İran, Türk petrolünü taşıyan gemiye el koydu

Dün Tüpraş'a ait petrolü taşıyan Yunan şirkete ait bir gemiyle iletişimin kesildiğini duyuran TÜPRAŞ'a ait petrole İran'ın Umman açıklarında el koyduğu ortaya çıktı

12 Ocak 2024 Cuma 09:19
İran, Türk petrolünü taşıyan gemiye el koydu






İran, Türk petrolünü taşıyan gemiye el koydu

Irak'tan Tüpraş'a ham petrol getirmek üzere yola çıkan ve Umman açıklarında iletişimin kesildiği St. Nikolas isimli tankere İran'ın el koyduğu açıklandı. İran, geçen yıl aynı gemiye ve içindeki İran petrolüne ABD'nin el koymasına misilleme olarak bu adımın atıldığını belirtti.

Tüpraş'a ham petrol getirmek üzere Irak'tan yola çıkan ve Umman açıklarında iletişimin kesildiği St. Nikolas isimli tankere İran'ın el koyduğu açıklandı.

Tüpraş'tan dün yapılan açıklamada, Irak'tan aldıkları 140 bin ton ham petrolü taşıyan gemiyle iletişimin Umman açıklarında 11 Ocak sabah 6:30 sularında kesildiği belirtildi.

İran medyasında ilerleyen saatlerde yer alan haberlerde gemiye İran'ın el koyduğu duyuruldu. Bunun, geçen yıl İran petrolü taşırken aynı tankere ABD tarafından el konulmasına misilleme olarak yapıldığı aktarıldı.

İran donanmasının yarı resmi Fars haber ajansında yer alan açıklamasında "ABD'nin geçen yıl İran petrolünü çalmasının ardından, bu sabah adli kararlara uygun olarak İran donanması St. Nikolas gemisine el koymuştur...Gemi İran limanlarına doğru seyretmektedir" denildi.

Tüpraş'ın açıklamasında geminin "Yunan armatör firması Empire Navigation'a ait Marshall Adaları bayraklı St. Nikolas isimli" tanker olduğu belirtildi ve "Tüm rafineri operasyonlarımız planlandığı şekilde devam etmekte olup, olayın rafineri operasyonlarımıza bir etkisi bulunmamaktadır" denildi.

İzmir'deki Aliağa rafinerisine petrol getirmek üzere yola çıkan gemide 19 mürettebat vardı. Tüpraş bunlar arasında Türk bulunmadığını açıklarken, yabancı ajanslar gemide 18 Filipinli ve 1 Yunan mürettebat bulunduğunu duyurdu.

İngiliz deniz yolu güvenliği şirketi Ambrey, gemi Umman'ın Sahar kenti yakınlarındayken silahlı kişilerin gemiye çıktığını ve geminin rotasının İran'ın Cask limanına doğru çevrildikten sonra uydu izleme sisteminin devre dışı bırakıldığını duyurdu.

Gemiye çıkan silahlı kişilerin askeri tarzda siyah üniformalar giydikleri ve maske taktıkları belirtildi.

ABD geçen yıl yaptırıma tabi İran petrolü taşıdığı gerekçesiyle aynı gemiye ve içindeki petrole el koymuştu.


ABD geçen yıl, o dönemde ismi Suez Rajan olan gemiye, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları kapsamında el koymuştu. Gemide İran'a ait 980 bin varil ham petrol bulunuyordu.

Anahtar Kelimeler:
Türk Petrolüİran
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.