Hamas, ateş-kes için İsrail'den neler istedi?

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları 8. güne girerken, Mısır'ın araçılığıylü yapılan ateş kes girişimi havada kaldı.

16 Temmuz 2014 Çarşamba 11:33
Hamas, ateş-kes için İsrail'den neler istedi?






Gazze'de son durum, İsrail - Hamas savaşı, Hamas, ateş-kes için İsrail'den neler istedi?

İsrail'in Gazze'ye yönelik hava saldırıları 8. güne girerken, Mısır'ın araçılığıylü yapılan ateş kes girişimi havada kaldı. Hamas, ateş-kes için İsrail'den Refah sınır kapısının sürekli açık kalmasını şart koştu..

Hamas, Mısır'ın, İsrail-Filistin gerginliğini "sona erdirmek amacıyla" başlattığı ateşkes girişimi için bazı şartlar öne sürdü.

İsrail'in dün kabul ettiğini açıkladığı ve Hamas'ın kabul etmemesi halinde operasyonlarını yoğunlaştırarak sürdürmekle tehdit ettiği ateşkes girişimi, "İsrail'in, Gazze'ye kara harekatını uygulamayacağını ve sivilleri hedef almayacağını garanti ederek tüm saldırılarını durdurmasını, Gazze'deki Filistinli grupların, her çeşit roket ve sınır saldırısına son vermeyi garanti ederek saldırıları durdurmasını ve sınır kapıları açılarak geçişlerin sağlanmasını" öngörüyor.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın "boyun eğdirme ve diz çöktürme girişimi" olarak değerlendirdiği ateşkes önerisine Hamas, İsrail'in 2012'de yine Mısır'ın aracılığıyla imzalanan ateşkes şartlarını ihlal etmesi ve yerine getirmemesi nedeniyle sıcak bakmıyor.

ŞARTLAR

Mısır'ın başlattığı ateşkes girişiminin, kendilerini ya da Filistinli grupları bağlamadığını ve direnişçilerin şartlarını karşılamadığını belirten Hamas, bu şartları söyle sıraladı:

"Gazze'ye uygulanan ambargonun kalkması, Refah Sınır Kapısı'nın sürekli açık tutulması, 12 Haziran'dan bu yana tutuklananların serbest bırakılması ve esir takası anlaşmasına bağlı kalınması, Gazze sahilinde sürekli daraltılan balık avı alanının genişletilmesi, İsrail'in uzlaşıyı sabote etmemesi ve yeni hükümetin işlerine karışmaması."

Söz konusu şartlar yerine getirilmedikçe ateşkesin sağlanmayacağını kaydeden Hamas, İsrail'in ateşkes girişimini kabulünün "oyun" olduğunu, ateşkes ilanının ardından saldırıların devam ettiğini belirtiyor.

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı ve Gazze'deki eski Filistin Hükümeti Başbakanı İsmail Heniye de dün yaptığı açıklamada, Gazze'ye yönelik ambargo kaldırılmadan, Batı Şeria ve Kudüs'teki saldırılar bitmeden hiçbir ateşkesi kabul etmeyeceklerini açıklamıştı.


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.