KURBANLIK UYARISI

KİLİS (İHA) – Kilis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
KURBANLIK UYARISI






KİLİS (İHA) – Kilis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Songül Kadıoğlu, yaklaşan Kurban Bayramı sebebiyle kurbanlık hayvan satın alacak vatandaşların dikkatli olması gerektiğini söyledi.
İl Müdürü Songül Kadıoğlu, hayvanlardan insanlara bulaşabilen 200 den fazla zoonoz karakterli hastalık bulunduğunu belirterek, “Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede bruselloz, tüberküloz, şarbon, kist hidatik, sistiserkoz, gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup, önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedirler. Bilindiği gibi insanlarda görülen hastalıkların yüzde 60’dan fazlası hayvansal kökenlidir. Bunun yanında, insan sağlığı açısından gıdaların ortaya koyduğu riskin yüzde 90’ı hayvansal kökenli gıdalardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle, hayvan ve hayvansal ürünlerden gelebilecek bu tehlikelerin azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle hastalıkların hayvanlarda kontrol altına alınması gerekir. Kurbanlık sevki yapacak yetiştiricilerimizin İl ve İlçe Müdürlüklerimize gelerek Veteriner Sağlık Raporu almaları, araçların dezenfeksiyonunu yaptırmaları ve genelge hükümleri doğrultusunda sevklerini yapmaları hayvan refahı ve sağlığının korunması açısından gerekli ve zorunludur. Ayrıca; son olarak kurbanlık hayvan alacak olan vatandaşlarımız alacak oldukları hayvanların küpeli olmasına dikkat etsinler, keza küpesiz hayvanların satın alınması insan sağlığı açısından büyük risk taşımaktadır” uyarısını yaptı.
Kadıoğlu, vatandaşların kurban alırken hayvanlarda şu özelliklere dikkat etmesi gerektiğini ifade etti:
“Veteriner sağlık raporu olan, sığır ve küçükbaş hayvanlarda küpesi, pasaportu ve nakil belgesi bulunan, çok zayıf olmayan, gebe olmayan, yeni doğum yapmamış olan, çok genç olmayan ve etleri olgunlaşmış olan, hastalık belirtisi göstermeyen yüksek ateş, tüylerin karışık ve mat olması, bakışların ve dış görünüşün cansız olması, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olması, çevreye karşı hırçın veya çok duyarsız olması, vücudun herhangi bir yerinde şişliklerin olması hastalık belirtisi olarak kabul edilir.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.