Hamas İsrail Gazze için anlaşıyor

Mısır aracılığıyla Kahire'de yürütülen müzakereler de muhtemel bir anlaşma taslaığı çıktığı öğrenildi.

12 Ağustos 2014 Salı 14:27
Hamas İsrail Gazze için anlaşıyor






Hamas İsrail Gazze için anlaşıyor,

Hamas İsrail Gazze için anlaşıyor, Hamas İsrail görüşmeleri


Mısır aracılığıyla Kahire'de yürütülen müzakereler de muhtemel bir anlaşma taslaığı çıktığı öğrenildi. İsrail yönetiminin ısrarla üzerinde durduğu Hamas'ın silahsızlandırılması konusunda ortaya çıkan prüz aşıldı. İsrail bu ısrarını sürdürmesine rağmen Gazze'ye günde 600 kamyon gıda ve inşaat malzemesi ile insani yardım araçlarının girişine izin vendi.

İŞTA ANLAŞMANIN DETAYLARI
 
Mısır aracılığında Hamas ile pazarlıklarda son durum:
İsrail 3. tarafların Hamas'a maaş ödemelerinin gerçekleştirilmesi için para transferini kabul edecek.
Gazze'ye geçecek olan Kamyon sayısının artmasını da kabullenecek. Her gün Gazze'ye 600 kamyon geçişine izin verilecek.
Balık av sahasının genişletilmesine izin verilecek.
İnşaat malzemelerinin girişine kontrollü olarak izin verilecek.
Gazze'den İsrail'e EREZ kapısından giriş izin sayısı arttırılacak.
RAFİAH -MISIR sınır kapısının yönetimi ABU MAZEN ve yönetimine teslim edilecek.
Bu safhada Gazze Limanı konusunda herhangi bir anlaşma söz konusu mevcut değildir.
 
KAYNAK: ROI CASE
ELIOR LEVI
ATILA SOMFALVI
Tercüme: Rafael Sadi

 

 
Hamas heyeti Kahire'deki otellerinde kahve molasında

İsrail 3. tarafların Hamas'a maaş ödemelerinin gerçekleştirilmesi için para transferini kabul edecek.Bu para Hamas memurlarının maaşlarının ödenmesinde kullanılabilecek.
Gazze'ye geçecek olan Kamyon sayısının artmasını da kabullenecek.Her gün Gazze'ye 600 kamyon geçişine izin verilecek.
Balık av sahasının genişletilmesine izin verilecek.İlk etapta bu 6 deniz miline çıkartılacaktır.
İnşaat malzemelerinin girişine kontrollü olarak izin verilecek.
Buna karşılık İsrailli yetkililerin talebi olan ve Gazze'nin silahsızlandırılması konusunda bir anlaşma henüz mevcut değil.
Gazze'den İsrail'e EREZ kapısından giriş izin sayısı arttırılacak.
RAFİAH -MISIR sınır kapısının yönetimi ABU MAZEN ve yönetimine teslim edilecek.
Bu safhada Gazze Limanı konusunda herhangi bir anlaşma söz konusu mevcut değildir.
 


Gazze şeridi... Yeşil noktalar geçiş kapılarıdır. Üstteki EREZ İsrail'e insanların giriş çıkış yaptığı kapıdır. Mısır sınırına yakın olan kapı ise KEREM ŞALOM kağısı olup mal ve hizmetlerin transfer edildiği geçiş noktasıdır.

 

Bugün Öğlen saatlerinde İsrail kabinesinin durumu görüşmek üzere toplanacağı belirtildi.
 
Anlaşmaya varılan konulardan biri ise İsrail'in Kerem Şalom Kapısından Gazze'ye geçecek olan kamyon sayısının arttırılmasına rıza gösterdiğidir. Bu günlük 600 kamyon'a çıkartılarak katlanmış olacaktır.
Bunun  yanı sıra İsrail'in kabul ettiği bir başka konu da   İsrail'e geçecek olan insan sayısının  arttırılmasına ve verilecek izinlerin kolaylaştırılmasına izin verileceğidir.
Bunun yanı sıra Gazze'den İsrail ve Yehuda ve Şomron bölgesine giriş yapılabilecek izinler  konusunda  rahatlatıcı ve kolaylık getirici kriterler tespit edileceğidir.

