TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ İZMİR’DE TOPLANDI

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (TSKB) tarafından düzenlenen ‘9.

03 Ekim 2013 Perşembe 00:00
TÜRKİYE SAĞLIKLI KENTLER BİRLİĞİ İZMİR’DE TOPLANDI






Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği (TSKB) tarafından düzenlenen ‘9. Yıl Konferansı’ İzmir’de başladı. 3 gün sürecek konferansın açılış konuşmasını yapan TSKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, dünyanın bugün tedavi edici hizmetler yerine önleyici hizmetleri konuştuğunu, sağlığa önümüzdeki dönemde yerel yönetimlerin damga vuracağını söyledi.
DSÖ Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın Türkiye’de yaygınlaştırılması için kurulan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği, ‘9. Yıl Konferansı ve 19. Olağan Meclis Toplantısı’ için İzmir’in Karşıyaka ilçesinde toplandı. Karşıyaka Belediyesi’nin ev sahipliğinde opera binasında yapılan organizasyonda, ‘Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödül Töreni’ de düzenlendi. Törende şehircilik adına örnek çalışmalar yapan belediyeler ödüllendirildi. Konferansta, DSÖ’nün 6. fazına geçerken kentlerin karşılaşacağı değişim ve yenilikler değerlendirildi.
9. Yıl Konferansı’nın ardından ‘19. Olağan Meclis Toplantısı’ yapıldı. Meclis toplantısında TSKB’nin 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiği faaliyetler değerlendirilerek, Burdur’un üyelik durumu karara bağlandı. Meclis toplantısında ayrıca, TSKB’nin bir merkez binasının bulunmadığı belirtilerek, Bursa’da yer alan tarihi bir binanın birlik merkezi olarak faaliyet göstermesi kararlaştırıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan TSKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, gittikçe büyüme gösteren birliğin her geçen gün daha çok kent ve vatandaş için sağlıklı yaşamın yolunu açtığını söyledi. Dünyanın değiştiğini, bakış açılarının değişkenlik gösterdiğini ve en önemlisi de Avrupa’nın yeni sağlık politikasıyla sağlıkta bir paradigma yaşandığını belirten Başkan Altepe, “Bugün artık tedavi edici hizmetler yerine daha çok önleyici hizmetleri konuşuyoruz. Bu gelişmelerin ışığında şunu söyleyebiliriz. Sağlığa önümüzdeki dönemde yerel yönetimler damgasını vuracak” dedi.
Hedeflerinin insanlara daha sağlıklı bir yaşam sağlamak olduğunu, bunu da sağlıklı şehirler oluşturarak ve insanların sağlıklı ortamlarda yetişmelerine, yaşamalarına imkan vererek sunduklarını belirten Başkan Altepe, “Sağlıklı bir gelecek için yapılması gereken, hastalıklarla mücadele etmek değildir. İnsanların sağlıklı yaşamasını sağlayacak ortamlar oluşturarak, hastalıkların baştan önlenmesidir. Hepimiz çok yakından biliyoruz. Bunu sağlayabilecek olan da yine belediyelerdir” diye konuştu.
Konferansta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Sağlıklı Şehirler Ağı’nın 6. fazına da değinen TSKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, 6. fazın da bir öncekinde olduğu gibi ‘Sağlık 2020’ prensipleri ışığında devam edeceğini ifade etti.
Organizasyonun ev sahibi olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Kural ile Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel ise birer selamlama konuşması yaptı. TSKB üyelerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Kural, Karşıyaka Belediyesi’nin gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında birlik üyelerini bilgilendirdi. Kaymakam Sadettin Yücel de gerçekleştirdiği çalışmalardan ötürü TSKB üyesi belediyelere teşekkür etti.
Meclis toplantısının ardından da bu yıl 7.’si gerçekleştirilen ‘Sağlıklı Şehirler En İyi Uygulama Ödül Töreni 2013’ yapıldı. Şehircilik adına örnek çalışmalara imza atan Bursa’nın Osmangazi, İzmir’in Karşıyaka ve Urla, Eskişehir’in Odunpazarı ve Ordu belediyeleri ödüllerini Başkan Altepe’nin elinden aldı.
Birliğin 2009 yılından bu yana gerçekleştirdiği faaliyetleri anlatan TSKB ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, birlik olarak tüm kentler için sağlıklı şehir projesine dört elle sarılarak, ilerlemeye katkı koyacak her türlü çalışmayı gerçekleştirdiklerini belirtti. Kentlerin sağlığı üzerinde belirleyici olan 75 göstergenin tanımlandığını, Türkiye’deki tüm illerin bu göstergeler karşısındaki durumunu gösteren ve 75 haritadan müteşekkil atlas oluşturulduğunu anlatan Altepe, söz konusu atlasın ‘karar vericiler açısından kaynak olması amacıyla’ ilgili kurum ve kuruluşların hepsine gönderileceğini söyledi.
Burdur ilinin birliğe üyeliği onaylanarak, Bursa’da mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve rekonstrüksiyonu tamamlanmış sivil mimarlık örneği bir yapının TSKB Genel Merkezi olarak faaliyet göstermesi karara bağlandı.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.