DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE HASTALARA ANADİLDE BİLGİ VERİLİYOR

DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi (DÜ) hastanelerinde tedavi gören hastalara üç ayrı dilde bilgi veriliyor.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
DİCLE ÜNİVERSİTESİ’NDE HASTALARA ANADİLDE BİLGİ VERİLİYOR






DİYARBAKIR (İHA) – Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi (DÜ) hastanelerinde tedavi gören hastalara üç ayrı dilde bilgi veriliyor.
DÜ Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan, hasta ve yakınlarının verilen bu hizmetten memnun olduklarını belirtti. Hematoloji kliniğinde başlatılan Türkçe, Arapça ve Kürtçe bilgilendirme hizmetini tüm kliniklere yayacaklarını ifade eder Prof. Dr. Alan, “Hastanelerimizde imkanlar elverdikçe ‘Herkese ulaşılabilir dilde sağlık hizmeti’ vermeye çalışıyoruz. Bunu kendimize şiar edindik. Bu uygulamayı Hematoloji kliniğimizde başlattık. Bu kliniğimizde tedavi gören hasta ve hasta yakınları üç ayrı dilde Kürtçe, Arapça, Türkçe bilgilendiriliyor. Hastalar sormak istedikleri soruları ana dilleriyle sorup, cevabını aynı dille alıyorlar. Yine hastalarımıza Kürtçe, Arapça ve Türkçe olmak üzere üç ayrı dilden müzik dinletmeye başladık. Hastalarımızın bundan memnun olduklarını gördük. Bu uygulamayı tüm hastanelerimiz sathına yayacağız” dedi.
“TÜRKİYE’DE BİR İLKE DAHA İMZA ATTIK”
Hastaları, tedavi gördükleri süre içerisinde hastane havasından kurtarmak, onlara moral vermek için başlatılan ana dilde müzik dinletisinin ve bilgilendirmenin Türkiye’de bir ilk olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Alan, “Hastalar da, ana dilde verilen bilgi ve dinletilen müzikle kendilerini evlerinde gibi hissediyor. Öğrenmek istedikleri konuyu ana dilde sorup, cevap alıyorlar. Bölgeden, Kuzey Irak ve Suriye’den gelen birçok hasta hastanelerimizde tedavi görüyor. Onlara ana dilleriyle verdiğimiz hizmet hasta ve hasta yakınları tarafından memnuniyetle karşılanıyor” diye konuştu.
“BİRÇOK PROJEMİZ VAR”
Sağlık hizmeti ile ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Alan, sağlık hizmetini Kürtçe, Arapça ve Türkçe verdiklerini ifade ederek, “Meramını Kürtçe anlatması gereken hastalar hastanelerimizde mutlaka bir destek alabiliyor. Halkımızın sağlığı için birçok projemiz vardı. Projelerimizden bir de Diyarbakır başta olmak üzere bölge ve komşu ülkelerden gelen hastalara anadilleri ile sağlık hizmeti vermekti. Şimdi bir ok kliniğimizde Kürtçe sağlık şikâyetlerini dinliyor ve muayenelerini yapıyoruz. İkinci projemiz, komşu ülkelerimizde büro açmaktı. Bunu da yakın bir zamanda gerçekleştireceğiz. Ayrıca Sorani ve İngilizce olmak üzere iki dilde broşür hazırladık. Buda son aşamaya geldi” şeklinde konuştu.
Hizmetin Kürtçe olarak verilmesinden memnun olduklarını söyleyen hastalar ise, “Bizler hastanelerde saatlerce bekliyorduk. Türkçe bilmediğimiz için derdimizi doktora anlatamıyorduk. Ama Dicle Üniversitesi Hastanelerinde doktor, hemşire ve diğer sağlık personelleri bizimle Kürtçe ve Arapça konuşuyorlar. Biz de derdimizi Kürtçe dile getiriyoruz. Bu şekilde daha iyi anlaşabiliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.