 
Kerem Şalom geçiş noktasının havadan görünüşü

 
Bununla beraber dünkü görüşmelerde  taraflar Gazze'de Liman inşaatı konusunda  herhangi bir anlaşmaya varmış değiller.hamas yetkililerinin dün yaptıkları bir anlaşmada Hava Alanı  ile Deniz Limanı konusunu daha sonraya tehir etmenin İsrail'in diğer konularda olumlu davranması  halinde  tehir etmenin mümkün olabileceğini belirtmişlerdi. Buna rağmen her halükarda  İsrail'in bu konuda bir prensip anlaşmasına onay vermesi gerektiği de belirtildi.
 
EREZ Geçiş noktasından Filistinlilerin geçişi Yıllara göre.
2000 yılında yılda 500 bin kişi giriş çıkış yapmış. Kırmızı ile olan bölümler ise 2001 ile 2014 yılları arasını gösteriyor...


Gazze'den çıkan kamyon sayısı. Aylık  ortalama yıllara göre...


Gazze'ye aylık geçişine müsaade edilen kamyon sayısı.Ortalama.

İsrail Hamas ve diğer savaşçı grupların hava ve Deniz Limanlarını Silah ve mühimmat kaçakçılığı için kullanabilecekleri endişesi ile kabule yanaşmamaktadır.
Bir kaç gün önce Ynet'e konuşan . Eski Askeri İstihbarat Şef'i Gn. Amos Yadlin.  Sorun limanın kendisi değildir. Diye ifade etmişti. Sadece liman'dan söz ediyor olsalar. Bu liman'a gelecek olan bütün malzemelerin sivil amaçlı olacağı ve bu konunun da  kontrol altında olacağı şerhi ile olabilir demişti. Kaldı ki bir limanın inşaatı uzun seneler alacaktır. Arafat zamanında israil Gazze'de liman inşa edilmesini kabullenmişti aslında.
 
Rafiah geçiş kapısının aslında İsrail ile ilintili olmadığı açıktır. Mısır ile Filistin Otonomi Yönetimi arasındaki bir konusudur ve Mısır kontrolü Abu Mazen'e bağlı yetkililere vereceklerdir.
 
Heyet'e yakın biri Filistinliler ile İsrailliler arasında Mısırlıların ara buluculuğunda  dün saat 13.00'ten beri pazarlıklar devam etmekte ve kaç saat süreceği de belirtilmemektedir. BU yetkiliye göre  pazarlıklar oldukça zorlu ve derin geçmektedir.En önemlisi ise iki tarafın da  bir anlaşmaya varmak için istekli olmaları ve olayların tırmandırılmasını istemedikleridir.
 
İsrail heyeti dün akşam israil'e geri geldiler ve bugün tekrar  Kahire'ye döneceklerdir.Hayet'e dahil olan kişiler ise İsrail Askeri istihbaratı Başı Yoram Cohen, Siyasi ve Güvenlik  Komisyonu başkanı Amos Gilad ,  Başbakan özel temsilcisi Av. Yitshak Molho ,İşgal bölgelerinde  faaliyetlerin düzenlenmesi kurumu başındaki yetkili Gn. Yoav (Poli) Mordehay Ve İSK  Planlama dairesi başkanı  Gn.Nimrod Şefer bulunmaktadır.
 
SİLAHSIZLANDIRMA VE LİMAN YOK
 
Bugün öğlende  toplanacak olan kabine  dünkü görüşmelerdeki sonuçları değerlendirecektir.  Siyasi bir yetkilinin ifadesine göre  Savaş esnasında  merkezi bir sorun olarak ortada duran ve özellikle Başbakanın dilinde olan Gazze'nin silahsızlandırılması konusunun bu anlaşmanın içinde yer almayacağını belirtti. Doğal olarak hamas'ın bunu  kabul etmeyeceğini ve silahsızlandırılmayı kabul etmeyeceği bilinmektedir. ''Bu konunun öneminin takdimi açısından gerekliydi '' dedi. İsrail silahsızlanmaya karşılık olarak gazze'nin yeniden yapılandırılmasını istiyordu. Ve buna karşılık sadece Gazzelilere yönelik kolaylıkların tanınması ile yetinilecektir.Hamas'ın silahlardan arındırılmasını kabul etmeden ve bunu taahhüt etmeden bu yapılandırma konusunda pek gündeme gelemeyecektir. Buna karşılık silahsızlandırma konusu ise  Limanlar (Hava ve Deniz) talebi ile birlikte gündem dışı kalmaktadır. İsrail kabinesi bakanlarından biri Gazze'de Liman sadece Hamas'ın silahlardan arındırılmayı kabulü ile mümkündür dedi.
 
