İLBER ORTAYLI SURİYE VE MISIR’I ANLATTI

Dünyanın sayılı tarih profesörlerinden biri olan İlber Ortaylı, Ortadoğu’nun iki kadim toprağı, Suriye ve Mısır’ı anlattı.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
İLBER ORTAYLI SURİYE VE MISIR’I ANLATTI






Dünyanın sayılı tarih profesörlerinden biri olan İlber Ortaylı, Ortadoğu’nun iki kadim toprağı, Suriye ve Mısır’ı anlattı.
Küçükçekmece Belediyesi Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen söyleşide İlber Ortaylı, yakın tarihin sıcak gelişmelerini ve Ortadoğu’nun gündemini Mısır ve Suriye üzerinden yorumladı. Vatandaşların büyük ilgi gösterdiği söyleşiyi, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay’ da izledi.
‘Tarihimizin Dünü ve Bugünü’ programıyla artık her ay Küçükçekmece’de sevenleriyle buluşacak olan Ortaylı, yakın tarihin en büyük insanlık trajedilerinin yaşandığı Mısır ve Suriye’nin tarihine, politik ve sosyolojik geçmişine değindiği konuşmasında, Mısır ve Suriye’deki gelişmeleri geniş bir perspektifle ele aldı.
“DIŞ POLİTİKADA DUYGUSALLIĞA YER YOK”
Konuşmasında, “Ben size coğrafya, tarih anlatacağım, siyaset değil. Bunları bilmek lazım. Biz imparatorluğumuzu tanımıyoruz” diyerek yakınan Ortaylı, dış politikada duygusallığa yer olmadığını şu sözlerle ifade etti: “Birbirinden farklı milletlerin ve devletlerin var olduğu bir dünyada bir sürü önemli değişken olacaktır. Burada duygusallığa yer yoktur.”
TÜRKİYE’NİN BORÇLU OLDUĞU TOPRAKLAR
Her milletten aynı davranışı beklemenin yanlış olduğuna dikkat çeken Ortaylı, Suriye’nin farklı değişkenlere sahip bir coğrafya olduğunu söyledi. Suriye ve Mısır’ı, Türkiye’nin, anlaşmalar bağlamında borçlu olduğu topraklar olarak değerlendiren Ortaylı, bu nedenle ‘‘Bizi ilgilendirmez’’denemeyeceğini de sözlerine ekledi.
Ayrıca Ortaylı, “Londra’daki striptiz barların kapısına Mekke yazıyorlar, Peygamber Efendimize karikatürle hakaret ediyorlar. Buna ifade özgürlüğü, hürriyet diyorlar. Hürriyet, insanların aidiyetlerini, bağlılıklarını zedelemek değildir. Bizim de hatalarımız var muhakkak ancak biz onlar kadar olamayız. Bizler dini inançla, dini itikatla alay etmeyiz” dedi.
Program sonunda Aziz Yeniay, ünlü tarihçiye teşekkür ederek çiçek verdi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.