Beyrut Limanı'nda şiddetli patlama | Lübnan sarsıldı

Beyrut Limanı, iç savaşın ardından tarihinin en büyük patlaması ile sarsıldı. Patlamanın, Beyrut Limanı'nda yer alan patlayıcı deposunda meydana geldiği bildirildi.

04 Ağustos 2020 Salı 19:18
Beyrut Limanı'nda şiddetli patlama | Lübnan sarsıldı






Beyrut Limanı'nda şiddetli patlama | Lübnan sarsıldı



Tarihin en büyük iç savaşlarından birine sahne olan Beyrut, yeni bir patlama ile eski hatıralarını hatırladı. Beyrut Limanı'nda mühimmat deposunda meydana gelen patlamanın şiddeti ülkenin sahil şeridinde yoğun olarak hissedildi. Patlama nedeniyle oluşan su dalgası yüz metreden fazla havaya yükseldi. Korkunz patlamada en az 65 kişi hayatını kaybetti 3 bin civarında yaralı olduğu bildiriliyor.

Lübnan'ın başkenti Beyrut, 23 Ekim 1983 yılında ABD büyükelçiliğine düzenlenen ve 241 Amerikan askerinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırının ardından tarihinin en büyük patlamasıyla sarsıldı. Bu korkunç terörist saldırının üzerinden geçen 37 yıl sonra, daha büyük bir patlama ile sarsılan Lübnan'da ölü ve yaralı sayısı sürekli artıyor.

Lübnan Sağlık Bakanlığı patlamada ilk belirlemelere göre 63 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 binden fazla kişinin de yaralandığını ifade etti.

Reuters'ın üst düzey güvenlik yetkililerini kaynak gösterdiği haberde, 2 bin 750 ton amonyum nitratın patlamaya sebep olduğu ifade edildi.


Eski Başbakan Said El Hariri'nin evinin yakınlarında meydana gelen ilk patlamanın hemen ardından ikinci bir patlama daha görgü tanıkları tarafından kayıt altına alındı. Şiddetli patlama sırasında Lübnan sahil kesiminde binlerce evin camı kırılırken, liman yakınlarındaki binalarda ağır hasar oluştu. 

HİZBULLAH'IN SİLAH ÜRETİM MERKEZİ VURULDU 

Lübnan'da meydana gelen patlamanın Hizullah'a ait depolara düzenlenen operasyonun neden olduğu iddia edildi. Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Hizbullah’a ait bir silah üretim merkezi İsrail tarafından vuruldu. Ya içten bir kundaklama/sabotaj. Ya da dıştan bir etki" ifadelerini kullandı,


Patlama sonrası ölü ve yaralı sayısı hızla artıyor, sosyal medyada yer alan bilgilere göre 40 tan fazla ölü 3 binden fazla yaralı var Beyrut Valisi Mervan Abbud ise patlamayı Hiroşima ve Nagazaki'ye yönelik nükleer bombalı saldırıya benzetti. Patlamanın fitilini ise bölgede depolanan havai fişetlerin ateşlediğini, daha sonra terör örgütlerinin sık sık patlayıcı yapımında kullandığı amonyum nitrat depolarına sıçradığı görülüyor


Bölgede bulunan gazeteciler sosyal medya hesaplarından çelişkili bilgiler aktardı. 
Bazı gözlemciler onlarca kişinin hayatını kaybettiğini ve çok sayıda yaralının bulunduğunu iddia ederken, Hariri'nin sağlık durumunun da iyi olduğu açıklandı. Patlamanın ardından gök yüzüne yükselen dev duman ve su bulutunun atom bombasının mantarını andıran şekil aldığı görüldü.  

Lübnan'da uzun süre çalışan Gazeteci Yazar Çetiner Çetin ise, kendi kaynaklarından aldığı biliği Habertürk okurlarıyla paylaştı. 

Çetin, "Lübnan'nın Başkenti Beyrut'ta bulunan limanda, 12 NO'lu depoda bir patlama meydana geldi. Asit olan bir depo bu depo. Bölgedeki gazeteci arkadaşımla görüştüm. Olay limanda gerçekleşti ama patlamanın olduğu depo Başbakan Hariri'nin evinin hemen karşısında. Olayın olduğu bölgeye giriş yapılamıyor. Etrafı 1 km çevresinde çok büyük zarar var. Bütün evlerin camları kırılmış durumda. Tabii, ölü ve yararlı sayısı belli değil.

Liman çok işlek. Beyrut Limanı, Akdeniz'de en işlek 4 limandan biri. Limanda hali hazırda yaklaşık 20 tane geminin indir-boşalt yaptığı söyleniyor. Şunu da belirtelim bir kez daha, '12 NO'lu depo' diye belirtilen ana depo. Bu depo patlayıcı maddelerin olduğu bir depoymuş. İndir-bindir yapılırken bu patlamanın olduğu ifade ediliyor." diye konuştu.

Lübnan hükületi 2014 yılından bu yana el konulan patlayıcı maddeleri bu limandaki depolarda muhafaza ediyordu. 

ABD ve İsrail patlamanın ardından depoların Hizbullah tarafından kullanıldığını iddia etti.
Lübnan haber merkezi LBCI: “Beyrut’taki patlama 2,700 ton amonyum nitratın tutulduğu bir depoda yangın çıkması ve amonyum nitratın alev alarak havaya uçması nedeniyle meydana geldi.”

İhracat ve ithalatın yüzde 70'i bu limandanmış. Çöken Lübnan'ın bitişi bu. Ayağa kalkması çok zor.
 

Son Güncelleme: 05.08.2020 00:16
Anahtar Kelimeler:
PatlamaBEYRUT
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.