Danimarka terörle mücadelede gizli servise tam yetki verecek

Ünsal TURAN / KOPENHAG ()-Danimarka, Paris’te Charlie Ebdo’ya yapılan saldırıdan sonra, bir dizi yeni önlem almaya hazırlanıyor. Adalet Bakanı Mette Frederikssen, terörle mücadele yasasında değişiklik yapılması için yeni yasa...

10 Ocak 2015 Cumartesi 19:28
Danimarka terörle mücadelede gizli servise tam yetki verecek






Ünsal TURAN / KOPENHAG ()-Danimarka, Paris’te Charlie Ebdo’ya yapılan saldırıdan sonra, bir dizi yeni önlem almaya hazırlanıyor.



Adalet Bakanı Mette Frederikssen, terörle mücadele yasasında değişiklik yapılması için yeni yasa tasarısı hazırladı. Acilen hazırlanan tasarıya göre gizli servis PET, savcılık izni olmadan istediği adrese baskın düzenleyip arama yapabilecek. Şüpheli kişiler, araçları, evleri ve iş yerlerinde arama yapabilecek. Dinleme, sosyal medya ve internet takibi yapabilecek. Suç işleyen veya ülke için tehlikeli gördüğü kişilerin Danimarka vatandaşlıklarını iptal ettirebilecek.



“DÜŞMAN BİZE SAVAŞ İLAN ETTİ”



Mette Frederiksen, Ekstra Bladet Gazetesi’ne yaptığı açıklamada:



“Karşı karşıya olduğumuz düşman bize savaş ilan etti. Biz diyorum çünkü Halifelik dışında demokrasiye inanmış herkesi biz olarak görüyorum. Paris’te gerçekleşen saldırılardan sonra ve Danimarka’nın içinde bulunduğu tehdit ve tehlikelere karşı artık sessiz ve zayıf kalamayız. Bu konuda yeni kararlar almak zorundayız. Polise ve gizli servise terörle mücadele için ellerinde olmayan imkan ve olanakları sunmak zorundayız. Onlar bize savaş ilan etti diyorum tabi bu bildiğimiz savaş anlamında değil ama terör saldırıları şeklinde savaş. Çünkü bazıları sivil, polis asker, masum insan ne olursa olsun savaşılması gerektiğini söylüyor. Ben hazırladığım yasa tasarısının 16 Ocak’ta parlamentodan geçmesini bekliyorum. Tasarı kabul edilirse, resmi makamlara, teröristlerin, örneğin Suriye’ye veya başka ülkelere savaşmaya gidenlerin pasaportlarını iptal etme hakkı tanıyacak” dedi.



ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ VE HUZURUMUZU KORUMAK ZORUNDAYIZ



Mette Frederiksen, Fransa’daki saldırıyı gerçekleştiren kişilerin polis tarafından tanındığını ancak yasalar yeterli olmadığı için gerekli önlemlerin zamanında alınamadığına dikkat çekerek: “Yasa değişikliği ile Danimarkalıların özgürlüklerine zarar verilmesini önlemek istiyoruz. Halkımızın yani ülkemizde yaşayan masum insanların huzur içinde yaşamasını istiyoruz” dedi.



Mette Frederiksen karanlık güçlere karşı mücadelede, PET’in elinde her türlü imkanın bulunması gerektiğini gerekirse maddi desteğin de verileceğini söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.