POLİS EKİPLERİ VATANDAŞI SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARIYOR

Kayseri’de Toplum Destekli Polisler, mahallelerde düzenlenen toplantılarda vatandaşları kış mevsiminde meydana gelen soba zehirlenmelerine karşı uyararak, sabo yakma teknikleri konusunda bilgilendirdi.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
POLİS EKİPLERİ VATANDAŞI SOBA ZEHİRLENMELERİNE KARŞI UYARIYOR






Kayseri’de Toplum Destekli Polisler, mahallelerde düzenlenen toplantılarda vatandaşları kış mevsiminde meydana gelen soba zehirlenmelerine karşı uyararak, sabo yakma teknikleri konusunda bilgilendirdi.
Toplum Destekli Polisler tarafından yapılan bilgilendirmelerde, “Kömür, petrol, doğal gaz ve odun gibi yapısında karbon bulunduran yakıtların tam olarak yanmaması sonucu oluşan yada meydana gelen yanmada duman içerisinde tespit edilen bir gaz türü olan karbon monoksit gazı ülkemizde ısınma amaçlı yakılan soba ve benzeri cihazlarda, araçlarda ve çeşitli sanayi kuruluşlarında yakıtların gerekli özen gösterilmeden kullanılması nedeniyle yanmanın olması gerektiği şekilde tam olarak gerçekleşememesi durumunda ortaya çıkan kokusuz, renksiz tespiti edilmesi zor ve bir o kadar da ölümcül bir gazdır” uyarısı yapıldı.
Toplum Destekli Polisler, vatandaşları şu uyarılarda bulundu:
“Her yıl havaların soğumasıyla birlikte soba kullanımına bağlı olarak artan sobadan zehirlenme diye tabir edilen ancak esasında karbon monoksit gazının neden olduğu zehirlenme vakaları ile karşılaşılmaktadır.
Karbon monoksit zehirlenmeleri solunum esnasında akciğerlere dolan zehirli gazın kana karışması sonucu kanın dokulara oksijen taşıyan kısmı olan hemoglobin isimli molekülü ile karbon monoksit molekülünün karışması sonucu “karboksihemoglobin” olarak ifade edilen yeni bileşiğin oksijen taşınmasını engellemesi nedeniyle gerçekleşmektedir.
Zehirlenme belirtileri her birey için tam olarak aynı olmamakla beraber şunlardır:
Şiddetli baş ağrısı, güçsüzlük ve halsizlik, baş dönmesi, görme kaybı, unutkanlık, solunum zorluğu ve dudaklarda morarma, vücutta uyuşma, bayılma, denge bozukluğu, huzursuzluk
Kişide yukarıda belirtilen etkilerin gerçekleştiğinin görülmesi üzerine öncelikle bulunulan ortam havalandırılmalı mümkünse zehirlenen şahıs ortamdan açık havaya çıkarılmalıdır. Kazazede yürütülmemeli ve gereksiz hareketlerden kaçınılarak vücudun oksijen ihtiyacı artırılmamalı, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalı ve olayın nasıl olduğu, zehirlenen kişinin uğraş alanları hakkında bilgiler aktarılarak en uygun müdahale şeklinin belirlenmesine yardımcı olunmalıdır.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.