MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ İKİ PATENT BİRDEN ALDI

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ile Romanya Ulusal Deri ve Tekstil Araştırma Geliştirme Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü ve 2011 yılında tamamlanan proje kapsamında vücutta oluşan yara ve yanıklara karşı yeni nesil bir yara örtücü biyomalzeme elde edild

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ İKİ PATENT BİRDEN ALDI






Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) ile Romanya Ulusal Deri ve Tekstil Araştırma Geliştirme Enstitüsü’nün ortaklaşa yürüttüğü ve 2011 yılında tamamlanan proje kapsamında vücutta oluşan yara ve yanıklara karşı yeni nesil bir yara örtücü biyomalzeme elde edildi.
ESSENTIALCOLL adı verilen biyomalzeme MKÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Kaya tarafından yürütülen ve TÜBİTAK (Türkiye) - ANCS (Romanya) tarafından desteklenen proje kapsamında geliştirildi. Uçucu yağ içeren kollajen tabanlı doğal bir biyomalzeme olan ürün, herhangi bir şekilde zarar görmüş cilt dokusunun rejenerasyonunu sağlayan kollajen ile enfeksiyon oluşumunu önleyen uçucu yağın birleştirmesiyle elde edilen yara örtüsü, hem ulusal hem de uluslararası patent almayı başardı.
Aynı zamanda üniversitemizin tescil edilen ilk patenti olma özelliğini taşıyan bu buluş sayesinde dünya çapında hastane enfeksiyonlarına neden olan ve antibiyotiklere karşı direnç kazanmış Staphylococcus aureus ve Pseudomonas aeruginosa bakterilerine karşı etkili bir şekilde mücadele edilebileceği ispatlandı.
Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Kaya tarafından oluşturulan Türk ekibinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalından Doç. Dr. Nizami Duran ve Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Ahmet Mert yer alırken Romanya ekibinde ise Madalina Georgiana ALBU (ICPI), Zina VULUGA (ICECHIM) ve Lumini?a Florica ALBU (INCDTP) yer aldı.
Yrd. Doç. Dr. Alpaslan Kaya çalışmaya verdiği destekten dolayı TÜBİTAK ve ANCS kuruluşlarına, Mustafa Kemal Üniversitesi(MKÜ) yönetimine ve bölüm arkadaşlarına teşekkür etti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.