TÜRKİYE’DE 53 BİN 405 MUHTARDAN SADECE 390’I KADIN

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye’de toplam 53 bin 405 muhtardan sadece 390’ının kadın olduğunu söyledi.

05 Ekim 2013 Cumartesi 00:00
TÜRKİYE’DE 53 BİN 405 MUHTARDAN SADECE 390’I KADIN






Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Türkiye’de toplam 53 bin 405 muhtardan sadece 390’ının kadın olduğunu söyledi.
Genel Başkan Akdeniz, Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu’nun yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi vermek için düzenlediği basın toplantısında, kadın muhtar adaylarına yönelik hazırlanan “Elinin Hamuruyla Yönetime Karış” projesi kapsamında adaylara saha eğitimleri verilerek, binde 8 olan kadın muhtar sayısının daha yukarılara çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti.
Başkan Akdeniz, yaptığı konuşmada, “Bir yıl önce yapılan genel kurul seçimleriyle Konfederasyon Yönetim Kurulu olarak resmen göreve başlandık. Bugün itibariyle bünyesinde 7 bölge ve iki büyük il İstanbul ve Ankara’dan olmak üzere 146 il ve ilçe değneği bulunmaktadır. Katılımlar halen devam etmektedir. Muhtarlar konfederasyonu Genel Başkanı sıfatıyla ilk resmi toplantımız olan, İçişleri Komisyonu’nda Büyükşehir Yasası görüşmelerine katıldık ve muhtarlarımızı ilgilendiren, muhtarlar seçimlerinde tek oy pusulası ve mahalle kurulması için 500 alt sınır getirilmesi gibi iki önemli konuda komisyonda kabulünü sağladık. Halen üzerinde çalıştığımız şekliyle köy ve mahalle kanunlarının çıkarılması çalışmalarımız tüm hızıyla devam etmekte, inşallah bu yasama yılında bu kanunların da çıkarılmasını hükümetimizden beklemekteyiz” diye konuştu.
“Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda 123 ve 127 maddelerinde belirtilen yerel yönetimlerle ilgili maddesinde geçen köy tanımı bizleri diğer devletlerden ayıran en önemli özelliklerden bir tanesidir” diyen Genel Başkan Hüseyin Akdeniz, “Osmanlı-Türk geleneğinden gelen muhtarlık sistemimizi bir model dahilinde bize benzer ülkelerde tanıtmak, o devletlerde model haline getirmek en önemli hayalimizdir. Dolayısıyla Muhtarlar Konfederasyonu olarak Bosna- Hersek devletine yaptığımız Türkiye’de Yerel Yönetimlerde Muhtarlık Sempozyumu oldukça önem arz etmektedir. Bu sempozyumda Türkiye’deki muhtarlık modeli en iyi bir şekilde anlatılmış, köy, mahalle, ve köy ve mahalle muhtarlıklarının yaptığı görevler konuşularak ifade edilmiştir. Ayrıca PTT’nin katkılarıyla Kültürümüzü yansıtan iki ülke arasında anlam ifade eden bir pul sergisi gerçekleştirilmiştir. Bu panel ve sempozyumların diğer devletlerde de devam edeceğini söylemek istiyorum” ifadelerini kullandı.
ATIK YAĞLAR, TEKERLEKLİ SANDALYE OLARAK GERİ DÖNECEK
Atık yağların muhtarlıklarda toplanarak elde edilen gelir ile engelli vatandaşlar tekerlekli sandalye alınacağını belirten Akdeniz, “Bir başka projemiz olan, muhtarlarımıza yeni görev alanları oluşturarak amacıyla sosyal projelerde muhtarların önemini vurgulayacak olan çevre sorunlarının önlenmesine ilişkin atık yağların toplaması hususunda vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi ve muhtarlıklara konulacak bidonlar vasıtasıyla vatandaşlarımızın evlerde biriktirdikleri atık yağların geri dönüşümünü saylayarak, buradan elde edilecek gelir ile engelli vatandaşlarımıza akülü veya tekerlekli sandalye alımı sağlamak ve dağıtmak olacaktır. İstanbul, Ankara ve Antalya ilerinde başlamış ve ilk etapta 30 büyük il, daha sonra diğer şehirlerimizde devam edecektir. Bu anlamda toplanan atık yağlardan elde edilen gelir ile alınan Sandalyeler 08 Ekim’de Ankara’nın Keçiören ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar’ında katılacağı törenle ihtiyaç sahiplerine dağıtılacaktır” şeklinde konuştu
MUHTARLARIN GAZETESİ OLACAK
Başkan Hüseyin Akdeniz, tüm muhtarlara gönderilmek üzere “Muhtarın Sesi” gazetesinin önümüzdeki ay çıkacağını ifade ederken, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Çok önemli olarak gördüğümüz ve yine büyük hayallerimiz içinde yer alan ve 53 bin muhtarımıza aylık olarak posta yolu ile dağıtımı yapılacak ‘Muhtarların Sesi’ gazetemizi bu ay muhtarlarımızın elinde olacak şekilde hayata geçiriyoruz. Muhtarlar Konfederasyonu’nun ve bölgelerdeki muhtarlarımızın yapış olduğu faaliyetleri, kanunlarımızda yapılacak değişiklikleri, artık muhtarlarımız yakinen takip etme fırsatı bulacaktır. Göreve geldiğim günden bu yana gerek muhtarlarımızın sorunlarını gerekse muhtarlarımıza yeni görev alanları oluşturma konusunda ve bu anlamda sosyal projelerde de muhtarlarımızın hem devletimize hem de milletimize çok daha iyi hizmet yapmasının önünü açan tüm çalışmaları yapmaktayız.”
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.