İsrail kabinesi bakanlarının bir kısmı Kahire'deki görüşmelerdeki gelişmelerden haberdar edilmemeleri yüzünden memnuniyetsizliklerini dile getirdiler. Sonuçları  getirdiklerinde bakanlar sadece lastik mühür olacaklar ve imzalamak zorunda bırakılacaklardır. Çünkü kararlaştırılmış metinlerde herhangi bir değişiklik yapılması adeta imkansız olacaktır.Evvelce yapılan kabine toplantılarında Bakanlara söz verilmiş ve bazıları yeni fikirler verirken bazıları da planlar bile takdim etmişlerdir.
'' Savaş esnasında acil ve ani kararlar almak zorunda olanlar Başbakan ve Savunma Bakanlarıdır '' diye izahat vermiştir komisyonlardan birinin yetkilisi. '' Bakanlar görüşmelerde temin edilenler konusunda bilgi alacaklardır '' Kahiredeki görüşmelerde temin edilenler konusunda herhangi bir oylama yapılıp yapılmayacağı konsunda bir karar alınmış değildir henüz.  Aslında Natanyahu'nun herhangi bir anlaşmanın bakanların onayını almadan gerçekleştirmesi çok olası değil.


LİBERMAN :TERÖR'ÜN , İŞ'E YARADIĞI ANLAŞILACAK!
Yapılmakta olan bu anlaşmanın İsrail'de büyük bir coşku ve anlayış ile kabul görmeyecektir. Dış İşleri Liberman Dün Ynet'e verdiği bir röportaj'da  '' Bütün bu olayların sonunda Hamas istediğini almış olacak, En azından bu kendi halkı ve liderleri atasında  öyle algılanacaktır.Hatta bizi çevreleyen bütün terör örgütleri  de böyle anlayacaklardır. Ödeyeceğimiz fiyat çok pahalı olacaktır ve Teröristler terörün iş'e yaradığını anlamış olacaklardır. Buna hiç bir surette izin vermemeliyiz '' dedi.
 
Liberman ayrıca '' Askerlerimizin cesetlerini almadan bu harekatı sonuçlandırmamalıyız.Hadar Goldın ve Oron Shaul . Hamas'a kayıtlı 20bin savaşçı terörist'in maaşlarını düzenli olarak almalarına müsaade etmemizi aklım hafzalam almıyor.Bunu  Filistin Otonomi Yönetimi aracılığı veya herhangi başka bir yoldan olsa bile .Bu askerlerimizin cesetleri halen ebedi istirahatgahlarına gerektiği gibi  gömülmüş değiller.
 
Biz hiç bir teröristim serbest bırakılmasına razı  değiliz.ne anlaşmayı çiğneyenleri ne de  kardeşlerimizi geri getirin operasyonu çerçevesinde tutuklananları.Bundan evvel de tutuklanan suçluları iade etmemiz söz konusu olmamalıdır.Biz Abu mazen'in talep ettiği  4. Bölüm esirlerin bırakılmasına razı değiliz. Bu süreç içinde bunun kabul edilmesi TERÖR'e başarı kupası ve ödül vermekten farklı değildir.
 
Dün Hamas Siyasi Kabine başkanı Haled Maşal ''Ateş kes aslında  ateş'in başkalarınca devamı anlamına gelmektedir '' dedi.Bu savaş taktiğimizin bir bölümüdür ve pazarlıklarda elimizi güçlendirmeye ve insani yardım gelmesini sağlayıcı bir hesaptır dedi.Savaşımızın bir bölümü de Gazze Limanı konusunun Bölge ve Uluslararası gündeme oturmuş olmasıdır. Maşal devam ederek ''Filistinlilerinde Yurt dışına gitme , öğrenme ve iş yapma hakları vardır'' dedi....

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.