TORBALI’DA BİTİŞİK NİZAM MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ

Haziran ayında çıkan yönetmelik ile bitişik nizamlarda uygulanan yüzde 50 zorunluluğu sözleşme yapan müteahhitleri mağdur etmişti.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
TORBALI’DA BİTİŞİK NİZAM MAĞDURİYETİ GİDERİLDİ






Haziran ayında çıkan yönetmelik ile bitişik nizamlarda uygulanan yüzde 50 zorunluluğu sözleşme yapan müteahhitleri mağdur etmişti. Konuyu bakanlığa ileten TTO’nun girişimi sonuç verdi. Bitişik nizam uygulamaları için geçerli olan yeni uygulama “Yönetmeliğin yayım tarihinden önce yapılan müracaatlar, o tarihteki mevzuata göre sonuçlandırılacak,” şeklinde düzenlendi. 1 Haziran 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe giren “Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği” ile bitişik nizamların yüzde 50 oranına düşürülmesi ve yapılan sözleşmelerin yeni düzenlemeye göre ruhsatlandırılması gibi konular sebebiyle müteahhitler büyük mağduriyetler yaşamıştı. Bunun üzerine Torbalı Ticaret Odası (TTO) konuyu bakanlığa iletmek üzere rapor haline getirmiş ve müteahhit ile mimarlardan oluşan bir heyetle Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne sunmuştu. TTO’nun hazırladığı rapor dikkate alınarak yapılan yeni düzenleme ile ilçede faaliyet gösteren birçok müteahhidin sıkıntısı giderilmiş olacak. Mağduriyetlerin giderilmesi için gerekli olan düzenlemeler 8 Eylül 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece bitişik nizam uygulamalarında ruhsat alacaklar için 2014 Haziran ayına kadar eski yönetmelik geçerli olacak.
OLGUN: “MAĞDURİYET GİDERİLDİ”
Yeni düzenlemeyi olumlu karşılayan TTO Başkanı Abdulvahap Olgun “Haziran’da yürürlüğe giren Planlı Alanlar Tip Yönetmeliği beraberinde birçok sıkıntıyı getirmişti. Mağduriyet yaşayan arkadaşlar ile birlikte Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile görüşüp bakanlığa başvuruda bulunduk. 8 Eylül tarihi itibari ile yeni düzenlemeler resmi gazetede yayınlandı. Böylece eskiden sözleşme yapan firmalar 1 yıllık bir süre kazanmış oldu,” şeklinde konuştu. Yeni düzenleme ile daha önceki yönetmeliğe göre sözleşme yapan müteahhitlerin mağduriyeti ortadan kalkıyor. Yönetmeliğin yayım tarihinden önce yapılan müracaatlar o tarihteki mevzuata göre sonuçlandırılacak.
YENİ YÖNETMELİK NELERİ İÇERİYOR?
Gerekli belgeler elektronik ortamda alınabilecek, ruhsat süreci kısaltılacak. Mevcut yapılarla ilgili imar planı değişikliği yapılan alanlarda kalan binalarda yapı kullanma izninin, ilk ruhsat alınan tarihteki plana göre verilecek. Etüt ve projelerin kanunlarda açıkça belirtilen yetkili kuruluşlar dışında başka bir kurum veya kuruluşun vize veya onayına tabi tutulması veya belge istenmesi uygulamaları engellenecek.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.