ABD - İsrail arasında Cehennem Ateşi krizi

Obma yönetiminin İsrail'e satışını engellediği Helfire füzeleri için başlayan tartışma Türkiye'ye hiç te yabancı değil

16 Ağustos 2014 Cumartesi 06:16
ABD - İsrail arasında Cehennem Ateşi krizi






ABD - İsrail arasında Cehennem Ateşi krizi

Türkiye ile ABD arasında yıllarca süren ve çoğunlukla Ankara'nın kararlı tutumuyla Washington yönetiminin geri adım atmak zorunda olduğu silah ve askeri araç alımlarındaki krizin benzeri İsrail ile yaşanıyor. Obama yönetiminin İsrail'e satışını engellediği Helfair füzeleri bu ülke siyasilerinde derin hayal kırıklığına neden olurken, tıpkı Türkiye'deki gibi yerli silah sistemlerinin geliştirilmesi konusunda düşünceler öne çıkıyor.
F16 uçuş sistemleri ve milli yazılım şartını söke söke alan Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın İsrail'deki benzeri kurumu, Obama yönetiminin Helfire füzelerinin satışını engellemesini İsrailli uzmanlar 'Kendimizden başka güvenecek kimsemiz yok' sözleriyle değelendiriyor. Atila Somfalvi ve Moran Azulay tarafından kaleme alınan bu konudaki değerlendirmeyi Rafael Sadi Türkçe'ye çevirdi.. İşte o Değerlendirme:

AMERİKA İLE İSRAİL ARASINDA  CEHENNEM ATEŞİ KRİZİ

ABD ile ilişkilerde   TABAN.....
Tek sorumlu NATANYAHU.....
 

ABD'deden gelecek olan ve Helikopterlerle atılabilen Füzelerin tesliminde engelleme.
Natanyahu ve ekibini  '' Aceleci ve güven'e şayan olmamakla '' değerlendirme.
Bu değerlendirmeye göre  İsrail'in  '' Manipülasyon Harekatı '' fırtınalara sebebiyet vermektedir. Siyasi bir yetkili : '' Herkes Natanyahu'nun  Obama'nın rakiplerini nasıl
desteklediğini hatırlıyor ''.
Milletvekili Regev : Kendimizden başka güvenecek kimsemiz yok '' . Michael Oren ise Kirli çamaşırları sokakta yıkamamak lazım dedi.
 

 
Hellfire (Cehennem Ateşi) füzesi....

 

İsrail ile ABD arasındaki derin yara ,  Wall Street Jurnal'de  yayınlandı.
Bu yara ile Hellfıre füzelerinin teslimatının engellenmesine kadar ulaşılmış oldu.Hellfire (Cehennem Ateşi)  füzeleri Apachi helikopterlerinin silahı olup Güçlü Kaya operasyonun  temel silahlarından biri idi.Bu durum İsrail'deki siyasi fırtınayı da tetikledi kuşkusuz.
 
Washigton'daki İsrail Büyük elçisi RON DERMER
Lıkud partisi milletvekilleri '' Kendimizden başka güvenecek kimse yok dediler ''.Milletvekilleri bunu derken siyasi bir yüksek yetkili ise  Başbakan Natanyahu'yu ve Washington 'daki İsrail Büyükelçisi RON DERMER'ı  ilişkilerin kötüye gitmesinden sorumlu tutmaktadır.

 
'' Hepimiz  Natanyahu'nun  Başkan Obama'nın arkasından rakiplerine seçim süreci içinde yardım ettiğini hatırlıyoruz. Natanyahu durumdan sorumludur '' Diye bu sabah bir siyasi yetkili makalenin Amerikan gazetesinde yayınlanmasından sonra izah etti. Aynı makaleye göre  Amerikan Hükümet yetkilileri Natanyahu ve ekibini '' Aceleci ve güven'e şayan olmamakla '' değerlendirdiler.

Aynı makalede  Amerikan yetkililer  Natanyahu'yu manipülasyonlar yapmakla suçladılar.'' Bu demektir ki İsrail Dünya'daki yerini anlamamaktadır.'' İsrailli yetkililer de  buna karşılım Obama'nın ''ZAYIF VE SAF'' olduğunu vurguladılar.

