Hamas, Ateşkes için İsrail'den ne istiyor

Kahire'de başlayan ateşkes görüşmelerinde Hamas ilk kez İsrail'den ne istediğini dile getirdi. Görüşmeler sürüyor

08 Ağustos 2014 Cuma 21:46
Hamas, Ateşkes için İsrail'den ne istiyor






Hamas, Ateşkes için İsrail'den ne istiyor

Gazze'de son durum, İsrail - Hamas savaşı, Gazze'de ateşkes

 

Temmuz ayının ilk haftası başlaşan İsrail Hamas savaşı Gazze'yi harabeye çevirirken, Kahire'de başlayan ateşkes görüşmelerinde Hamas ilk kez İsrail'den ne istediğini dile getirdi.  
Mısır'da Dışişleri Bakanlığının bildirdiği üzere ''Aralarındaki fikir ayrılıkları azaldı '' Kısa zamanda kendilerine ateşkes çağrısında bulunacağız.İslami Cihat Örgütü Hamas ile  anlaştı.Liman ve hava alanı istiyoruz. Filistin basını  da: Muhtemelen bir ateşkes  ilanı olmadan ara verilecektir.
 
 İsrail hamas ile ateş edilirken bir pazarlık masasına oturacak mı?

Mısır ateşkes'in yenilenmesi çağırısında bulunuyor.
Ve bu akşam aralarında  bazı anlaşmazlıklar kaldığını söylüyor.
Filistin tarafı ise ateşkesin bozulmasına rağmen  görüşmelere dönülmesi konusunda istekli olduklarını söylüyorlar. Mısır da tarafların Filistin halkının yararına olacak bir çok konuda anlaşıldığını belirtiyor.
 
Mısır Dışişleri Bakanlığı aynı zamanda Filistin halkının korunması konusundaki kararlılığının da altını çizerek günahsız insanların kanlarının dökülmesini engellemek gerektiğini belirtti. Filistin tarafında başka ölümleri engellemek maksadı ile pazarlık masasına geri dönülmesi çağırısında bulundu. Buna cevaben Mısırda klan Filistin heyetinden  İslami Cihat Örgütü liderlerinden Haled Al-Bataş  dedi ki: Mısır'ın pazarlık konusunda İsrail ile ilerlendiğinin gerçek olduğunu umarım.
 
FİLİSTİN HEYETİ TALEPLERİ :
 
-         Ablukanın kaldırılması ve geçiş noktalarının mal ve insan geçişine açılması.
-         Balıkçılık avlanma sahasında  avlanma serbestisi ve bunun 12 mil'e çıkartılması.
-         İsrail ile Gazze şeridi  arasındaki tampon bölgenin iptali.
-         Gazze'de  Hava alanı ve Deniz Limanı inşa edilmesi.
-         Gazze şeridinin yeniden yapılandırılması.Uluslararası bir komisyon gözetiminde acil yardım . Filistin Milli Cephe Hükümeti denetiminde  yardımların ulaştırılması.
-         Esirlerin bırakılması ile ilgili 4. serbestinin gerçekleştirilmesi.(İsrail'in evvelce  Filistin Otonomi Yönetimine söz verdiği üzere)
-         Gilad Şalit esir iadesinden sonra yeniden tutuklanan esirlerin serbest bırakılması.Ki bu kişiler  3 gencin bulunması operasyonunda yeniden tutuklanmışlardı Bu tutuklananlar arasında kanun  koyucu komisyonu üyeleri de vardı.
-         Gazze sınırı ötesinde  İsrail'in  suikastlarına ara vermesi ve  İSK'nin sınır ötesi harekatlarına ara vermesi.
-         Gazze ile Yehuda ve Şomron arasında serbest dolaşım belgelerinin verilmesi.

 

İslami Cihat örgütü yetkilisi '' Biz bu taleplerden vazgeçmeyeceğiz. Direnişimizin şartları yerine getirilene kadar direnmeye ve ateş kesmemeye kararlıyız.'' Dedi. Ve ekledi Al-Bataş  Liman meselesi asla vazgeçmeyeceğimiz Filistinin hakkıdır.Ayrıca evvelce  olmuş olan hava alanını istediğimiz gibi kullanma hakkımızı talep ediyoruz. Al-Bataş , İsrail'in taleplerimize karşı tepkilerini henüz almadık .Kısa bir süre sonra Mısır istihbarat birimi ile buluşacağız. Dedi.
 
