Irak'da son durum, IŞİD peşmerge çatışması yayılıyor

Irak'da son durum, IŞİD peşmerge çatışması yayılıyor

06 Ağustos 2014 Çarşamba 06:46
Irak'da son durum, IŞİD peşmerge çatışması yayılıyor






Irak'da son durum, IŞİD peşmerge çatışması yayılıyor

Irak'ın Musul ilinin Mahmur ilçesinde peşmerge ile IŞİD militanları arasında çatışma çıktığı bildirildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı (IKBY) peşmerge güçleri ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları arasında çıkan çatışmada, 8 kişinin yaşamını yitirdi.

Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, Musul'un Buvize bölgesinde peşmerge ile IŞİD militanları arasında çatışma çıktı. Çatışmada, IŞİD'den 5 kişi öldü, 9 kişi yaralandı. 4 militan ise peşmerge tarafından yakalandı.

Peşmerge güçlerinden ise 3 kişinin hayatını kaybettiği, 2'sinin yaralandığı belirtildi.

Öte yandan peşmerge güçlerinin, IŞİD'in kontrolündeki Karkuş kasabasına düzenlediği hava saldırılarında onlarca IŞİD mensubunun öldüğü ifade edildi. Ölen militanların sayısına ilişkin net bilgi verilmedi.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı Irak'ta, IŞİD öncülüğündeki silahlı gruplar, Musul ve Tikrit gibi bazı kentlerde kontrolü ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil, bölgeden göç etmek zorunda kalmıştı. Musul'un bazı bölgelerinde zaman zaman peşmerge güçleri ile IŞİD'in başını çektiği silahlı gruplar arasında çatışmalar yaşanıyor.

ÇATIŞMALAR ŞİDDETLENİYOR

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre IŞİD'in saldırıları üzerine Erbil'e 55 kilometre uzaklıktaki Mahmur'un Güver nahiyesinde çatışma başladı. Çatışmalarda iki IŞİD militanı öldü.

Peşmerge Güçleri 6. Bölük Komutanı Tümgeneral Seyid Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, IŞİD'in, Güver nahiyesinin Kuşafi köyüne saldırı düzenlediğini söyledi. İki saat süren çatışmalardan sonra IŞİD'in geri çekilmek zorunda kaldığını aktaran Abdullah, "Örgüt, peşmergenin gücünü görmek için saldırdı. Taktik bir saldırıydı. Ancak önümüzdeki saatlerde ya da yarın daha kalabalık güçlerle saldırabilirler" dedi.

Peşmergeler, IŞİD saldırılarına karşı sınırdaki hendekleri uzatma çalışması başlattı. Kuşafi köyünden Dare Bızmar köyüne ve Erbil'in batısına düşen Sergira sınırına kadar 45 kilometre uzunluğunda yeni bir hendek kazılıyor. Hendeğin kazıldığı Sergira bölgesi, Erbil'den 60 kilometre uzaklıkta.

Bu arada IŞİD'in ele geçirdiği bölgelere 15 kilometre uzaklıkta olan Mahmur ilçe halkı da muhtemel saldırılara karşı silahlandı. Mahmur kampındaki insanların da IŞİD tehdidi nedeniyle tedirgin oldukları belirtildi.

IRAK'TA SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Irak’ın Kerkük kentinde IŞİD yanlısı olduğu öne sürülen kişilerin provokasyonu amaçlayan eylemlerini önlemek için sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi.   

Güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre Kerkük'te, araçlarında Kürt Bölgesel Yönetimi bayrağı taşıyan kimliği belirsiz bazı kişiler, sokak ve caddelerde eylem yapmak istedi. Vatandaşları da eylemlere katılmaya çağıran kişilerden şüphelenen polis, söz konusu şahısların provokasyonu hedefleyen IŞİD yanlıları olduğunu öne sürdü. Kerkük Valiliği, şüpheli kişilerin eylemlerini engellemek ve kentin güvenliğini sağlamak için saat 23.00 itibariyle sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.