GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN TEKERLEKLİ SANDALYEYE TÜRK İMZASI

Bursalı engellinin güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikri, Virginia Üniversitesi tarafından hayata geçirildi.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN TEKERLEKLİ SANDALYEYE TÜRK İMZASI






Bursalı engellinin güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye fikri, Virginia Üniversitesi tarafından hayata geçirildi.
Amerika ve Avustralya’da başlatılarak hızla dünya ülkelerine yayılan “World CP Day” (Dünya Cerebral Palsy Günü) farkındalık kampanyası, Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV) öncülüğünde Türkiye’de devam ediyor. TSÇV, bu yıl 2 Ekim’e denk gelen “Dünya Cerebral Palsy Günü”nde sivil toplum kuruluşları ile bir araya geldi. Toplantıda, geçen yıl düzenlenen kampanyada “güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye” fikriyle en çok oyu alan Alper Şirvan’a, Virginia Üniversitesi tarafından üretilen sandalyesi takdim edildi.
TSÇV Genel Direktörü Nigar Evgin, 17 bin çocuğa ve ailesine destek verdiklerini söyledi.  Engellilerin topluma kazandırılması için İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan aldıkları destekle “Cerebral Palsy’mle Hayattayım” projesini hayata geçirdiklerini belirten Evgin, “Ülkemizde büyük bir eksiklik olan cerebral palsy’li kişiler tespit edilecek. Dünyada 17 milyon CP’li olduğu biliniyor. Türkiye’de ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre 8,5 milyon engelli yaşıyor., Ancak  ülkemizdeki CP’li sayısı ile ilgili halen kesin rakamlar bulunmuyor. Bu projemiz ile bu ihtiyaca da cevap verecek bir adım attık” dedi.
Bu yıl da Türkiye genelinde geniş bir tanıtım çalışması yürüttüklerini anlatan Evgin, "CP’lilerin hayatlarını kolaylaştıracak fikirleri www.tscv.org.tr web sitemizde toplayarak kampanyanın global sitesine yükledik. Dünyanın çeşitli ülkelerinden 5 bin 803 kişinin katıldığı oylamayla, 472 fikir arasından Türkiye’den de bir proje fikri seçildi. En çok oylanan üç fikir arasında Türkiye’den Alper Şirvan’ın “güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye” fikri oldu. Şirvan’ın fikriyle Virginia Üniversitesi Mühendislik Fakültesi tarafından güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalye yapıldı. Bu sandalyeyi kendisine takdim etmekten sevinç duyuyoruz" diye konuştu.
Güneş enerjisi ile çalışan tekerlekli sandalyenin akülü sandalyelere nazaran çok daha avantajlı olduğunu belirten Şirvan ise, dünya çapında yürütülen bir organizasyonda birinci olmanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. Şirvan, “Bu kampanyayı internetten tesadüfen gördüm. Bir hafta kampanyaya katıldıktan sonra Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı’nın büyük desteğini aldım. Bu süreçte bana destek oldukları için TSÇV’ye tekrar çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.