TRABZON BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLER ODASI’NDAN 4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ AÇIKLAMASI

Trabzon Bölgesi (Trabzon, Artvin,Bayburt,Gümüşhane,Rize) Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
TRABZON BÖLGESİ VETERİNER HEKİMLER ODASI’NDAN 4 EKİM DÜNYA HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ AÇIKLAMASI






Trabzon Bölgesi (Trabzon, Artvin,Bayburt,Gümüşhane,Rize) Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Sebahattin Yazıcı, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma günü nedeniyle bir açıklama yaptı.
Hayvanların rahat yaşamlarını, iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarına yönelik Hayvanları Koruma Kanunu gereğince yapılacak çalışmalarla var olan sorunların çözülebileceğini kaydeden Yazıcı, bunun için bir yol haritası çizilmesi gerektiğini belirtti. Yazıcı “Artık kurbanda istenmeyen manzaralar, sokaklarımız başıboş hayvan cenneti, hayvanların öldürülmesi, insanlarımız bulaşıcı hayvan hastalıkları cehennemi riskinden kurtulması adına kanunun uygulanıp denetimlerin yapılması radikal adımların bir an önce atılması gerekmektedir. Öncelikle korunmaya muhtaç sokaktaki hayvanların tespit edilmesi, önümüzdeki sorunun boyutunun bilinmesi, daha sonra yoğunluğun olduğu bölgelerin tespiti, bu bölgelerin yoğunluğunu sağlayan unsurları (mezbaha kenarları, arazinin yapısına genellikle kırsal bölgelerden şehirde aç kalmayacağına inanılarak vadilerin sahile çıkışı ve yerleşim yerine yakın bölgelere bırakılması, çöp sahalarına vs.) tespit ederek işe başlanmalıdır” ifadelerini kullandı.
Sahipli hayvanların sokak popülasyonunu artırdığına dikkat çeken Yazıcı “Karne hediyesi olarak alınan ev hayvanlarının okulların açılması ile sokaklara terk edilmeleri, doğum sonrası erkek yavruları sahiplenirken, dişileri bölgelere bırakarak sokaktaki kontrolsüzlük ve kontrolsüz üremeye inanılmaz katkı sağlamaktadırlar. Bu durum sahipli hayvanların da kayıt altında olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Demek ki sahipli sahipsiz tüm hayvanların kayıt altına alınması, aşılamalarının yapılması, kulak küpelerinin veya çip uygulamalarının yapılması, kısırlaştırma işlemlerinin tamamlanmasından sonra ya doğal ortamında bırakılması yada imkanlar dahilinde yapılacak barınaklarda barınmalarının sağlanması bölgemizde uygulanabilir çözümlerdendir.
Kontrolsüz bir şekilde kedi, köpek, kanatlı ve tropik bölge hayvanlarının satışının rahatlıkla yapıldığı gerçeğini unutmamak ve bunlarla da mücadele etmek gerekmektedir. Daha önceden yapılan Mahalli Hayvanları Koruma Kurulu toplantılarında alınan kararların bir türlü hayata geçirilememiş olması ciddi bir zaman kaybının yanında önemsiz bir sorunmuş gibi görüldüğünü de üzülerek ifade etmek durumundayız. Sonuç olarak, çok yönlü değerlendirildikten sonra bu konuda sorunlarını halletmiş ülkelerdeki örneklerin başlangıcından itibaren bu zamana kadar ki çalışmalarının incelenip bölgemizde uygulanmalıdır. Temelinde aile, okul, tv, radyo, gazete, çiftçi eğitimleri ve camiler yoluyla da eğitimin tam yapılamadığı durumda sonuca gidilebilmenin zor olduğunun bilinmesi gerekir. Bu amaçla bu eğitime şimdiden ağırlıkların verilip bilinçlendirmelere acilen başlanmalıdır. Kararların alınması ve uygulanmayışı zaman kaybından ileri gitmemekte sokaktaki üreme de her geçen gün artmaktadır.Tüm bu sorunların halledildiği gün, insanların güvende olduğu, hayvanları korumanın ve hayvan haklarından bahsetmenin mümkün olacağı gün olacaktır” açıklamasında bulundu.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.