YASAKLI PAGAN KÜLTLERİ SIĞ KUYUDAN ÇIKTI

Didim’deki Miletos Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 1 metrelik sığı kuyuda, Hıristiyanlığın yaygınlaştığı dönemde yasaklanan pagan kültleriyle ilgili önemli örnekler bulundu.

04 Ekim 2013 Cuma 00:00
YASAKLI PAGAN KÜLTLERİ SIĞ KUYUDAN ÇIKTI






Didim’deki Miletos Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 1 metrelik sığı kuyuda, Hıristiyanlığın yaygınlaştığı dönemde yasaklanan pagan kültleriyle ilgili önemli örnekler bulundu.
Didim’de bulunan Miletos Antik Kenti’nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Milet Müzesi Müdürlüğü ve Doç. Dr. Philipp Nıewohner’in başkanlığındaki yürütülen kazı çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor. Kazı heyeti tarafından Miletos Antik Kenti’nde 2013 yılında gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında; 1900’lü yılların başlarında kazısı yapılmış mağarada başlatılan temizlik çalışmalarında ilginç sonuçlara ulaşıldı.
HASTALIKLARIN İYİLEŞMESİ İÇİN TANRIYA SUNULAN PARMAKLAR BULUNDU
Ziyaretçilerin güvenli ve kuru bir şekilde mağarayı gezebilmelerinin kolaylaştırılması ve mağaranın fonksiyonu ile kullanım dönemlerinin anlaşılabilmesi amacıyla yapılan temizlik çalışmasında, pişmiş topraktan bazı parmaklar ele geçti. Korinth ve Güney İtalya’da gerçekleştirilen kazılarda, antik dönemde kutsal alan olarak kullanım görmüş mağaralarda da ele geçen benzer tipteki kült objelerinin hastalıkların iyileşmesi için tanrı ya da tanrıçalara adak olarak sunulduğu biliniyor.
Ayrıca mağara içerisinde, dikdörtgen formlu yaklaşık 1 metre derinlikteki sığ bir kuyuya atılmış durumda, burunları ve birinin ağızdan alt kısmı eksik, 3 adet heykel başı ve 1 adet başı eksik büst parçası ortaya çıkarıldı. Kuyudan aynı zamanda İslamiyet Sonrası 4 veya 5’inci yüzyıllara tarihlenen bazıları sağlam durumda kandiller ve çatı kiremidi parçaları elde edildi.
YASAKLI HEYKELLER KORUNMAYA ÇALIŞILMIŞ
Hıristiyanlığın yaygınlaşıp, imparator Theodosius I’in pagan kültlerini yasakladığı dönemde, bu heykeltıraşlık eserlerini yok olmaktan ve tahrip edilmekten kurtarmak için birilerinin mağaradaki kuyuya saklamış olabileceği düşünülüyor. Ele geçen buluntuların bilimsel çalışmaların tamamlanmasından sonra Milet Müzesi’nde sergilenmesi planlanıyor.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.