak projelendirildi. Maliyeti 5,5 milyon lira olan Canlı Hayvan Pazarında idare binası, kafeterya, lokanta, küçük satış yerleri, tuvaletler ve mescit, bakıcı evi, karantina ahırı, kesimhane, saman deposu, gübre toplama alanı ve kantar gibi yapılar bulunacak.
Öte yandan Kastamonu Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin henüz ruhsat almak için resmi bir başvuruda bulunmadığı öğrenildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.