TÜBİTAK’TAN SOSYAL BİLİMLERE DESTEK

Araştırmacıların Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteklerinden daha fazla yararlanmalarını sağlamaya yönelik olarak düzenlenen etkinlikler kapsamında, Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) bir ‘Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma De

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
TÜBİTAK’TAN SOSYAL BİLİMLERE DESTEK






Araştırmacıların Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) desteklerinden daha fazla yararlanmalarını sağlamaya yönelik olarak düzenlenen etkinlikler kapsamında, Gaziantep Üniversitesi’nde (GAÜN) bir ‘Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Destek Grubu (SOBAG) Bilgilendirme Toplantısı’ düzenlendi.
Düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak katılan TÜBİTAK - Araştırma Destek Programları Başkanlığı (ARDEB) uzmanları Hamidullah Tarhan ile Alperen Karataş ‘Akademik Destek Programları’ ile ‘Proje Başvurusunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar’ başlıklarında birer sunum gerçekleştirdi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Türkay Dereli, sosyal ve beşeri bilimlerin ülkelerin kalkınmasındaki yerinin önemine işaret ederken, daha önceleri sosyal alanlarda araştırma faaliyetlerine yeterli destek vermediği yolunda eleştirilen TÜBİTAK’ın son dönemde bu alanlara verdiği destek ve kaynaklarla büyük bir boşluğu doldurduğunu ve bunun memnuniyetle karşılandığını söyledi.
Rektör Yardımcısı Dereli, bilimin artık ‘sosyal, fen, mühendislik’ şeklinde katı sınırlarla ayrılmasının mümkün olmadığını belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Topluma ve insana faydası olmayan bilimden özellikle kaçınmak lazım. Bunu ilke edinmiş araştırmacılarımızla bizim üniversite olarak sosyal bilimlerin dışında kalmamız da mümkün değil. Biz sosyal bilimlere önem veren, hayatın ve toplumun içinde olan, topluma fayda sağlamaya çalışan bir üniversiteyiz. Bu yolda ilerlemeye devam ediyoruz. Bu etkinliğin Gaziantep Üniversitesi’nin sosyal bilimler alanında yapacağı nitelikli araştırmalara iyi bir zemin hazırlayacağına yürekten inanıyorum.”
ARDEB Uzmanı Alperen Karataş konuşmasında, hala gittikleri yerlerde ‘Sosyal bilimlere TÜBİTAK destek veriyor mu?” sorularına muhatap olduklarını belirirken, destek programlarıyla ilgili bilgi verdi. TÜBİTAK’ın araştırmacılara 33 farklı bilim teknoloji alanında destek verdiğini anlatan Karataş konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Özellikle 2005’ten sonra desteklerimiz önemli ölçüde ivme kazandı. Son üç yılda ise proje sayımız daha da arttı. Artışın süreceğini tahmin ediyoruz. Desteklerimize bilim-teknoloji alanına göre baktığımızda eğitim bilimlerinin yüzde 15 ile başta olduğunu görüyoruz. Dönemsel başvurular, sürekli başvuruya açık programlar ve çağrılı programlar olmak üzere üç farklı başvurumuz var. En çok başvuruyu dönemsel başvurulardan alıyoruz. Bu bizim lokomotif projemiz ve üniversite personeli olmaları durumunda doktora derecesini almış araştırmacılarımız bundan yararlanabiliyorlar. Her üç grupta da proje desteğinin dışında, başvuruculara bir ücret ödüyoruz. Projelerde, makine teçhizat, hizmet alımı, proje çıktı giderleri vb. gibi birçok kalemlerde ödeme yapmaktayız. Ayrıca, doktora, yüksek lisans öğrencilerinden sonra lisans öğrencilerine de destek verebiliyoruz.”
TÜBİTAK DESTEĞİNİ ARTIRIYOR
Toplantının diğer konuşmacısı Uzman Hamidulah Tarhan ise TÜBİTAK’ın 2000 - 2012 yılları arasında araştırmacılara verdiği destek miktarının 12 kat arttığını bildirdi.
Tarhan, “Bu süreçte, önerilen proje sayısı 3,5 kat, desteklenen proje sayısı 2,5 kat arttı. 2000 yılında yürürlükte olan 843 proje varken, bu sayı 2012’de 2 bin 725 oldu. TÜBİTAK’ın web sitesinde desteklenen projeler ve desteklenme şartlarıyla ilgili geniş bilgiler yer almakta olup, gerekli incelemeler yapılıp, istenen şartlara uygun yapılacak başvurular büyük ihtimalle desteklenmektedir” açıklamasını yaptı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.