 


 
İsrail'in eski Washington Büyük elçisi Michael Oren
Ynet TV stüdyosunda İsrail'in Washington eski Büyükelçisi  Michael Oren  ''İsrail ile ABD arasındaki ilişkilerin aslında diplomatik bir Demir Kubbe olduğudur. Doğaldır ki arada farklı görüşler ve fikir ayrılıkları olabilecektir zaman zaman , ancak kirli çamaşırları dışarıda görünür yerde asmaya da gerek yoktur. Başkan ile Başbakan arasındaki ilişkiler kritiktir ve ilişkilerin zarar görmemesine de dikkat etmelidirler.
 
Natanyahu Ofisi yetkilileri '' Hellfire Füzeleri'nin teslimatının engellenmesini ve  Wall Street Jurnal'deki makaledeki Beyaz Saray ve Devlet Bakanlığı yetkililerinin  ifadeleri ile  vurgularını şiddetler eleştirdiler.İsrail'in en yakın dostu  gibi görünen Amerikanın bile bu tutumuna bakılacak olursa  ''Kendimizden başkasına güvenebilecek ki kimse yoktur , aynen kendilerinin yaptığı gibi '' diye duygularını dile getirdi Likud partisi Milletvekili Bayan Miri Regev.

 
Miri Regev
Regev'in ifadesine göre Amerikan vatandaşlarına herhangi bir direkt tehdit olmamasına rağmen Amerika Irak'ta saldırılarda bulunmaktadır.Onlar herhangi bir yerde her Amerikan vatandaşının güvenliğini düşünüyorlar.Ve onların hükümranlık sahasına dokunan bir durum olduğunda da bu haklı bir savaş sebebi sayılmaktadır kendilerince.Amerikalılar içi geçerli olan bizim için de geçerlidir.Hakkımız ve zaruretimiz kendimizi ve halkımızı korumaktır. Ben-Gurion'un dediği gibi Birleşmiş Milletler Mirleşmiş Milletler. (İbranicesi UM ŞMUM)
(Türkçesi biz bunları takmayız anlamındadır...)

 
Danny Danon:

Güçlü Kaya operasyonu başlangıcında Natanyahu Tarafından Savunma Bakan Yardımcılığı görevinden azledilen Milletvekili Danny Danon bu gerginliğe değinerek, '' ''Bütün anketlerde Amerikan toplumu koşulsuz İsrail Devletine desteğini vermektedir.Başkan Obama'nın 2.5 yıl sonra Beyaz Saray'da oturmayacağını da hesaba katmak gerekecektir, buna rağmen biz burada olmaya hemde bütün tehditler ve sorunlarla beraber devam edeceğiz.''

 

Tzipi Hotovely:

Bakan yardımcısı Bayan Tzipi Hotovely, Amerikan Hükümet yetkililerinden sert eleştiriler almış olan başbakan Natanyahu yu överek  '' Başbakan doğru hareket etmektedir ,güvenlik menfaatlerimiz konusunda  uzlaşmamaktadır.Bu durum Amerikan Hükümetindeki bazı birimlerin hoşuna gitmese de. Fikir ayrılıklarına rağmen ,ki bir çoğu profesyonellerin ustalığı ile bertaraf edilmektedir ,Amerika ve İsrail'in oldukça fazla müşterek menfaatleri vardır. Özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda.''

Dünkü Ateşkes uzatılması konusunda Başbakan Natanyahu Başkan Obama ile görüştü. Görüşme ''Wal Street Jurnal''tarafından '' Saldırgan bir konuşma'' olarak adlandırıldı.
Bunun yanı sıra Savunma Bakanı Bugy Yaalon da  ABD Savunma Bakanı  Chuck Hagel ile telefonda görüştü ve  son gelişmeler hakkında kendisini bilgilendirdi . Yaalon Hagel'e Demir Kubbe bütçesinin genişletilmesinden dolayı da teşekkür etti.

Yoav Zeytun da bu makalenin hazırlanmasında yardım etmiştir.
 

 

Atila Somfalvi
Moran Azulay
Tercüme : Rafael Sadi

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.