MTSO BAŞKANI AŞUT’TAN KUR UYARISI

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Eylül ayında ÜFE rakamlarının TÜFE rakamlarını geçmiş olmasının üretim maliyetlerindeki artışı gösterdiği yorumunu yaparak, üretici açısından kur düzeyinin korunmasının hedeflen

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
MTSO BAŞKANI AŞUT’TAN KUR UYARISI






Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Eylül ayında ÜFE rakamlarının TÜFE rakamlarını geçmiş olmasının üretim maliyetlerindeki artışı gösterdiği yorumunu yaparak, üretici açısından kur düzeyinin korunmasının hedeflenmesi gerektiğini kaydetti.
MTSO Başkanı Aşut, yazılı bir açıklama yaparak, Eylül ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Eylül ayı enflasyonunun beklentilerin üstünde çıktığını, ancak son 4 ayın en düşük seviyesinde olduğunu ifade eden Aşut, enflasyon tahminleri konusunda da eleştirilerde bulundu. Kur, faiz ve enflasyon gibi birbirine bağlı konuların Türkiye gibi gelişen ülkelerde uyum içinde tutulmasının kolay olmadığını vurgulayan Aşut, “Ancak, en azından tahminlerde tutarlı olmalıyız. Sürekli enflasyon tahminleri yapılıyor. Sürekli revizyonlar yapılıyor. Bu tahminler daha gerçekçi olmalıdır” dedi.
Enflasyonun Eylül ayında beklenenden yüksek çıkmasını mevsimsel etkilere bağlayan Aşut, sebze ve meyvedeki geçiş dönemleri ile okulların açılmasının gıda ve eğitim rakamlarını yukarı taşıdığına işaret etti. Bunlar normal olduğunu dile getiren Aşut, “Esas dikkat çeken ÜFE rakamlarının TÜFE rakamlarını geçmiş olmasıdır. Yani, üretim maliyetlerinde artış var. Ve maliyetler üzerindeki kur etkisi devam edecek gibi görünüyor. Kur düşse de bir kez enflasyon artık o ürüne yapışmış oluyor. Yani, kur düşse de fiyatlar düşmüyor. Üretici açısından kur düzeyinin korunması hedef olmalıdır. Yoksa kur düşse de artsa da olan üreticiye oluyor. Öte yandan, finans piyasaları ‘üretici kur riskine karşı kendisini korusun’ diyor. Yani, ‘Hedge’ etsinler, sigortalasınlar diyor. Büyük firmalar bunu yapabilir. Ancak sormak gerekir, ekonomimizin bel kemiği olan KOBİ’ler bunu nasıl yapacak? Bankalar ekstra teminat istiyorlar. KOBİ’lerin bunu sağlaması kolay değil. Ekonomimizin omurgası olan KOBİ’ler korunmalıdır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.