ŞİRE FESTİVALİ, BAĞ BOZUMU İLE BAŞLADI

Dünyanın birçok ülkesinden gurmelerin katıldığı ve İstanbul basınının yakından takip ettiği 1.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
ŞİRE FESTİVALİ, BAĞ BOZUMU İLE BAŞLADI






Dünyanın birçok ülkesinden gurmelerin katıldığı ve İstanbul basınının yakından takip ettiği 1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali bağ bozumu ile start aldı.
Sabahın erken saatlerinde yerli ve yabancı konukların katılımı ile başlayan bağ bozumunda renkli sahneler yaşandı. Genel Koordinatörlüğünü Ahmet Ümit’in yaptığı Şirehan Hotel, Sahan Grup, Büyükşehir Belediyesi, Şahinbey Belediyesi, Şehitkâmil Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Okan Üniversitesi Gaziantep Ticaret Odası Gaziantep Sanayi Odası ve TÜRSAB’ın destekleriyle yapılıyor.
1.Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali’nin tanıtım için önemli bir adım olduğunu ifade eden Ahmet Ümit, “Çocukluk yıllarımda Gaziantep’in birçok bölgesinde büyük bağlar vardı. Çocukluğumuz bu bağlardan üzüm toplamakla geçti. Ama günümüzde bu bağların büyük bir bölümü bitti. Şire Festivalindeki temel amacımız Gaziantep’in bağ bozumu geleneğini yaşamak ve yaşatmak yanında Gaziantep öğelerinin dünyaya tanıtımını sağlamaktır. Benim için Gaziantep’in bütün öğeleri ve kültürel yapısı önemli. Bu festivalin gelenekselleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Sabahın erken saatlerinde önceden tespit ettiğimiz bağa geldik. Geleneklere uygun olarak bağ bozumunu gerçekleştiriyoruz. Büyük bir ilgi var. Avrupa’da bağ bozumunun ardından şarap yapımı gerçekleştirildi. Bu gelenekten farklı olarak Gaziantep’te bağ bozumunun ardından şire yapımı gerçekleştiriliyor. Bu gün bu olayları dolu dolu yaşayacağız” dedi.
TANITIM İÇİN FESTİVALLER ŞART
1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçeçek Festivali’nin Gaziantep kültürü için önemli bir misyonu üstlendiğini ifade eden Tahir Tekin Öztan, zengin Türk mutfağının tanıtabilmek için çok sayıda festivalin yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Zengin bir mutfak kültüründen bahsediyoruz. Bu kültürü dünyaya tanıtmak için çok sayıda festivaller yapmak ve doğru hedef kitlelerine ulaşmak zorundayız. Bugün şire festivalimiz doğru hedeflere ulaşarak startını almıştır. Dünyanın birçok ülkesinden gelen gurme ve gazeteciler yanında İstanbul’dan katılan TV program yapımcıları, gazeteciler, gurmeler ve köşe yazarları bu tarihi anın dakika dakika belgelenmesini sağlamaktadırlar. Bağ bozumu geleneklerimize uygun olarak gerçekleştiriliyor. Konuklarımız bizzat üzüm tiyeklerinden kendi elleriyle üzümleri keserek sepetlere yerleştiriyorlar. Bu güzel geleneği dünyaya duyurmak için yola çıktık. Üç gün boyu Şirehan Hotel avlusunda festivalin diğer adımları da gerçekleştirilecektir” açıklamasını yaptı.
YABANCI GURMELER HAYRAN KALDI
1. Uluslararası Şirehanı Yiyecek ve İçecek Festivali’ne katılmak üzere Amerika, İngiltere, Fransa, Romanya, Bulgaristan, Güney Kore, Tunus, Malezya, Meksika, Suudi Arabistan ve Slovenya’dan katılan gurme ve ünlü şefler bağ bozumunun efsanevi bir öykü olduğunu ifade ederek, “Buradaki yaşadığımız bağ bozumu geleneği bizden çok farklı. Sizin üzüm bağlarınızda bizden çok farklı. Çok etkilendik. Üzüm suyundan şarap dışında yiyecek ve içeceklerinde yapıldığını ilk kez görüyoruz. Bu geleneğinize sahip çıkın ve yaşatmak için gerekli çabayı gösterin. Amerika’da veya Avrupa’da böyle bir gelenek yok. Üzüm suyu şarap ve sirke yapımı için kullanılır. Ama görüyoruz ki sizde birçok tatlı yiyeceğin temelinde üzüm suyu var” yorumunu yaptı.
Festivale katılan konukların kendi elleriyle kestiği üzümler bir araya toplanarak Şirehan Hotel’e nakledilirken sabah kahvaltısı için özel olarak hazırlanan yöresel yemekler sunuldu. Festivalin en önemli adımı olan bağ bozumunun ardından şire kaynatma ve çeşitli yiyecekler yapma bölümleri de gün içerisinde gerçekleştirilecek.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.