Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler hangara çekiliyor

Türkiye'nin parasını yıllardır peşin peşin ödediği halde, teslim edilmeyen F-35 savaş uçakları hangara çekiliyor. 

03 Ekim 2019 Perşembe 20:30
Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler hangara çekiliyor






Türkiye'ye verilmeyen F-35'ler hangara çekiliyor


Terör örgütü PKK'nın silah tedarikçiliğine soyunan, Suriye'nin büyük bölümünü terör örgütleriyle birlikte işgal eden ABD'den Türkiye'ye F-35 mesajı. Yarım asırlık müttefikine, parasını ödediği halde teslim etmediği F-35 savaş uçaklarını hangarlara çekmeye başlayan ABD, Ankara'nın bu uçakları alabileceği mesajını veriyor. 
'Gösterip-vermeyen' ABD yönetimi, Ankara'yı, Fırat'ın doğusuna muhtemel bir operasyonu engellemek, son dönemde 100 milyar dolarlık ticaret, yeni hava savunma sistemleri paketi satışı ve F-35 ortak üretimine geri dönüş gibi bazı tekliflerde bulunmuştu. 


Türk Hava Kuvvetleri için Lockheed Martin'in Forth Worth/Teksas tesislerinde üretimi tamamlanan 5 numaralı F-35 savaş uçağı ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Amerikalı pilotlar tarafından yapılan ilk uçuşun ardından testlerin tamamlanması ile F-35, diğer Türk uçaklarının da bulunduğu Arizona'daki Luke Hava Üssü'ne götürülecek.

Türkiye'nin hava savunma sistemi olarak Rusya'dan S-400 füzelerini teslim almaya başlamasıyla birlikte ABD, F-35 programında Türkiye'nin üyeliğini dondurdu. Üretildikten sonra Türkiye´ye ABD´de teslim edilen Luke Hava Üssü'ndeki F-35'ler uçuştan çekilirken, eğitim programı için Arizona'da bulunan Türk pilot ve bakım ekibi de geri döndü.


GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Son dönemde tekrar hızlanan ABD-Türkiye görüşmelerinde ana konulardan biri de F-35 ve Patriot sistemleri oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 24 Eylül'de ABD'de verdiği röportajda Türkiye'nin F-35'te müşteri değil ortak olduğunu belirterek, "Şu ana kadar 1 milyar 400 milyon dolar ödeme yaptık. Kaldı ki F-35'lerin bazı parçalarını Türkiye'de üretiyoruz. Bunun yanında şu anda Türkiye'ye verilmesinden vazgeçilen her uçak için bu sistemin kaybı 7 milyon dolardır" dedi.

KASIMDA TESLİM EDİLECEKTİ

Plana göre Türkiye'ye ilk iki uçak kasım ayında teslim edilecek ve Malatya Erhaç'ta konuşlanacaktı. Türkiye toplam 100 adet F-35 almayı planlıyordu.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.