Ayvalık'ın uyuyan potansiyelini kim uyandıracak?


Türkiye'nin keşfedilmeyi bekleyen gizli hazinesi. Tarihi, doğal güzelliği, dünyanın en güzel kızıl mercan ormanları, su sporu tutkunlarının en güvenilir körfezi ve tabi yılın 10 ayında yeryüzü sukunetinin hakim olduğu bir şehir: Ayvalık.

Bu yıl 18'ncisi düzenlenen Zeytin Hasadı ve Turizm Festivali boyunca bölgenin en önemli tarih, kültür ve zeytinyağı üretim merkezi Ayvalık'ın beklentilerine umutlarına tanık olduk.

Ayvalık Zeytinyağı üretiminde ve ihracatı'nda tek başına Türkiye ortalamasının üstünde. 

Dünyanın en iyi zeytinyağlarının üretildiği Ayvalık'ın başı taklitçileri ile dertte. Türkiye'nin dört bir yanında zeytinyağlarının adı taklit edilen Ayvalık bu konuda önemli bir hukuk mücadelesi veriyor. 

Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Ali Uçar, taklit ve tağşiş konusunda çok hassas. 

Ayvalıklı zeytinyağı üreticisi, zeytin hasadına başlamadan, uyanıklar farklı şehirlerin eski yağlarını 'Ayvalık' adını kullanarak çok ucuz fiyata satmaya çalışıyor.

Bunlar taklitçi olanlar, bir de merdiven altı sahtekarlar var. 

Sadece Ayvalık'a değil tüketicinin de sağlığına zarar veriyorlar.

SAHTE ZEYTİNYAĞLARININ İÇERİSİNDE NELER VAR?

Taklitçi sahtekarların sağlıksız koşullarda hazırladıkları karışıma zeytinyağı demek son derece güçb 
Kanola, pamuk, ayçiçek ve fındık yağları, restoranlardan toplanmış atık yağlar, hatta makina yağları, kimyasal tatlandırıcılar, yeşil rengi alması için sentetik boyalar, zeytin esansı ile dolum yapılan şişeler tüketiciye Ayvalık Zeytinyağı adı altında satılmaya çalışılıyor.

Tüketicinin sağlığını hiçe sayan gıda teröristleri ürünlerin yoğun olarak sosyal medya hesaplarından tanınmış fenomen isimler tarafından satışa çıkarılıyor.
'İndirim' ve 'Kampanyalı' satış tuzağında yüzlerce ton zararlı kimsayal sofralarımıza zeytinyağı olarak girmek için yola çıkarılırken, bu tür ilanları takip eden ATO'nun hukuk ekibi sık sık konuyu savcılıklara intikal ettiriyor. 

Ayvalık Ticaret Odası sahte Ayvalık Zeytinyağı üreten satan çok sayıda kişi ve şirketi ihbar ederek şehrin, üreticinin hukukunu korumuş.
Coğrafi işareti alınan Ayvalık Zeytinyağı sadece şehrin zeytinlerinden ve şehrin fabrikalarında üretiliyor. 

Ayvalık aynı zamanda yüzlerce yıllık kültürel mirasa ev sahipliği yapıyor. Şehir merkezi ile birlikte 20 adada 2 binden fazla tescilli taş ev gelecek kuşaklara ulaştırılmak için koruma altında tutulurken, çok sayıda tarihi eser ziyaretçilerini bekliyor.

Ayvalık Körfezi ise adeta su altı cenneti. Dünyanın en büyük ikinci kırmızı mercan ormanları Ayvalık'ta bulunuyor. 

Ayvalık Ticaret Odası Turizm Komitesi Başkanı Uğur Berk, Ayvalık Kırmızı Mercan Resifleri'nin dünya su altı meraklılarına tanıtılması için yoğun çaba harcıyor.

450'ye yakın konaklama tesisinin faaliyet gösterdiği Ayvalık'ta 20 bin kişilik yatak kapasitesinin, nitelikli turizm hareketinde oldukça önemli olduğunu söyleyen Uğur Berk "Her yıl sadece İngiltere'den tüm dünyaya 1.5 milyon fotoğrafcı gezmek için yola çıkıyor. Ayvalık foto safari için son derece cazip, üstelik Ayvalık yılın dört mevsiminde gezi rotası için uygun bir şehir" diyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ise, Ege Denizi'ne açılan kapısı olan Ayvalık'ın tanıtımına hatırı sayılır bir destek veriyor. Farklı partilerden olmalarına rağmen bölge halkının yararını gözeten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Yücel, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin kendi bölgelerinde oldukça seviliyor. 


Balıkesir Kocaseyit Havalimanı'na Ankara, İstanbul ve diğer şehirlerden daha fazla sefer konulmasını isteyen Ayvalıklı turizmciler ve iş insanları, bölgenin uluslararası uçuşlara da açılmasını dillendiriyor.

Şehrin 'Rakı Balık Ayvalık' Ayvalık üçlemesine sıkıştırılmasından yakınan esnaf ise artan vergi yükü ile sürekli yapılan zamlardan dertli. 

Zengin mutafağı, neşeli insanları, rengarenk tarihi evleri cami ve kiliseleri ile Ayvalık'a hala gitmemiş olanlar. 

Havalar soğumadan Ayvalık sokakları tenhalığını korurken bir tur atıp gelin derim

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.