Haniye, Ateşkes süresi uzatılmayacak

İsrail Kara Birlikleri Gazze'den çekilirken sağlanan geçici ateşkes konusundan çelişkili açıklamalar geliyor.

07 Ağustos 2014 Perşembe 06:54
Haniye, Ateşkes süresi uzatılmayacak






Haniye, Ateşkes süresi uzatılmayacak

ROI CASE
ELIOR LEVI
ATILA SOMPALVI
Tercüme: Rafael Sadi

İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarını Mısır üzerinden yürütülen çabalarla iki kez uzattığını duyurmasının ardından Hamas'tan çelişkili açıklamalar geliyor ROI CASE'de Elio Levi ve Atila Sompalvi tarafından yayınlanan röportajı Rafael Sadi Türkçe'ye çevirdi. İşte o röportaj

Ateş tahmin edildiğinden de yenilenecek mi?
 
Terör örgütünde dün akşam belirtikleri üzere  İsrail üzerine ateş yeniden başlatılacak.
Kahire'deki yetkililer  ''Pazarlıklar zorda'' Taraflar arasında anlaşma yok.İsrail Gazze şeridinde  Hava Alanı inşaatına karşı.
 
Hamas şartları zorluyor: Terör örgütündeki bazı bölümler  dün akşam (Çarşamba) El-Aksa Tugayları ile Kudüs Tugayları ateş kes süresinin dolması ile Cuma Günü sabahı saat 08.00'de İsrail üzerine ateş etmeye devam edeceklerini beyan ettiler. Haled Maşal'in yardımcısı Musa Abu Marzuk Kahire'de '' Ateşkes'in uzatılması konusunda anlaşma yok '' dedi.
 
Hamas heyeti
Mısır'da gelişmekte olan olaylar ile ilişkili olan bir İsrail yetkilisinin ifadesine göre ''Hamas'ın  bu  beyanatlarının Hamas'ın bir oyunu olduğu ihtimalini göz ardı etmemek lazımdır.'' Dedi. İsrail Kabinesinden bir bakan'a  hamas'ın ateş ederiz sözüne karşılık o zaman İsrail olarak ne yaparız diye sorduğumuzda ise biz de gerisin geriye ateş ederiz. Hem de çok fazla.... Dedi.
 
BM Gn. Sekreteri Ban Ki Moon'un Gerek Hamas gerekse  İsrail aleyhinde suçlamaları gölgesinde başlayan Kahire'deki pazarlıklar İsrail ile Filistinliler arasında 3 günlük ateşkesin bitiminden sonra uzatılması konusu ortada kaldı. Ateşkes 72 saat sonunda bitecek.
 
Ateş Kes Çarşamba  günü sabah saat 08.00'de yürürlüğe girdi ve Cuma sabah Saat 08.00'de sona erecek. Hamas'ın savaşçı kolu dün akşam bir basın son dakika haberi ile bütün Arap basınında yer alan ifadelerine göre  Hamas Kahire de taleplerini temin edemezse ateşkesin uzatılmayacağını anons etti.Bu taleplerin başında ise Gaze'ye olan ablukanın kaldırılması.,Gazze'nin yenilenmesi ,Deniz ve Hava Limanlarının kurulması. Bu konudaki tepki ise  sahaya yansıyacaktır denmiştir. Hamas'ın bu ifadesinin anlamı ise  askeri duruma geri dönerek savaş'a devam edecekleridir.
 
Hamas Yurtdışı Basın Sözcüsü Husam Badarin dün şöyle dedi : '' Hamas İşgalci ile  ateşkes'i kabul etmek için , Kahire'ye giden heyet'in takdim ettiği taleplerinin hiç birinden feragat etmedi. Örgüt bütün taleplerini elde etmeye ve Filistin halkının hakkı olan bu asgari talepleri almaya kararlıdır.'' Badarin ateşkesin uzatılması konusunda özellikle vurgulanacak bir şey olmadığını da sözlerine ekledi.Bir başka Hamas yetkilisi İsmail Rıdvan ise '' Sukunet'e uzatma yok , şu an'a kadar Hamas'ın taleplerine cevap almadık. Ateşkesin uzatılması  beklediğimiz ve dolaylı olarak gerçekleştirdiğimiz konuşmaların neticesine bağlıdır.'' Dedi. Ayrıca İsrail'in taleplerini kabul etmemesi halinde ateşkes'i kabullenmeyeceklerini vurguladı.
 
Hamas Kahire'de gerçekleştirilen zorlu pazarlıklarda  İsrail'i zorlayıcı bir tutumu denemektedir.Bu tutumu ile uzlaşmaz ve savaşçı bir durum sergilemeyiş hedeflemektedir. Özellikle İsrail'in Gazze sınırındaki kuvvetlerinin önemli bir bölümünü geri çektiğini bilmesi de bu oyunu oynamasında etkilidir.
 
Bunun ötesinde ise hamas kendi toplumuna  prensipleri için savaştıklarının görüntüsünü vermeye çalışmaktadır. Hamas dün Gazze'de bir hava limanı ile bir Deniz limanı inşa edilmesi konusunun gündemde olmadığı bildirilmişti , buna rağmen Hamas yetkilileri bu konuyu tekrar gündeme taşımayı tercih etmişlerdir. Hamas'ın bu tutumuna karşın El Fetih heyeti üyelerinin bu konuda itirazlarına pek rastlanmamıştır.
 
