Ankara'nın en zayıf yıllarında bile 


Türkiye, diplomatik alanda son 10 yılda cumhuriyet tarihinin en güçsüz durumuna sürüklendi. Ankara'nın en zayıf olduğu yıllarda bile ABD başkanlarının aklından geçiremediği soykırım sözü bugün Biden tarafından kayda girdi.

Türk diplomasisi lime lime edildi. Bir yandan FETÖ'cü yapılanma, diğer yandan liyakat ve eğitimi unutan siyasi yönetimin kadrolaşma hırsı, Ankara'yı dış politikada derin bir yalnızlığa sürükledi. Hakkında rüşvet iddiaları ayyuka çıkan kişileri, başka bir ülkenin vatandaşı olmaktan çekinmeyen şahısları, hayatı boyunca Türk milletinin çıkarına tek bir iş dahi yapmamış bireyleri diplomat ve büyükelçi olarak atayan Ankara, soykırım iddialarına 'Sözde'nin ötesine artık geçemiyor.
Ekonomik kriz ve, terör olaylarının ülkeyi esir aldığı, Avrupa baskısının en yoğun olduğu koalisyon hükümetleri döneminde bile dünyanın her yerinde ağırlığı olan Türk diplomatları, şimdilerde gittikleri ülkelerin liderleri aylarca randevu vermez hale geldi. 

Dünyanın yarısıyla kavgalı Ankara'da tarihin derinlerinden gelen iftira dolu kampanyaları göğüsleyecek güce sahip ne diplomatı kaldı, ne de dostluk kurduğu ülkeler... Ermeni Soykırım yalanı, böyle bir ortamda Amerika tarafından resmen sahiplenildi.


PEKİ NE OLDU 

Sonunda beklenen oldu ABD Başkanı 1915 olayları için 'soykırım' ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olayları'nı "soykırım" olarak niteledi. Biden, aynı zamanda "büyük felaket" ifadesini de kullandı.

Biden açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Her yıl bugün, Osmanlı döneminde Ermeni Soykırımı’nda hayatını kaybeden hayatları hatırlıyoruz. Böylesi bir mezalimin bir daha yaşanmaması için kendimize taahhütte bulunuyoruz.

24 Nisan 1915'ten itibaren Konstantinopolis'teki Ermeni aydınlarının ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından tutuklanmasıyla, bir buçuk milyon Ermeni sınır dışı edildi, katledildi veya bir yok etme kampanyasıyla ölüme yürüdü.

Bu açıklamayı suçlamak için olanların asla tekrarlanmaması için yapıyoruz.

Amerikan halkı 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda hayatını kaybeden tüm Ermenileri saygıyla anıyor.”

SEÇİMLERDEN ÖNCE SÖZ VERMİŞTİ

Biden geçen yıl seçim kampanyası sırasında, ABD’deki Ermeni toplumuna bu konuda vaatte bulunmuş, "benzer bir trajedinin bir daha asla tekerrür etmemesi için Ermeni Soykırımı'nı tanıma ve evrensel insan haklarını, yönetiminin en önemli önceliği yapma" sözü vermişti.

Böylece Biden, 1981 yılında yaptığı açıklamada aynı sözcüğe yer veren Ronald Reagan'dan bu yana "soykırım" terimini kullanan ilk ABD başkanı oldu.

ABD Kongresi'nin her iki kanadı da 2019 yılında 1915 Olayları'nı "soykırım" olarak tanımlayan kararları kabul etmişti.

ERDOĞAN'A ÖNCEDEN HABER VERMİŞ

Ocak ayında göreve başlayan Biden, göreve geldikten sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilk telefon görüşmesini dün, 23 Nisan'da yaptı.

Görüşmeyle ilgili Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamalarda 1915 olaylarına ilişkin bir ifade yer almadı.

BU HÜSRANIN SORUMLUSU YOK

Biden'in küstahlığını haber alan TBMM Başkanı Şentop 'Siyasi ağırlığı olmayacak' meailinden bir açıklama ile gelecek öncü dalgaları yumuşatmaya çalışsa da. kendisinni bir siyasi ağırlığı, siyasi bir iradesi var mı? orası belli değil. 

Tanihçiler, bilim insanları, emekli diplomatlar, dünyanın saygın yayınlarında hala kendine yer bulan uluslararası arenada önem verilen isimler bu konuda iktidarı günlerdir uyardı.

Ankara'nın her konudan son derece iyi anlayan donanımlı figürleri bu uyarıları dikkate almadı. 

Böyle bir ifade ABD Başkanı tarafından kullanılırsa yakın gelecekte Türkiye'yi ne gibi sorunlar bekler diye düşünmedi bile. 

Asıl tsunami bundan sonra gelecek. Sırf bir kişinin telefon diplomasisinden doların zıpladığı düştüğü günlerde, bırakın iki ay sonrayı, 2 saat sonra nelere gebe olduğunu kimse kestiremiyor. 

ABD'nin çok sayıda eyaletinde Ermeni örgütler Türkiye'yi izole edecek yeni mahkeme kararları peşinde koşmaya başlarsa kimse şaşırmasın. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.