PALANDÖKEN: “ESNAF PAHALI OLAN POS CİHAZINI ALAMADI”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni nesil yazar kasa (POS) cihazlarının kullanım zorunluluğu ile ilgili uygulamanın 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe girdiğini belirterek, “Yüz binlerce esnaf parasızlık ne

05 Ekim 2013 Cumartesi 00:00
PALANDÖKEN: “ESNAF PAHALI OLAN POS CİHAZINI ALAMADI”






Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yeni nesil yazar kasa (POS) cihazlarının kullanım zorunluluğu ile ilgili uygulamanın 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe girdiğini belirterek, “Yüz binlerce esnaf parasızlık nedeniyle yeni POS cihazını alamadı” dedi.
Bendevi Palandöken yaptığı yazılı açıklamada, yeni POS cihazlarının büyük işletmeler için avantaj sağladığının altını çizerek, “Bu işten yine esnaf zararlı çıktı. Bankalar, belli bir ciro taahhüdü veren işletmelere yeni POS cihazlarını hediye ediyor. Örneğin bir banka, aylık 5 bin lira ciro taahhüdü veren işletmelere bu cihazları hediye ediyor. Belli bir büyüklüğün üzerindeki işletmeler bu ciroyu zaten yapıyorlar. Dolayısıyla büyükler yeni nesil POS cihazlarına bedava sahip olurken, küçük esnaf 2 bin liraya varan cihaz bedellerini ödemek zorunda kalıyor” dedi.
Şu ana kadar sadece 50 bin esnafın yeni uygulama nedeniyle POS cihazını alabildiğini ve 250 bin esnafın bu cihazı alamadığını anlatan Palandöken, “Eğer yeni süre verilmezse yeni nesil POS cihazı alamayan bu işletmelerin tamamı ceza yiyebilir. Bu arada birçok esnafımız da seyyar POS cihazlarını bankalara iade edip, sabit POS’lara geçiyor. Ancak halen eldeki eski yazar kasaların değerlendirilmesi ile ilgili bir gelişme bulunmuyor” ifadelerini kullandı.
Anadolu’nun birçok yerinde POS cihazı kullanılmadığını ve alışverişlerin nakit yapıldığını belirten Palandöken, “Vergi kaybının azalması için kredi kartıyla alışverişin özendirilmesi amaçlanan yeni nesil POS cihazlarıyla tam tersine bir uygulama getirilmiş oldu. Büyükşehirlerde zaten kredi kartı çok yoğun bir şekilde kullanılıyor. Banka hareketlerinin takibi çok kolay olduğu için buralarda zaten kayıt dışılık yok. Ancak yapılan bu düzenleme Anadolu’da kartlı alışverişe geçişin süresini uzatabilecektir. Sonuçta bu işten beklenen elde edilemeyebilecektir” dedi.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.