Paralel yapı operasyonları 22 ilde sürüyor

Paralel yapı operasyonları 22 ilde sürüyor

22 Temmuz 2014 Salı 14:35
Paralel yapı operasyonları 22 ilde sürüyor






Paralel yapı operasyonları 22 ilde sürüyor


İstanbul Terörle Mücadele Şübesi'nin yönetiminde Istanbul merkezli 22 ilde düzenlenen operasyonda "tevhid-i selam örgütü" soruşturmasını yürüten dönemin emniyet görevlilerini kapsayan operasyon başlatıldı. Aynı anda iki operasyon yürütülüyor. 200 adreste arama yapılırken onlarca polis hakkında gözaltı kararı var.

EMNİYET MÜDÜR YARDIMCISININ EVİNDE ARAMA
Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" soruşturmaları kapsamında eski Emniyet Müdür Yardımıcısı Yılmazer'in evinde arama yapılıyor.

Emniyette "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" ve "yasa dışı dinleme" soruşturmaları kapsamında, eski İstanbul Emniyet Müdür Yardımıcısı Ali Fuat Yılmazer'in evinde başlayan arama çalışmaları devam ediyor.

Yılmazer'in, Sarıyer Uskumruköy'de bir villa sitesinde bulunan evine sabah erken saatlerde gelen polis ekipleri, arama başlattı.

 

Operasyon İstanbul merkezli 22 ilde başlatıldı. Bu illerin arasında Ankara, Antalya, Diyarbakır, Elazığ, Erzurum, Şanlıurfa, Van, Zonguldak, Malatya ve Mardin var.

Şüphelilere, “İçeriği itibarıyla resmi belgede sahtecilik”, “Görevi kötüye kullanma”, “Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme”, “Haberleşmenin gizliliğini ihlal” suçlamaları yöneltiliyor.

İstanbul İstihbarat Şubesi'nde görevli 39 şüpheli hakkında verilen arama, yakalama ve gözaltı talimatının gerekçesi çok sayıda kişinin özel amaçla dinlenip kayda alındığı iddiası.

POLİS LOJMANLARINDA ARAMA

Operasyon özellikle polislerin oturduğu Halkalı bölgesinde yoğunlaştı. Halkalı Fulya Sitesi'nde bulunan polis lojmanlarına saat 05. 00 sıralarında gelen polis ekipleri bazı adreslere girerek arama başlattı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan aramalara Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de destek verdi. Arama yapılacak bir binaya giren polis ekibi "Arama kararımız var" diyerek basın mensuplarının binadan çıkmasını istedi.

Arama yapılan adreslerden birinde polislere kapıyı eski Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Yasin Topçu açtı. Polislerle asansöre binen Topçu, bir süre camdan çıkarak basın mensuplarına . Topçu "Bana geldiler zannettim ama evime gelen giden olmadı." diye seslendi.

HALKALI'DA GÖZALTI

Aramaların tamamlanmasının ardından toplanan deliller polis memurları tarafından araçlara taşındı. Fulya Sitesi C2 - 13 bloktan yapılan aramaların ardından bir emniyet personeli ellerinde kelepçeyle gözaltına alınarak emniyete götürüldü.

Hikmet Kopar isimli müvekkilinin gözaltına alındığını belirten avukat Özgür Gümüş gazetecilere yaptığı açıklamada "Bana gösterdikleri kağıttaki gerekçe, suç işlemek için arkadaşlar teşekkül halinde, hükümeti ve devleti silahlı teşekkülle devirmeye teşebbüs, resmi evrakta sahtecilik, TCK 312 var, 316 ve 317 var, 257 var. Bu arkadaşlar benim gördüğüm, şu ana kadar katıldığım aramalarda, organize suç dosyalarına baktığım dosyalarda, şubelerini bilemiyorum. Ama gelenler başka, başka şubelerden. İstihbaratta da, organizede de çalışmış olabilir. Pırıl, pırıl arkadaşlar benim gördüğüm kadarıyla. Benim müvekkilimin dairesinde arama bitti. Diğer daireleri bilemem. Müvekkilim ifadeye başvurulmak üzere şubeye götürüldü" dedi.

67 kişinin gözaltına alındığı operasyonda dönemin Terörle Mücadele Şube Müdürü Ömer Köse, müdür yardımcıları  emniyet amiri Kazım Aksoy, emniyet amiri Ramazan Candan, emniyet amiri Gafur Ataç'da bulunuyor. Gözaltına alınan kişilere casusluk, usulsüz dinleme, resmi belgede sahtecilik, suç uydurma, özel hayatın gizliliğini ihlal, konut dokunulmazlığını ihlal, soruşturma gizliliğini ihlal, delil üretmekle suçladıkları belirtildi.

Gözaltındaki Kazım Aksoy, 7 Şubat Mit krizinde görevden alınmış, 17-25 Aralık soruşturmalarını yürüten Mali Şube'de görvliyken açığa alınmış daha sonra da ihraç edilmişti. Dönemin TEM müdürü Ömer Köse ise soruşturmadaki usulsüzlük iddiaları üzerine açığa alınmıştı.

Gözaltına alınanlar arasında resmi üniformalı bir polis memuru da var. Hastaneye girişte üzerinde sadece resmi kıyafeti bulunan polisin, sağlık kontrolünden geçirilip polis aracına götürüldüğü sırada üzerinde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nün (TEM) yeleğinin de olması dikkat çekti.

Gece yarısı başlayan operasyonlarda gözaltına alınanların sayısı artıyor. Gözaltına alınıp hastanede sağlık kontrolünden geçirilenlerin sayısı 6 oldu. Bunlardan birinin hastaneye diğerlerinden farklı olarak elleri kelepçelenmiş olarak getirilmesi dikkati çekti.

