Türkiye inşaat pazarı kamu yatırımlarıyla büyüyor

Türkiye İMSAD, "İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörünün 2013 Yarıyıl Değerlendirme Raporu"nu açıkladı.

03 Ekim 2013 Perşembe 15:19
Türkiye inşaat pazarı kamu yatırımlarıyla büyüyor






Ülkemizde, önde gelen 75 inşaat malzemesi sanayi kuruluşunun çatı kurumu olarak faaliyet gösteren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü, 2013 İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu’nu açıkladı. İnşaat sektörünün yılın ilk yarısında yüzde 6,6 oranında gerçekleşen büyüme ile ekonominin üzerinde bir performans gösterdiğini belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, ancak bu büyümenin kamu yatırımlarından kaynaklandığını, özel sektör yatırımlarında ise üst üste altı çeyrektir daralma görüldüğünü belirtti. Yetişener,”özel sektör yatırımları büyürse inşaat sektörü daha sağlıklı gelişir” dedi. 
 
Dündar Yetişener: "Bölgemizdeki gelişmeler ekonomide global riski artırıyor."
Türkiye İMSAD Başkanı Dündar Yetişener, açıkladıkları Eylül 2013 Ekonomi Raporu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, yakın coğrafyamızda yaşanan siyasi gelişmelerin ve ülkeler arasında görülen dengelerdeki değişimlerin, ekonomide global riski her zamankinden daha fazla etkilediğini belirtti. Yetişener, “Bu nedenle iş dünyası olarak geçmişte olduğu gibi bugün de küresel ölçekte yaşanan ekonomik ve siyasi gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Çünkü biliyoruz ki, hangi sektörde olursak olalım, geleceğimizi inşa etmemiz, ancak bugünü doğru analiz etmemiz ve doğru öngörüler doğrultusunda planlama yapmamızla mümkün olacaktır" dedi.
“İnşaat sektörü kamu destekli büyüyor”
Dündar Yetişener,  Türkiye ekonomisinin 2013 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 4,4 oranında büyüyerek, mevcut iç ve dış koşullar dikkate alındığında olumlu bir performans gösterdiğini, aynı şekilde inşaat sektörünün de ilk yarıyılda yüzde 6.6 ile beklentilerin üzerinde büyüdüğünü vurguladı. Sektörün, ekonominin üzerinde gerçekleşen bu büyüme performansından son derece memnuniyet duyduklarını belirten Dündar Yetişener, sözlerine şöyle devam etti:
 
"Ancak, Türkiye İMSAD olarak gerçekleştirdiğimiz “İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü 2013 İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu’nda da görüldüğü üzere, sektördeki bu büyüme kamu yatırımlarından kaynaklanmıştır ve özel sektör yatırımlarında daralma devam etmektedir. 2013'ün ilk çeyrek döneminde yüzde 13,9, ikinci çeyrekte yüzde 3,4 oranında olmak üzere, üst üste altı çeyrektir özel sektör inşaat harcamaları daralma sürmektedir. Özel sektör yatırımları büyürse, inşaat sektörünün daha sağlıklı gelişeceğine inanıyoruz. Bu denge, ekonominin ivmesini artırmasına da ciddi katkı sağlayacaktır.”  
 
İnşaat sektöründeki büyümeyi iç pazar destekledi
Türkiye İMSAD için, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri tarafından hazırlanan İnşaat ve İnşaat Malzemeleri Sektörü 2013 İlk Yarıyıl Değerlendirme Raporu'na göre, bu yılın ilk yarısında inşaat  ve inşaat malzemeleri sektörünü büyük ölçüde iç pazar destekledi. Pazarda, kamu belirleyici oldu ve bu doğrultuda inşaat sektöründe beklentilerin üzerinde bir büyüme yaşandı. Bu yıl sonuna kadar da inşaat sektöründe aynı eğilimin süreceği öngörülüyor.
 
Malzeme sektörü, yüzde 5-10 arasında büyüdü
Türkiye İMSAD’ın Eylül 2013 Ekonomi Raporu’na göre, 2013’ün ilk başta çimento ve hazır beton olmak üzere, kamu alt yapı yatırımlarına daha duyarlı olan sektörler yüzde 10 ve üzerinde büyüdü. Diğer birçok alt sektördeki büyüme ise yüzde 5 ile 10 arasında gerçekleşti. Küresel ölçekte yılbaşından bu yana gerileme eğiliminde olan inşaat demiri, bakır ve kereste gibi inşaat malzemelerinin fiyatları da Ağustos- Eylül aylarında göreceli olarak toparlanma eğilimine girdi.
 
İhracat performansı zayıf kaldı, üretimi iç talep destekliyor
Bu yılın ilk altı yedi aylık döneminde, inşaat malzemeleri ihracatındaki artış ise sadece yüzde 1,5 oranında artarak, 11,4 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ortadoğu ve AB pazarında yaşanan siyasi sıkıntılar, ihracat performansını olumsuz etkileyen gelişmeler arasında yer aldı.  
 
Konut satışlarındaki artış stoktan, yapı ruhsatlarında yavaşlama var
Rapora göre, bu yılın ilk yarısında alınan konut ve konut dışı yapı ruhsatlarında ise yüzde 3,7  ve yüzde 4,1 oranındaki artışlar, özel kesimdeki inşaat işlerinin yavaşlamasına ilişkin bir diğer gösterge oldu. Yılın ilk yarısında konut satışlarında görülen yüzde 78,7 oranındaki artış ise mevcut konut stoklarının eritilmesi açısından önemli bir gelişme olarak dikkati çekti. Konut satışlarını, özellikle düşük faizli konut kredisi kullanımını destekledi. Konut kredisi faiz oranlarındaki artış eğiliminin ise yıl sonuna kadar gerek konut kredisi kullanımında gerekse konut satışlarında belirleyici olacağı öngörülüyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.