Ankara - Şam arasında 'Normalleşme' açıklamaları artıyor

Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleşme süreci konusunda karşılıklı açıklamalar sıklaşıyor. Şam 'Türk askeri geri çekilsin' şartını öne sürerken, Ankara 'Suriye'nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz' cevabı geldi

03 Ekim 2023 Salı 10:27
Ankara - Şam arasında 'Normalleşme' açıklamaları artıyor






Ankara - Şam arasında 'Normalleşme' açıklamaları artıyor

Ankara Şam arasında ilişkilerin yeniden başlaması konusunda başkentlerden yapılan karşılıklı açıklamalar peş peşe geliyor. Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Bassam al-Sabbah, "Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesi gerektiği" çağrısında bulunarak, aksi takdirde "iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olmayacağını" söyledi.

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Bassam al-Sabbah, New York'ta sona eren BM Genel Kurulu üst düzey haftasının oturum aralarında RIA Novosti'ye verdiği demeçte Türkiye'ye yönelik çarpıcı mesajlar gönderdi.

Bassam al-Sabbah, Suriye'nin, Türk askerlerinin topraklarındaki varlığını "yasadışı bir işgal" olarak gördüğünü ve "Türk askerlerinin geri çekilmesi gerektiğini" belirterek, aksi takdirde "iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin mümkün olmayacağını" söyledi.

"Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesi gerektiğini belirten bir dizi BM Güvenlik Konseyi kararı" olduğunu hatırlataran Bassam al-Sabbah, "Türkiye'nin de bir parçası olduğu Astana formatında da benzer açıklamalar yapıldığını" kaydetti.

Bassam al-Sabbah, "Türkiye, askerlerini geri çekmelidir" diyerek, şunları kaydetti:

"Elbette kendileriyle başka konuları da görüşmeye hazırız ancak (askerlerin) kalması konusunda ısrarcı olmamalılar. Bu yasadışı bir işgaldir ve Türkiye ile her türlü temas ve ilişki kurma girişimini engelleyecektir."

Savunma Bakanı Yaşar Güler, Suriye'deki Türk askerlerinin "güvenli bir ortam sağlandıktan sonra çekileceğini" söylemişti.

Anahtar Kelimeler:
ŞamAnkaraSuriyeTürkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.