Kahire'deki Filistin heyeti başkanı Azam El-Ahmad buna karşılık '' Biz buraya halkımızın haklarının iadesinin temin edilmesi ve nihai bir anlaşma temini için toplanmış bulunuyoruz dedi. Azam El-Ahmad henüz anlaşılamayan veya anlaşılan noktalar konusunda bilgi vermedi. Hamas yetkilisi ve Mısır'daki görüşmelere katılan Musa Abu Marzuk Sınırsız bir ateşkes konusunda herhangi bir taahhüdümüz mevcut değil.'' Biz halkımızı koruyacağız her neyimiz var ise '' dedi.
 
İSRAİL ZAMAN KAYBINA SEBEBİYET VEREN BİR TUTUM İÇİNDEDİR.
 
Gazze'deki Hamas  sözcüsü Sami Abu Zuhri öğlenden sonra topladığı basın toplantısında  '' İsrail'in taleplerimize karşı olan itirazlarının karşısında bütün olasılıklara açığız.Top İsrail'in sahasında.''Onlar bizim taleplerimizi karşılamalıdır '' Hamas tarafı toplantıda İsrail'i zaman kaybına sebebiyet veren bir tutum içinde olmakla suçladılar. Ateşkesin uzatılmasını önleyen de İsrail'in Filistin tarafının taleplerinin hiç birine olumlu cevap vermemiş olmasıdır. '' İsrail bütün sonuçlardan sorumludur '' dedi.
 
Hamas siyasi kanadının yetkilisi  İzat A-Risk Mısırda '' İsrail tarafından  taleplerimizin hiç birine cevap almadık dedi. İsrail resmen vakit kaybettiriyor diye şikayet etti.İslami Cihat yetkilisi Azam Al-Bataş  ise aynı çizgide devam ederek : '' Biz bu taleplerden vazgeçmeyeceğiz. Direnişinizin şartları yerine getirilene kadar direnmeye ve ateş kesmemeye kararlıyız.''  Dedi.
 
İsrail ise kendi mesajlarını iletmektedir.İsrail Savunma Kuvvetleri basın sözcüsü (arapça) AviHay Adrai İsrail ordusunun Gazze sakinlerine telefon ile evvelce kaydedilmiş bir sesli mesaj ilettiğini ve  :'' Hamas yetkilileri kendi terör faaliyetlerine devam kararı almışlardır ve sizleri de yeniden bir tarafa çektiler.İSK kendi savaşına devam edecektir.'' Mesajı iletildi.
 
Mısırlılar : Filistin yayınlarına göre Mısırın  Ateşkesi saat 20.00'de sonra bile olsa  taraflara ilan edilmeden durdurulması için çalışıldığı belirtiliyor.Bu çalışmanın da görüşmeleri kurtarabilmek için yaptıklarını belirtiyorlar.Evvelce saat 20.00'ye kadar ilan edilmeyecek olan bir ateşkes'e hamas ve yanındaki örgütlerin rıza gösterdikleri belirtilmişti.Mısırlılar İsrail tarafı ve İSK  ile direkt temasta olup ateş kesilmesi konusunu anında taraflara bildirebilecekler.Bu bilgi için herhangi bir resmi makamdan onay yoktur.
 
Filistinliler bu olayların ışığında  tehditlerine devam etmektedirler.'' Önümüzdeki saatlerde muhtemelen Al-Aksa Tugaylarından bazı sürprizler beklenebilir.Ve İsrail içlerine kadar ulaşabilecek bazı roketler  beklenmektedir . Filistin basını bunu ''Düşman suç işlemeye devam ederse  başlığı ile veriyor '' Gazze'deki Hamas yetkilileri ise '' Şu anda istenen düşmanı Gazze'ye bitişik bölümde meşgul etmektir. Şu anda olaylar belirlenmiş ve bütün bölümlerce kabul edilmiş bir taktik ile yürütülmektedir. Al-Aksa Tugaylarının  dün akşam belirttiği ve Ateş Kes'in yenilenmesi haberi  bundan böyle uygulanmayacaktır.
 
 
ELİOR LEVİ
ROİ CASE
Tercüme : RAFAEL SADİ

 

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.