“OZANLIK GELENEKLERİ VE DOĞULU SAZ ŞAİRLERİ” KİTABI BAŞKAN BOZKUŞ’A HEDİYE EDİLDİ

Gazeteci-yazar ve müzisyen Salih Şahin, “Ozanlık Gelenekleri ve Doğulu Saz Şairleri” adlı kitabının genişletilmiş ikinci baskısını, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’u makamında ziyaret ederek hediye etti.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
“OZANLIK GELENEKLERİ VE DOĞULU SAZ ŞAİRLERİ” KİTABI BAŞKAN BOZKUŞ’A HEDİYE EDİLDİ






Gazeteci-yazar ve müzisyen Salih Şahin, “Ozanlık Gelenekleri ve Doğulu Saz Şairleri” adlı kitabının genişletilmiş ikinci baskısını, Kars Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş’u makamında ziyaret ederek hediye etti.
Kitabı inceleyen Belediye Başkanı Bozkuş da, Şahin’e Kars kültürüne verdiği hizmetler ile birlikte, aşıklık kültürünün gelişmesi ve yaşatılması için yaptığı çalışmalardan dolayı kendisini kutladı. Bozkuş,ayrıca çok kısa bir süre sonra hizmete sokulacak olan yeni belediye hizmet binası içerisinde, Kars kültürü ve folkloru konularında kurulacak birimlerde, Şahin’in söz konusu özelliklerinden faydalanmış olmaktan dolayı mutlu olacaklarını dile getirdi.
Ozanlığın temeline inen kitapta Artvin’den Malatya’ya kadar birçok güçlü ozana ve ilk kez Dede Korkut ile Köroğlu’na da yer verildiğini anlatan Gazeteci-yazar ve eğitimci Salih Şahin, Milli Eğitim Bakanlığı’nca ilgililere ve orta dereceli okullara kaynak ve yardımcı ders kitabı olarak kabul edilen kitapta, Artvin’den Malatya’ya kadar güçlü aşıklara yer verildi.
Dede Korkut’tan günümüze kadar aşıklık gelenekleri ve konuları, halk şiiri türleri ders kitabı özelliğinde ilk kez yer alıyor.
Ayrıca ozanların hayatları ve şiirleri, tarihi şiirler de yer aldı. Ürün Yayınevi tarafından yayınlanan 612 sayfalık kitabın son bölümünde ozanların bazı özel fotoğrafları da yayınlandı.
Doğu Anadolu’da aşıklık geleneğinin yaşaması ve yarınki kuşaklara aktarılması amacıyla bu kitabın genişletilmiş ikinci baskısının yapılmasında emeği geçenlere teşekkür eden Salih Şahin; “Ozanlık Gelenekleri ve Saz Şairleri kitabının birinci baskısı daha çok Kars ve Erzurum dolaylarını kapsamaktaydı. Ancak isim Doğulu Saz Şairleri olunca, Doğu Anadolu Bölgesi’nin diğer illerinde yetişen ozanlarımızı da kapsadığını düşünerek Ağrı, Malatya, Erzincan, Iğdır, Ardahan ve Van gibi illerimizin yetiştirdiği ozanlara da yer vermek ihtiyacını duydum. Bu kitapta Artvin coğrafi bakımdan Doğu Anadolu’nun dışında bir il olsa da, Kars ve Erzurum aşıklık kültürüne katkılar sunarak bir yer edinmiş olan Artvinli Aşık Deryami’ye de yer verildi. Daha önemlisi de bir saz şairleri antolojisinde ilk defa ozanların piri olarak kabul edilen Dede Korkut, kitapta hayatı ve eserleriyle birlikte yer aldı. Oğuznamelerde Iğdır - Sürmeli Karakalesi’ni ve Kağızman’ı yaylak tutan Oğuzlar ve Dede Korkut, en çok bu bölgenin bir ozanıdır. Yine bu bölgenin önemli ozanı Köroğlu da kitapta yer almıştır” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.