Son dakika | Ermeni terör örgütleri silah bırakıyor
Azerbaycan Ordusu'nun dün Karabağ'da başlattığı terör örgütlerine yönelik operasyon sabah erken saatlere kadar devam etti. 6 polisin mayın patlaması sonucu şehit düşmesinin hemen ardından alınan geniş çaplı harekat sırasında, Ermeni terör örgütlerinin kullandığı çok sayıda karargah, füze, topçu bataryaları ve elektronik sinyal karıştıcılarının da bulunduğu merkez imha edilirken, Rusya'nın bölgede yürüttüğü arabuluculuk girişimleriyle Baku'nun istediği sonuç elde edildi.
#Karabağ artık fiilen de Azerbaycan'ın bir vilayetidir. #Ermeniler ateşkesi kabul etti ve silah bırakıyor. Yakında Azerbaycan ordusu Hankenti'ne ve Hocalı'ya girecektir. Karabağ ermenileri sivil bir #Azerbaycan vatandaşı olmayı öğrenecekler. En başta da Türkçe öğrenecekler. Artık… pic.twitter.com/mqlVaAvqt3
— ????????Dr. Yüksel Hoş | Jиуксел Xoш (@yukselhos) September 20, 2023
Dağlık Karabağ'daki ayrılıkçı Ermeni teröristler, Rus barış gücü askerlerinin önerdiği ateşkes şartlarını kabul etti.
Rus basınında yer alan habere göre, Karabağ Ermenileri sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Karabağ ordusunun dağıtılması ve tamemen silahsızlandırılması konusunda anlaştıklarını ve Ermeni güçlerinin de Karabağ'dan çekileceğini duyurdu.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Karabağ'daki aylıkçı Ermeni güçlerinin teslim olduğunu doğruladı:
— Ceyhun Aşirov (@CeyhunAsirov) September 20, 2023
RESMİ AÇIKLAMA:
1. Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Karabağ bölgesinde bulunan yasa dışı Ermeni silahlı oluşumları silahlarını bırakır, muharebe mevzilerini ve askeri mevzileri terk eder…
Haberde, Karabağ Ermenileri ile Azerbaycan yetkililerinin 21 Eylül'de görüşme gerçekleştireceği bildirildi.
Azerbaycan Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, "Rus barış gücü askerlerinin katılımıyla ateşkes anlaşmasına varıldı" denildi.
Karabağ Ermenileri'nin görüşmelere açık olduğunu belirten bakan yardımcısı, Ermenilerin teorik olarak Azerbaycan kontrolü altında yaşayabileceğini ancak diyalogun çok önemli olduğunu söyledi.
Bakan yardımcısı, "Rusya ile güvenlik konusunda bu gibi durumlarda uygulanabilecek özel anlaşmalarımız var" dedi.
Ermenistan ayrıca, Azerbaycan'ın operasyonu sonucunda en az 32 kişi öldüğünü açıkladı.
Kremlin'den yapılan açıklamada ise, Putin-Paşinyan görüşmesinin zamanlamasının beklendiği ifade edildi.
Ermenilerin, Rusya'nın Karabağ konusunda yeterince iş yapmadığı iddialarına yanıt veren Kremlin, "Bu tür suçlamaları kabul etmiyoruz. Azerbaycan'ın kendi topraklarındaki eylemlerinden bahsediyoruz" sözlerini açıklamasına ekledi.