TÜRK ZEYTİNİ DÜNYANIN EN BÜYÜK GIDA FUARINA GİDİYOR

Yeni sezona girmesine sayılı günler kala Türk zeytincilik sektörü, sofralık zeytin ihracatında en büyük pazarı olan Almanya’daki konumunu güçlendirmek için dünyanın en büyük gıda fuarı olan Anuga Fuarı’na katılmaya hazırlanıyor.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
TÜRK ZEYTİNİ DÜNYANIN EN BÜYÜK GIDA FUARINA GİDİYOR






Yeni sezona girmesine sayılı günler kala Türk zeytincilik sektörü, sofralık zeytin ihracatında en büyük pazarı olan Almanya’daki konumunu güçlendirmek için dünyanın en büyük gıda fuarı olan Anuga Fuarı’na katılmaya hazırlanıyor.
Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi, 5-9 Ekim 2013 tarihleri arasında Almanya’nın Köln şehrinde düzenlenecek olan Anuga Gıda Fuarı’na oldukça etkin bir stand ile katılıyor. ZZTK, Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında yüzde 25’lik payla en büyük ihracat pazarı olan Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine ihracatımızı arttırmak için tanıtım çalışması yapacak.
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, 82 milyonluk nüfusu ile Almanya’nın, AB ülkeleri içinde en büyük sofralık zeytin tüketimini gerçekleştirdiğini vurguladı.
Köln’de, iki yılda bir düzenlenen Anuga Gıda Fuarı’nın dünyanın dört bir yanından en büyük ithalatçı firmaların ziyaret ettiği büyük bir fuar olduğunu belirten Özdolgun, “Bu özellikleriyle Anuga Fuarı hem Türk sofralık zeytin ihracatçıları, hem de zeytinyağı ihracatçıları için çok geniş bir platform. Yalnızca Almanya’da ve çevre ülkelerde yaşayan ve sayıları milyonlarla ifade edilen Türk vatandaşları da bu pazarlarda gücümüze güç katıyor. ZZTK dünyanın en büyük gıda fuarı’nda şova hazır” dedi.
“ALMANYA’YA KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRAÇ EDİYORUZ”
Anuga Fuarı’nın ZZTK’nın 2013 yılında katıldığı üçüncü fuar olduğunu kaydeden Özdolgun, “Türkiye, 2011/12 sezonunda Almanya’ya 30 milyon 661 bin dolarlık sofralık zeytin ihraç etti. 2012/13 sezonunda ise yüzde 4’lük artışla 31 milyon 839 bin dolara ulaştık. Almanya miktar bazında 11 bin 83 ton ile en fazla ihracat yaptığımız dördüncü ülke olmasına rağmen, değer bazında ilk sırada yer alıyor” şeklinde konuştu.
“ZEYTİNYAĞI İHRACATININ ARTMASI İÇİN 50 BİN TON KOTA İSTİYORUZ”
Avrupa Birliği’nin dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olmasının yanında en büyük tüketici olduğuna dikkati çeken ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Özdolgun, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türkiye AB’ne zeytinyağı ihracatında ton başına 1300 Avro vergi ödemek zorunda. AB’nin zeytinyağı üreticisi ülkelere tanıdığı kotalar var. Tunus’a 50 bin ton kota verilmişken, Türkiye’ye verilen kota sadece 100 ton. Türkiye’nin kotasının da 50 bin ton’a çıkarılmasını istiyoruz. Yakın gelecekte 650 bin ton zeytinyağı üretecek olan Türkiye’nin bu kotaya çok ihtiyacı olacak.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.