Dünyadaki mülteci yükü 10 ülkenin sırtında

DÜNYA Af Örgütü'nün raporuna göre ülkelerinden ayrılan göçmenlerin yüzde ellisi 10 ülkede toplanıyor. İşte detaylar...

05 Ekim 2016 Çarşamba 07:37
Dünyadaki mülteci yükü 10 ülkenin sırtında






Amnesty İnternational (Dünya Af Örgütü) yayınladığı son raporda ülkelerinden çeşitli sebeplerle ayrılan göçmenlerin yarısının 10 ülkede toplandığını açıkladı.Bu sıralamada yer alan Ürdün'ün toplan nüfusunun 6,6 milyon olduğu ifade edilen raporda, diğer zengin ülkelerin çeşitli nedenler ve sürtüşmeler yüzünden çok az miktarda göçmen aldığı belirtilerek diğer ülkelerin bir an önce toplam nüfuslarına göre göçmen almalarının bir insanlık görevi olduğunu hatırlatıldı.Rapora göre, bu ülkelerin başında ise 3 milyon göçmenle Türkiye'nin geldiği vurgulandı. Türkiye'yi ise sırasıyla Ürdün, Pakistan ve Lübnan takip etti.

Aynı rapora göre Lübnan’da 1.5 milyon mülteci bulunurken, kalanlara da, İran, Çad, Etiyopya, Kenya, Uganda ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti ev sahipliği yapıyor. 

İngiltere’nin bu anlamda kötü bir örnek olduğunu da belirten Salil Shetty, “İngiltere 2011’den bu yana 8 bin mülteci aldı. Çok daha küçük, İngiltere’den 10 kat küçük bir ülke olan Ürdün’de ise 655 bin Suriyeli mülteci var” diye konuştu. Raporda, olayın yardım parası göndermek olmadığına da vurgu yapılırken, “Zengin ülkeler insanları ‘orada’ tutmak için para ödeyemez” ifadesi kullanıldı ve Avrupa Birliği’nin Türkiye ile yaptığı mülteci anlaşmasına vurgu yapıldı.

“Küresel mülteci sorununu çözmek: Sorumluluktan kaçınmaktan, sorumluluk paylaşmaya” başlıklı raporu tanıtan Af Örgütü’nün Genel Sekreteri Salil Shetty, zengin ülkeleri “bencillikle” suçlarken, söz konusu 10 ülkenin, dünya gayri safi hasılasının yüzde 2.5’ini oluşturduğuna da dikkati çekti. Shetty, “Az sayıda ülke, krize komşu olduklarından çok fazla şey yapmak zorunda bırakıldı” dedi.
 
 
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.