TÜRKİYE-İRAN TARİH VE MEDENİYET DİYALOĞU BAŞLADI

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) ile Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Türkiye-İran Tarih ve Medeniyet Diyaloğu” isimli etkinlik başladı.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
TÜRKİYE-İRAN TARİH VE MEDENİYET DİYALOĞU BAŞLADI






Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Sosyal Bilimler Enstitüsü (SBE) ile Fen Edebiyat Fakültesi Tarih bölümü tarafından ortaklaşa düzenlenen “Türkiye-İran Tarih ve Medeniyet Diyaloğu” isimli etkinlik başladı.
SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi’nde yapılan açılış törenine İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hadi Soleimanpour, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SBE ve Tarih bölümünden akademisyenler ile öğrenciler katıldı.
İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hadi Soleimanpour, Sakarya Üniversitesi ile yapılan etkinliğin önemini vurgulayarak, “Sakarya adı İran İslami metinlerinde de geçmektedir. Diplomatik olmayan ve kültürel diyalog sağlayan bu ilişkilerin oluşumunun daha çok desteklenmesi gerekmektedir. Bu oturumlar iki milletin birbirini tanımasına yardımcı oluyor. İki ülkenin sahip olduğu tarihi ve kültürel yakınlıklar olması gerektiği gibi değil. Ortak uygarlıklar değerlerinde buluşmalıyız“ dedi.
Son on yılda dünyadaki önemli değişiklikler sonucu bölge ülkelerinin diyalog içinde bulunmasının kaçınılmaz bir hale geldiğini anlatan Soleimanpour, Mevlana’nın “Gönül birliği dil birliğinden aladır” sözünü hatırlatarak, “Üretimde ve ticari ilişkilerde kâr ilişkilerine dayalı değil, hayırseverlik çerçevesinde uygarlıklarımızı tanımamız, birbirimize anlatmamız gerekiyor. Artık küresel bir dünyada yaşanıyor ve çevremizdeki sorunlar görmemezlikten gelinmemeli” diye konuştu.
SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da, yapılan bu işbirliği toplantıları sayesinde ülkelerin birbirlerini tanımalarının kolaylaşacağını ifade etti. Elmas, “Avrupa’yı biliyoruz ama Tahran, Mekke, Riyad’ı pek bilmiyoruz. Burnumuzun dibindeki ülkelerle ilgili bilgileri dolaylı yoldan alıyoruz. Bu çerçevede İran’dan gelen öğrenci sayısının artması da bizi memnun edecektir” şeklinde konuştu.
Bu akşam sona erecek etkinlik geçmişte, günümüzde ve gelecekte Türkiye-İran ilişkileri, Osmanlı-Safevi mücadelesi, Türkiye ve İran’ın Ortadoğu’daki rolü gibi konularda akademik ve güncel tartışmaların yapılacağı oturumlarla devam edecek.
Etkinlik arasında, İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Hadi Soleimanpour ve beraberindeki heyet ile akademisyenler, Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ı makamında ziyaret etti.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.