Gazze'de 72 saatlik ateşkes 2 saat sürdü

Gazze'de dün gece ilan edilen ve bu sabah 08.00'de başlayan ateşkes sadece iki saat sürdü. Çatışmalar yeniden başladı. Hamas ve İsrail

01 Ağustos 2014 Cuma 09:43
Gazze'de 72 saatlik ateşkes 2 saat sürdü






Gazze'de 72 saatlik ateşkes 2 saat sürdü


Gazze'de dün gece ilan edilen ve bu sabah 08.00'de başlayan ateşkes sadece iki saat sürdü. Çatışmalar yeniden başladı. Hamas ve İsrail birbirlerini suçladı.

İSRAİL TOPÇUSUNA HAMAS KARŞILIK VERMİŞ

BM ve ABD'nin bugün saat 08:00'da başlayan 72 saatlik ateşkes çağrısını kabul ettiğini açıklayan İsrail Gazze'nin güneyindeki Refah bölgesine topçu ateşi başlatarak ateşkesi bozdu. Saldırıda 4 Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, ateşkesi ihlal edenin kendileri olmadığını, Hamas’ın saldırılarına karşılık verdiklerini iddia etti. Hamas'tan yapılan açıklamada ise İsrail tanklarının ateşinde 25 kişinin öldüğü açıklandı.

İsrail ordusunun Refah kentinin doğusuna düzenlediği topçu saldırısında, 4 Filistinlinin hayatını kaybettiği, 10 kişinin yaralandığı bildirildi.

Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İsrail'in ateşkesi, ilanından 2 saat sonra ihlal ettiğini belirtti. Bu nedenle İsrail'i kınayan Kudra, İsrail ordusunun Refah kentinde düzenlediği topçu saldırılarında, 4 Filistinlinin yaşamını yitirdiğini, 10 kişinin yaralandığını belirtti.

Görgü tanıkları da İsrail birliklerinin, Gazze Şeridi'nin sınır bölgelerinde bulunan bölgelerdeki halkı doğrudan hedef aldığını ifade etti.

Öte yandan daha önce İsrail ordusunun Refah kentinin doğusunda tarım arazileri ve yerleşim birimlerinin hedef aldığı topçu saldırılarılarında ilk belirlemelere göre 3 kişinin yaralandığı kaydedilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, gece yaptıkları ortak yazılı açıklamada, İsrail ile Hamas arasında 3 günlük insani ateşkes sağlanması konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Hamas da İsrail ile bu sabah 08.00'de başlayan 72 saatlik "insani ateşkes" konusunda anlaşmaya varıldığını bildirmişti. Mısır, bunun üzerine İsrail ve Filistin'e, müzakereci heyetlerini Kahire'ye göndermeleri çağrısında bulunmuştu.

KLİSE İSABET ALINDI

İsrail saldırılarının hedefi olan Gazze’de Arjantinli bir papaz ve altı rahibe tarafından işletilen yaşlılar ve özürlü çocuklara bakım hizmeti veren kilisenin isabet aldığı bildirildi.

Arjantin’de çıkan Clarin gazetesi, kilisenin İsrail bombardımanında vurulması sonucu rahibelerin kaldığı ev, okul ve büronun tahrip olduğu ancak can kaybı veya yaralanma meydana gelmediğini duyurdu.

Jorge Hernandez adlı papaz yönetimindeki kiliseye ait tesisin 30 özürlü çocuk ile 9 yaşlıya bakım sağladığı belirtilen haberde, Hernandez’in saldırılara karşın kiliseyi tahliye etmeyi kabul etmediği kaydedildi.

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner tesisin vurulduğu haberinin basında yer almasının ardından yaptığı açıklamada, Hernandez ile bakımı altındaki kişilerin güvenliğinden İsrail’in sorumlu olduğu uyarısında bulundu. Kirchner Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bu kişilerin durumunda  meydana gelecek kötüleşmenin iki ülke  ilişkileri açısından ciddi sonuçları olacaktır” ifadesini kullandı.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.