Kahiredeki yetkililer ise  zorlu bir pazarlık süreci geçtiğini belirttiler.Bu an'a kadar taraflar arasında  ateşkesin uzatılması konusunda bir anlaşma mevcut değildir.İsrail tarafı ön koşulsuz bir ateşkes'e ve devamına rıza gösteriyorlar.Ancak  Gazze şeridinde Deniz ve Hava limanların inşa edilmesine karşıdırlar.  Mısır Dış işleri Bakanı Samah Şukri dedi ki :'' İki taraf ta endişeli oldukları konuları gözden geçirdiler ve ortaya koydular '' Başak pazarlık sürecini '' Karmaşık ve kolay olmayan'' bir süreç olarak değerlendirdi.Filistin yetkililerden biri olan Bassam Salahi ise '' Bizim için en önemli konulardan biri ablukanın kaldırılması ve Gazze'nin yeniden yapılandırılmasıdır.Bu olmadan yapılabilecek bir anlaşma yoktur. Dedi.
 
Alman haber ajansının bildirdiğine göre İsrail heyeti aynı gün içinde Kahire'ye ikinci kez ziyaretine geldiler. Hamas yetkililerinin savaşçı tutumuna karşın Al-Arabiya ajansı dün akşam bir kaç günlük daha ateş kes uzatılması konusunda anlaşmaya varıldığı haberini geçti.Reuters haber ajansına konuşan bir İsrailli yetkili de  İsrail'in Ateşkes'in uzatılmasına hazır olduğunu belirtti. İsrailli yetkili ateşkesin ne kadar daha uzatılmasına hazır oldukları sorusuna cevap vermedi ve ''İsrail ateşkesin uzatılması konusunda olumlu tavrımızı ortaya koyduk dedi ''
 
NATANYAHU: '' GAZZE HALKI BİZİM DÜŞMANIMIZ DEĞİL ''
 
Dün daha erken saatlerde Başbakan Binyamin Natanyahu Yeruşalayim de yabancı basın mensuplarına takdim ettiği  konuşmasında '' İsrail Ateşkesin takipçisidir aynı zamanda  bozulmasına da hazırdır.'' Dedi.  Natanyahu  aynı konuşmasında İsrail'in Terör Tünelleri sorununa da teknolojik çare bulacağını taahhüt etti.  '' Gazze'yi çevreleyen sınır bölgesinde orada yaşayan halkı daha iyi koruyabilmek amacı ile  evvelce orada bulunmayan bir askeri güç bırakılacağını da belirtti. '' Bölgedeki vatandaşların durumu harekat öncesindekinden çok daha emniyetlidir.''
 
İsrail ile ABD arasındaki gerginlikler konusunda ise :'' ABD Genel Sekreteri John Kerry'nin söylediklerini takdir ettiğimi belirtmek isterim.Kerry Gazze'nin silahsızlandırılması gerektiği belirtti.Öğlen vakti kendisi ile tekrar görüştüm. Oldukça iyi bir görüşmeydi. , kendisine de teşekkür ettim.Özellikle bu konuya parmak basmış olması İsrail için çok önemlidir. Natanyahu John Kerry  ile yapılan ve arada kesilen telefon görüşmesi hakkında ise '' Görüşmenin içeriği ve kullanılan ses tonları konusundaki yayınlar çarpıtılmıştır '' diye belirtti Başbakan Natanyahu. '' Amerikanın İsrail'in kendisini savunma hakkı konusundaki desteğini ve Demir Kubbe Konusundaki maddi desteğini takdir ediyorum.''
 
Başbakan Şimdi evvelce olmayan oyuncular olduğunu ve bunun önemli olduğunu vurguladı.'' Ortadoğu'da önemli oyuncular var ve bu oyuncular durumu olumlu olarak etkileyebilirler ve bölgeye istikrarlı bir barış veya en azından istikrarlı bir sükunet getirebilirler.'' Dedi ancak önemli oyuncular hakkında  isim zikretmedi.
 
Natanyahu Yabancı basın mensuplarının Gazze'yi terk etmeleri ile üzerlerindeki Hamas tehdidi olmadan ellerindeki görüntüleri rahatça yayınlanabileceklerini ve geniş halk kitlelerinin zarar görmesi için yaptıklarını haber yapabileceklerini hatırlattı.
'' Gazze halkı bizim düşmanımız değildir'' dedi .Ve vurgulayarak '' Düşmanımız Vatandaşlarımızı öldürmeye çalışan Hamas ve diğer  terör örgütleridir . Gazze halkının trajedisi ise Hamas'ın eseridir.''
 
Başbakan '' esas  imtihan şimdi Uluslararası camianın imtihanıdır ve bu imtihan İsrail'e karşı değildir.İmtihan bütün Dünyanın kültürlü toplumu içindir. Uluslararası toplum kendini koruyabilirse  , İsrail Mısır'ın önerdiği ateşkesi kabul etti.Ve hamas bu ateşkesi defalarca  ihlal etti.Bu ihlaller nedeni ile 185 insan hayatını kaybetti. Ve Hamas aynı ateşkesi ikici gün kabul etti. Ölümlerin %94'ü önlenebilirdi.
 
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4555817,00.html
 
 

 


Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.