Mihail Gorbaçov 91 yaşında öldü

Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde, Doğu Avrupa'da kopan ülkelere hoşgörü ile yaklaşan, Azerbaycan'da ise Başkent Baku'da yüzlerce kişinin katliam emrini veren Mihail Gorbaçov, 91 yaşında hayatını kaybetti.

30 Ağustos 2022 Salı 23:42
Mihail Gorbaçov 91 yaşında öldü






Mihail Gorbaçov 91 yaşında öldü



Gorbaçov, başlattığı perestroika (yeniden yapılanma) ve glasnost (açıklık) reformlarıyla Sovyetler Birliği'nin dağılmasının önünü açmıştı.Glasnot politikalarını Doğu Avrupa'daki Sovyet işgali altındaki ülkelerde hoşgörü ile uygulayan, Baku'da ise yüzlerce Türk'ün ölümüne neden olan kanlı saldırıların doğrudan emrini veren Mihail Gorbaçov, bazı Türk cumhuriyetlerinde de SSCB'nin varlığını sürdürmek için Rus güçlerinin sayısını artırmıştı.

SSCB'nin dağılmasına yaptığı katkı nedeniyle Gorbaçov'a kapitalist rejimler tarafından Nobel Barış Ödülü verilmişti.

2 Mart 1931'de Kuzey Kafkasya'nın Stavropol bölgesinde Privolnoye köyünde doğan Gorbaçov, 1971'de SBKP Merkez Komitesi üyeliğine seçilmişti. Çernenko'nun 1985'te ölümü üzerine SBKP Genel Sekreteri oldu. Ekim 1988'de devlet başkanlığı görevini de üstlendi.

Anahtar Kelimeler:
Gorbaçov
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.