NAR ÜRETİCİSİNDE HAYAL KIRIKLIĞI

Muğla’da son 10 yıl içinde narenciye bahçelerini Nar bahçesine çeviren Nar üreticileri Nar fiyatının 15-30 kuruşa düşmesi ile kara kara düşünüyor.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
NAR ÜRETİCİSİNDE HAYAL KIRIKLIĞI






Muğla’da son 10 yıl içinde narenciye bahçelerini Nar bahçesine çeviren Nar üreticileri Nar fiyatının 15-30 kuruşa düşmesi ile kara kara düşünüyor. Sofralık ve sıkmalık Hicaz Nar’ı üreten üreticiler, pazarda 2-3 lira arasında satılan Nar’ın tarlada 15-30 kuruştan alınmasına tepki gösterdi.
TARLADA 15-30 KURUŞ, PAZARDA 2-3 LİRA
Ortaca’lı Nar üreticisi Serpil Tuncay, Nar fiyatları ile hayal kırıklığı yaşadıklarını açıkladı. Tuncay, “20 dekar arazimiz var. Yaklaşık 40-50 ton arasında Nar üretimi oldu. Orataca, Köyceğiz belde ve köylerinde binlerce dönüm arazide Nar üretimi yapılıyor. Bu insanlar 10 yıl önce narenciye bahçelerini bozarak Nar bahçesine çevirdi arazilerini. Sofralık ve sıkmalık Hicaz Nar’ı üretimi yapıyoruz. İlk yıllarda Nar iyi para ediyordu. Şimdi herkes Nar üretmeye başladı. Sadece Muğla’da değil, Türkiye’de herkes Nar üretimine yöneldi. Bahçede 15-30 kuruşa ancak satabiliyoruz. Semt pazarlarında ise 2-3 liradan satılıyor. Nar bahçesinden semt pazarına varıncaya kadar fiyat bu kadar artıyor. Olan Nar üreticisine oluyor. Nar satışından elde edilen gelir ile maliyetleri karşılayamaz hale geldik” dedi.
SATILIK NAR BAHÇELERİ
Öte yandan Ortaca ve köylerinde binlerce dönüm Nar bahçeleri fiyat düşüklüğü nedeniyle satılığa çıkarıldı. Özellikle Fevziye ve Tepearası köyünde bulunan Nar bahçelerinin Nar’ın para etmemesi nedeniyle satılığa çıkarıldığı öğrenildi. Bahçede 15-30 kuruştan alıcı bulan üreticiler maliyet hesaplarının alt üst olduğunu söylerken, üretilen Nar ürününün maliyeti karşılamadığını belirterek Nar bahçelerini satışa çıkardıkları açıklandı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.