KURBAN BAYRAMI KÜRDAN EZİYETİNE DÖNÜŞMESİN

Diş Hekimi Erkut Akçalı, bilinçsiz kürdan kullanımının diş kaybına yol açacağını belirterek, “Yediğiniz her şeker, tatlı ya da çikolatadan sonra mutlaka bir bardak su içiniz.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
KURBAN BAYRAMI KÜRDAN EZİYETİNE DÖNÜŞMESİN






Diş Hekimi Erkut Akçalı, bilinçsiz kürdan kullanımının diş kaybına yol açacağını belirterek, “Yediğiniz her şeker, tatlı ya da çikolatadan sonra mutlaka bir bardak su içiniz. Kurban Bayramınızı kürdan eziyetine dönüştürmeyin" dedi.
Bayramda dişlere daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Akçalı, özellikle Kurban Bayramı’nda et tüketiminin çok olduğuna dikkat çekti.
Diş aralarına sıkışıp rahatsızlık veren artıkları çıkarmak için kürdan kullanmak zorunda kalındığında, diş etinin tahrip edilmemesi gerektiğini söyleyen Akçalı, bayramda dişlerin çürümesini engelleyecek bazı basit önlemleri ise şöyle sıraladı:
"Bayram gezmelerinde yediğiniz her şeker, tatlı ya da çikolatadan sonra mutlaka bir bardak su için.
Yiyeceğimiz etlerin çoğu bildiğiniz gibi diş aralarına girer o nedenle diş ipleri ve kürdanlarla o etler oradan çıkartılmalı. Fakat kürdan kullanırken çok dikkatli olmalıyız. Kürdanın aşırı baskısı diş etlerinde çekilmelere hatta diş kayıplarına yol açabilir.
Kürdan kullanırken sağlıklı yapılmış kürdan kullanılmalı. Kürdan seçiminde hijyenik ve dayanıklı ağaçtan yapılmış olmasına dikkat edilmeli.
Kürdanı iki diş arasında kırmadan kullanmaya özen göstermeli.
Burada dikkat etmeniz gereken başka bir şey de eğer diş aralarına yemek artığı giriyorsa o bölgede çürümeye aday bir diş var demektir. Bu bölge dikkatle takip edilmeli ve diş hekimi tarafından çözüm yolu bulunmalıdır.
Yenilen yemekler ve tatlılar rutin hayatımızdaki ağız florasında da değişikliklere sebep olacağından mutlaka bayram süresince ya da yapabiliyorsak sonrasında ağız temizleme solüsyonları ve gargaralarıyla temizlenmeli.
Haftada iki ya da üç defa tuzlu su ile gargara yapılmalı."
Dişi çürüten şeyin yemek artığı olduğunu belirten Erkut Akçalı, şunları kaydetti:
"Diş çürüğü için gereken üç ana unsur var. Diş, mikroorganizma ve yemek artığı. Bu üçlüden bir tanesi ortamda olmazsa diş çürümez. Bu nedenle ağızdan en kolay uzaklaşacak madde yemek artığı olduğuna göre işiniz çok kolay. Özenerek ve dikkatli şekilde diş fırçalamak, diş ipi kullanmak ve ağız temizleme solüsyonları ile bu detayı artırmak yeterli olacaktır.
Bütün bunlara rağmen “dişlerim çürüyor” derseniz yapılacak en önemli şeyler; diş hekiminize giderek ekstra koruma sağlayan flor ve fissur sealant uygulamaları yaptırmak ve detaylı temizleme aygıtları almak olacaktır.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.