YENİMAHALLE’DE BAYAT EKMEKLER YARIŞTI

Yenimahalle Belediyesi tarafından Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda “Bayat Ekmekten Nefis Tatlar” yemek yarışması ve “Ekmek İsrafı Tam Buğday Ekmeği Sağlık” konulu konferans düzenlendi.

10 Ekim 2013 Perşembe 00:00
YENİMAHALLE’DE BAYAT EKMEKLER YARIŞTI






Yenimahalle Belediyesi tarafından Dört Mevsim Tiyatro Salonu’nda “Bayat Ekmekten Nefis Tatlar” yemek yarışması ve “Ekmek İsrafı Tam Buğday Ekmeği Sağlık” konulu konferans düzenlendi.
Yoğun katılımın olduğu konferansa, Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Başkanvekili Müslüm Ertekin, mahalle muhtarları ve vatandaşların yanı sıra Türkiye’de ekmek ve gıda israfına değinmek üzere Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Baysal, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Akın ve Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Köksel katıldı.
‘NİNELERİMİZDEN BÖYLE GÖRMEDİK’
Yaşar, “Gıdayı tüketirken gelecek kuşakları da düşünmeliyiz. Dünyanın bir kısmı açlıkla mücadele ederken bir kısmı da besin kaynaklarını düşünmeden israf ediyor. Ben ninelerimden, dedelerimden ekmeğin çöpe atıldığını görmedim. Aksine bayat ekmekten çeşitli yemekler yaparlardı. Dinimizce de ekmeğin çöpe atılması günahtır. Sokakta gördüğümüz bir ekmek parçasını alıp kenara koyan bir nesilden geliyoruz” dedi.
‘EKMEK KİLO ALDIRMAZ’
Toplumda ekmeğin zararlı ve kilo aldıran bir besin maddesi gibi aktarıldığını ifade eden Prof. Dr. Ayşe Baysal, “84 yaşındayım. Hayatım boyunca ekmekten hiçbir zaman vazgeçmedim. Medyada sürekli kendini uzman diye tanıtan insanlar çıkıp, ‘Ekmek kilo aldırır, yemeyin’ diyorlar. Kilo almada üç önemli etken vardır. Hareketsizlik, şekerli içecekler ve doğallıktan uzak, bol kalorili yiyecekler. Bunlar sağlığın baş düşmanlarıdır. Taşıtlar arttıkça, teknoloji geliştikçe yürümeye ya da dışarı çıkmaya üşenen bir millet haline geldik. Ekmeğin kilo almakla ilgisi yok” diye konuştu.
RESTORANLARDA İSRAF HAD SAFHADA
Ekmeğin taze besin maddesi olduğunu bildiren Baysal, “Özellikle lokantalarda, restoranlarda ve otellerde ekmek israfı had safhada. Tam buğday ekmeği yemeyin diyenlere de kanmayın. İleride kemik erimesi gibi sağlık sorunlarıyla uğraşmak istemiyorsanız tam buğday ekmeğinden şaşmayın. Kiloluysanız uygun bir diyetle, hareketi artırarak ekmek tüketimine devam edilebilir. Ekmeğimize sahip çıkalım” açıklamasında bulundu.
GIDA KAYBI NASIL ÖNLENİR?
FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr. Ayşegül Akın, “Gıda kaybını önlemek için birtakım yollar izlenebilir. Akıllı ihtiyaç alışveriş listesi yaparak gereksiz ürünleri almanın önüne geçebiliriz. Kusurlu görünen sebze ve meyveleri yemekten çekinmeyin, son kullanma tarihini iyi anlayın, tarihi birkaç gün geçen ancak hâlâ kullanılabilir durumdaki ürünleri atmayın, buzdolabında yeterince ürün varsa başka almayın. Derin dondurucudaki ürünleri süresiz saklayabilirsiniz. Geleneksel tüketime dikkat edilmeli. Yaratıcı olup artan ekmekleri değerlendirebilirsiniz” şeklinde konuştu.
TÜRKİYE’NİN İSRAF KAYBI 1.546 MİLYAR TL
Her sekiz kişiden birisinin kronik açlık çektiğinin altını çizen Prof Dr. Hamit Köksel ise, “Üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor. Ekmek israfı Avrupa Birliği’nde yüzde 30, ABD’de yüzde 40 dolaylarında. Un ihracatında dünya birincisi Türkiye’nin israf nedeniyle yıllık kaybı 1.546 milyar TL’dir. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin yaptığı araştırmaya göre kişi başı günlük ekmek tüketimi 319 gramken israf 20 gram olarak tespit edildi. İsrafın yarısı fırınlarda, yüzde 20’si evde, yüzde 10’u lokantalarda oluyor. Ekmeğimize, emeğimize, geleceğimize sahip çıkalım.”
Konuşmaların ardından jüri üyeleri yerlerini aldı. İkisi erkek olmak üzere toplam 60 yarışmacı bayat ekmeklerle yaptıkları tatlı ve yemekleri jüriye sundu. Yarışma sonuçlanana kadar Ersin Perçin, türküler söyleyerek konuklara eğlenceli dakikalar yaşattı. Vatandaşlar halay çekip oyun havası oynadıktan sonra yarışmayı kazananlar açıklandı.
MEYVELİ EKMEK TATLISINA CUMHURİYET ALTINI
Meyveli ekmek tatlısı ile birinci olan Fidan Doğruoğlu cumhuriyet altını, ekmekli sufle ile ikinci olan Ulaş Yurt yarım altın ve çıtır köfte ile üçüncü olan Nilgün Bircan çeyrek altın kazandı. Ardından Yenimahalle Belediyesi tarafından jüri üyelerine çiçek ve teşekkür belgesi verildi. Yarışmaya katılan yarışmacıların bayat ekmekle yaptığı tatlı ve yemeklerin tariflerinin yer aldığı bir de kitap hazırlanacak.
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.