MECLİSTE ‘TARSİM’ ANLATILDI

İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Salim Özal, yüzde 50 devlet destekli Tarım Sigortaları Kanunu’nda (TARSİM) yer alan bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları sigortası ve

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
MECLİSTE ‘TARSİM’ ANLATILDI






İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Salim Özal, yüzde 50 devlet destekli Tarım Sigortaları Kanunu’nda (TARSİM) yer alan bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları sigortası ve su ürünleri hayat sigortası hakkında bilgiler verdi.
Samsun İl Genel Meclisi ekim ayı dördüncü birleşimi 2. Başkanvekili Mustafa Baş başkanlığında gerçekleştirildi. Yapılan yoklamanın ardından gündem görüşmeleriyle devam eden dördüncü birleşimde Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) Komisyonu tarafından ortak hazırlanan komisyon raporu meclis üyelerine sunuldu.
Hasar tespitinin doğru, hatasız ve zamanında yapılmasının gerektiğini belirten İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Salim Özal, “İklim koşulları ve doğal afetler sonucunda meydana gelen hasarın nedeni, niteliği ve miktarı Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) eksperlerinin belirlemelerine göre taraflar arasında mutabık kalınmak suretiyle tespit edilir. Sigorta ettiren ve sigortalı kayba uğramamak için teknik şartlar ve talimatlarda belirtilen sürelere uymak ve teknik olarak hasar tespitinin zamanında yapılmasını saplayacak sürede ihbarda bulunmak zorundadır” dedi.
"POLİÇE SAYILARI ARTIYOR, TAZMİN ÖDEMELERİ AZALIYOR"
2009-2012 yılları arasında kesilen poliçe sayısı ve ödenen tazminatlar hakkında bilgiler de paylaşan Özal, “2012 yılı Türkiye genelinde 743 bin 692 adet poliçe tanzim edilirken, 499 milyon 295 bin 150 TL pirim ödenmiş ve 260 milyon 665 bin 780 TL’de tazminat ödenmiştir. Tarsim’in Samsun tablosunda da 2009 yılında 9 bin 163 poliçe kesilmiş ve 1 milyon 653 bin 397 TL tazminat ödenmiş. 2010 yılında 10 bin 354 bin kesilen poliçeye 3 milyon 132 bin 527 TL tazminat ödenmiş, 2011 yılında 13 bin 434 bin poliçeye karşılık 104 bin 34 TL tazminat ödenmiş ve 2012 yılında da 12 bin 284 poliçeye 1 milyon 858 bin 56 TL tazminat ödenmiştir. Kesilen poliçe sayıları her yıl artarken, 2011 yılında ürünleri etkileyecek doğal afet fazla olmadığından tazminat ödemesinin az olduğu görülmekte. 2009 - 2012 yılları arasında en çok tazminat 2012 yılında ödendi. Bilindiği üzere 2012 yılında bazı ilçelerimizde yaşanan sellerden ve su baskınlarından dolayı yüzlerce hayvan telef oldu” diye konuştu.
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu ile Ar-Ge Komisyonu’nun ortak yaptıkları çalışmalar sonucunda hazırladıkları önerileri, TARSİM ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildireceklerini belirten Özal, “Aşırı sel ve su baskını teminatına ilave olarak aşırı yağışlar nedeniyle tarla ve bahçelerde oluşan göllenmeler sonucu oluşacak hasarların teminat kapsamı alınması, meyilli arazilerde hasat öncesi yere dökülen fındık ürünlerinin aşırı yağış nedeniyle sürüklenerek zarar görmesinin, sel ve su baskını teminatı alınması ve kuraklık nedeni ile ürünlerde oluşacak zarar ve ziyanların Tarım Sigortası kapsamına alınması TARSİM ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bildirilmesi komisyonlarımızca uygun görülmüştür” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.