ABD'den Ankara'ya S-400 şantajı

ABD iki yüzlü tavrını diplomatik şirretliğe dönüştürüyor. Terör örgütlerinin silah destekçisi Washington yönetimi S-400 füzeleri konusunda Ankara'ya şantaj yapmaya başladı.

05 Mayıs 2019 Pazar 01:50
ABD'den Ankara'ya S-400 şantajı






ABD'den Ankara'ya S-400 şantajı

Türkiye ile ABD arasındaki S-400 füze krizi derinleşerek büyüyor. Ankara geri adım atmak yerine, konuyla ilgili iletişim kanallarını açık tutarken, ABD yönetimi, Türkiye'deki üslerden çekilmeyi gündemine almış.

Terör örgütü PKK'nın silah ve malzeme destekçisi ABD yönetimi, S-400 füzeleri konusunda Ankara ile arasında yaşanan krizin çözümü için sözleşmenin iptal edilme şartından geri adım atmazken, Türkiye bu konuda Washington yönetimi ile iletişim kanallarını açık tutmanın ötesine geçilmeyeceği mesajını verdi. 

F-35 savaş uçakları ortak üretim programından Türkiye'yi çıkarmakla tehdit eden ABD yönetimi, Suriye ve Irak başta olmak üzere bir dizi bölgesel kartı masada tutmayı sürdürüyor. Kıbrıs Rum kesimini NATO toplantısına davet eden ABD yönetiminin Doğu Akdeniz'de İsrail, Mısır, Yunanistan ortaklığına verdiği destek, terör örgütlerine sağladığı silah yardımı gündemdeki yerini korurken, Ankara'nın Rusya ile F-400 füze sistemleri değil, farklı savunma alanlarında da işbirliği kurabileceği mesajları diplomatik kulislerde konuşuluyor.

TÜRKİYE'DEN GİDECEKLERMİŞ!

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, S-400 savunma sistemi konusunda Türkiye'yle henüz bir çözüme varılmadığını, ancak iletişimin önceki döneme daha iyi olduğunu söyledi. Shanahan, "Eğer Türkiye S-400 kararında kararlı ise biz de işi Türkiye'den çıkarmak zorunda kalırız" dedi.

Patrick Shanahan, Pentagon'da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Shanahan'a "S-400 konusunda Türkiye ile ilişkiler şu anda hangi noktada. Bir anlaşmaya varabildiniz mi?" diye soruldu. Shanahan, "Bir anlaşmaya varmadık. Ancak Türkiye ile sürekli konuşuyoruz. Çünkü onlarla eş zamanlı olarak Suriye konusunda da çalışıyoruz. İnsanların aynı anda çoklu görüşmeler yaparak farklı düzeylerde ileri ya da geri gitmelerin yaşanmasının mümkün olduğunu ancak hala stratejik ortak olduğumuzu anlamaları önemli. İnsanlar sadece bir konuyu bildiğinde, ilişkiler daha kötü ya da daha iyi görünebilir. Ben sadece şunu söylüyorum. İlişkiler, iletişim ve koordinasyonun iletişimin sıklığından dolayı bundan 2 ya da 4 ay öncesine kıyasla daha iyi olduğunu hissediyorum. Geçtiğimiz hafta Lockheed Martin ve United Technologies Corporation'ın yöneticileriyle bir araya geldim. Eğer bu duruma çözüm bulamazsak, o zaman işin ilerlemesi için planlarımızı uygulamak zorundayız. Bu planları uygulamak zorunda mı kalırsınız bilemezsiniz ama iyi planımız olduğundan emin olmak zorundasınız değil mi?" diye yanıt verdi.

TÜRKİYE'DEN ÇIKMA TAKVİMİ

"Türkiye'siz devam etmek mi?" sorusuna Patrick Shanahan "Eğer Türkiye S-400 kararında kararlı ise biz de işi Türkiye'den çıkarmak zorunda kalırız" dedi. Shanahan'a bunun için bir takvim ya da Türkiye'ye tanınan bir süre olup olmadığı soruldu. Shanahan, "Böyle bir süre ya da takvim yok. Tek takvim uçakların teslim tarihi. Ama eğer bir şey yapacaksanız, bu konuda ciddi davranmalı ve planlarınız ona göre uygulamaya koymalısınız" ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.