Elleri kelepçeli şekilde hastaneye getirilen kişi gazetecilere "Günaydın arkadaşlar" diye seslendi. Geceyarısı operasyonlarının 17 - 25 aralık soruşturması ve operasyonlarında görev alan kamu görevlilerine yönelik olduğu belirtiliyor.

Gözaltına alınanlar, sağlık kontroleri için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edildi.

Gözaltına alınan şüpheliler, doktor kontrolünden geçirildikten sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün Vatan Yerleşkesi'ne getirildi.

ESKİ TERÖRLE MÜCADELE ŞUBE MÜDÜR YARDIMCISI HAYATİ BAŞDAĞ DA GÖZALTINDA

Gözaltına alınanlar arasında bulunan eski Terörle Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Hayati Başdağ da sağlık kontrolü için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürüldü. Hastaneye girerken ve çıkarken ellerindeki kelepçeleri gösteren Bağdağ, daha sonra Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.

ŞANLIURFA'DA 6 GÖZALTI

İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında Şanlıurfa'da 6 kişi gözaltına alındı.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında, kent merkezi, Ceylanpınar, Viranşehir ve Hilvan ilçelerinde biri başkomiser, 5'i polis memuru 6 kişiyi gözaltına aldı.

Başkomiser E.Ü'nün daha önce İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünde görev yaptığı öğrenildi.

Gözaltına alınan başkomiser ile polis memurları M.A.D, M.K, H.Y, M.A. ve M.S, Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

Şüpheliler, işlemlerinin ardından İstanbul'a gönderilecek.

KOCAELİ'NDE 1 MÜDÜR 1 BAŞKOMİSER
 
İSTANBUL Cumhuriyet Başsavcılığı'nın emniyette 'paralel yapı' iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmaı kapsamında Kocaeli'de de 1 müdür ile 1 başkomiser de gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlardan birinin Kocaeli Emniyet Müdürlüğü bünyesinde pasif görevde bulunan, eski İstihbarat Şube Müdürü Metin Canbay olduğu belirtilirken, diğer polisin kimliği öğrenilemedi.

Metin Canbay, İstihbarat Şube Müdürü iken önce pasif göreve alınmış, daha sonra Personel Şube Müdürlüğü'ne getirilmişti. Ancak mayıs ayında yeniden pasif göreve alınmıştı.

ANKARA'DA İKİ KOMİSER BİR ŞUBE MÜDÜRÜ

Ankara Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında Ankara'da ikisi komiser, biri şube müdürü 3 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların, sağlık kontrolünün ardından İstanbul'a götürüleceği öğrenildi.

ANTALYA

Antalya Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, İstanbul merkezli "paralel yapı" operasyonu kapsamında, Kriminal Şube Müdürlüğünde görevli polis memuru Mehmet Ö'yü (28), Muratpaşa ilçesindeki evinde gözaltına aldı.

Antalya'da iki yıldır görev yaptığı belirtilen Mehmet Ö, sağlık kontrolünün ardından İstanbul'a gönderildi.

URFA'DA 4 GÖZALTI

Şanlıurfa’da 3’ü rütbeli 4 polis gözaltına alındı. 4 polisin 'Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yasa dışı dinleme yapmak, casusluk ve resmi belgede sahtecilik' iddialarıyla gözaltına alındığı öğrenildi.

VAN'DA 2 POLİS GÖZALTINDA

Van'da ise Terörle Mücadele Şubesi eski Müdürü Serdar Bayraktutan ve Çevik Kuvvet Müdürlüğü'nde 1 komiser de gözaltına alındı.

Gözaltıların gece satlerinde gerçekleştiği belirtildi.  

İZMİR'DE KOMİSER YARDIMCISI GÖZALTINDA

İzmir'de de bir komiser yardımcısının gözaltına alındığı öğrenildi. İzmir Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alınan komiser yardımcısının İstanbul'a gönderileceği belirtildi.

DİYARBAKIR'DA İKİ POLİS GÖZALTINA ALINDI

Edinilen bilgiye göre, İstanbul'da düzenlenen "paralel yapı" operasyonu kapsamında Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğünde şube müdürü M.Ç Ankara'da, Diyarbakır'ın Hazro ilçesinde görevli polis memuru İ.A da görev yaptığı Hazro'da gözaltına alındı.

M.Ç ve İ.A'nın operasyonun yürütüldüğü İstanbul'a gönderileceğini öğrenildi.

BİTLİS

Operasyon kapsamında Bitlis'te de bir polisin gözaltına alındığı öğrenildi.

İKİNCİ DALGA ORGANİZE ŞUBE'DEN
 
İstanbul Organize Suçlar Şubesi’nin yürüttüğü ikinci operasyon İstanbul merkezli 16 ilde başlatıldı. Nerelerde kaç kişinin gözaltına alındığı henüz belli değil.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün ikinci dalga operasyonunu, İstanbul Organize Suçlar Şubesi yürütüyor. 16 ilde sürdürülen operasyon da polislere yönelik. Gözaltı sayısı ise şu anda  15.

Aralarında gazeteciler, emniyet müdürleri, askerler, yüksek yargı mensupları, işadamları ve siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğu 200'ün üzerinde yasadışı dinleme yapıldığı gelen bilgiler arasında.

YILMAZER'İN EVİNDE ARAMA

İstanbul eski İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer’in evinde arama yapılıyor. İki operasyon kapsamında 139 polis hakkında gözaltı kararı olduğu öğrenildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.