Türkmenler için Kuzey Irak'ta kamp kuruldu

Ankara, Türkmenler için Kuzey Irak'ta kamp kurdu. Kampta öncelik Telafer'den gelen Türkmenlerin acil ihtiyaçlarını karşılamak olacak.

09 Temmuz 2014 Çarşamba 14:29
Türkmenler için Kuzey Irak'ta kamp kuruldu






Türkiye Türkmenler için Kuzey Irak'ta kamp kurdu

İrak Şam İslam Devleti terör örgütünün kanlı saldırıları sürerken, evlerini terk etmek zorunda kalan binlerce Türkmen için Ankara nihayet harekete geçti.

Terör örgütünün elinde rehin bulunan Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu çalışanları ve korumaları için girişimlerini sürdüren Ankara, Telafer ve çevresinden Kuzey Irak'a sığınan Türkmenler için geçici kamp kurdu.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay tarafından yapılan açıklamada, Telafer'den kaçan Türkmenler için Kuzey Irak'ta kurulan kampa, Türkiye üzerinden ilk etapta 10 bin kişinin günlük ihtiyaçlarını karşılayacak malzeme nakli sağlandı.

Sağlık ve gıda ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik çalışmalar sırasında Ankara ile Erbil arasında sağlanan mutabakata Kuzey Irak Kürt yönetimi de destek verdi.
Türkmenlerin güvenliğinin sağlanması, acil tıbbi ve sağlık ihtiyaçlarının giderilmesine yönelik yapılan anlaşmada kara ve hava yolu üzerinden bir köprü kurulması da gündemde.

ÇÖZÜM SÜRECİ AÇIKLAMASI

Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, çözüm sürecine ilişkin Terörün Sona Erdirilmesi ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Tasarısı üzerinde, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

"Bölgede kapalı yol var mı?" diye sorulduğunu anımsatan Atalay, "Türkiye'nin bütün yolları açık. Bölgede, bırakın şehirleri her köye ulaşılabilir. Türkiye şu anda en huzurlu dönemlerinden birini yaşıyor" dedi.

Atalay, Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasının şu anda gündemlerinde olmadığını belirterek, şöyle konuştu:

"2005'te TCK yeniden yapılırken, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki maddelerin tamamı neredeyse oraya paralel maddeler olarak konuldu. Şu anda, hem Terörle Mücadele Kanunu var, hem de TCK var. Terörle Mücadele Kanunu'nun kaldırılmasından fazla da bir kayıp olmuyor ama şu anda onu düşünmüyoruz. Çözüm sürecinin aldığı mesafe içinde düşünülebilecek bir konudur. Af diye bir şey gündemde yok. Örtülü af diye bir şey bu yasada yok. Yasada ne var? Eve dönüşlerle ilgili çalışmalar yapılabilir, yeni yasal düzenlemeler olabilir, onlar Meclis'e gelecektir. Bu yasanın içinde örtülü af yok ve yasayla asla Bakanlar Kurulu'na KHK yetkisi vermiyor. TBMM'de herşeyin sorulması, konuşulması ve tartışılması gerçekten kazanımdır, ben bundan memnum oluyorum."

KAMP OLUŞTURULDU

Başbakan Yardımcısı Atalay, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın, Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı'nın, Türkmenler için topladığı yardım malzemelerinin yer aldığı tırların Habur'da bekletildiği iddiası ile ilgili olarak, "Irak'taki olaylar üzerine, hem Musul'dan hem de Türkmenler'in yaşadığı Telafer'den ayrılanlar için Türkiye olarak çok ciddi yardım ettik. Ben bizzat AFAD Başkanı'nı gönderdim. AFAD Başkanı gitti ve Telafer'den ayrılan Türkmenler için özel bir kamp oluşturuldu. Yardımlarımız da oraya gidiyor.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.